‘Κρανίου Τόπος’ η εστίαση στην Αθήνα

Στενάχωρη εικόνα σε γειτονιές της πόλης- Ρεπορτάζ του Grill στα δυτικά

Σε ένα σκοτεινό μονοπάτι που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει βαδίζει πλέον η εστίαση στην Ελλάδα καθώς η χώρα εισέρχεται αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου σε ένα καθολικό ‘απαγορευτικό’ για κάθε είδους εστίαση, με τη εξαίρεση της κατ’ οίκον παράδοσης και της παραλαβής από το κατάστημα αν και για την τελευταία υπάρχουν κάποιες ‘γκρίζες’ ζώνες στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Το Grill βγήκε …έξω την τελευταία ημέρα της ελεύθερης κίνησης προσώπων και κινήθηκε προς την δυτική Αθήνα όπου το δεύτερο lockdown επιβάρυνε την ήδη απελπισμένη αγορά.

 

Ξεκινήσαμε από το Γκαζοχώρι (κεντρική φωτογραφία) στο οποίο επικρατούσε μια εικόνα που δεν έχουμε δει ξανά στο ρεπορτάζ: ούτε οι καφετέριες που θα μπορούσαν να λειτουργούν ως delivery δεν έδειχναν σημάδια ζωής σε μια περιοχή που δεν θύμιζε σε τίποτα τον ζωντανό τόπο συνάντησης εκατοντάδων ανθρώπων υπό άλλες συνθήκες. Με το Μετρό κινηθήκαμε δυτικά, στο νέο άξονα της Αττικής.

Ελάχιστοι άνθρωποι κινούνται στο εσωτερικό και τους τριγύρω δρόμους της πλατείας Αγίου Νικολάου, όπου φιλοξενεί το νέο σταθμό του Μετρό στη Νίκαια, μια περιοχή την οποία είχαμε επισκεφτεί και πριν τέσσερις μήνες, λίγο μετά την επανεκκίνηση της μαζικής εστίασης.

Η πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια. Απελπιστικά άδεια.

 

Αν και στην έρημη πλατεία λειτουργούν σήμερα  δύο νέα μικρά καταστήματα τα οποία προσφέρουν καφέ κι ελαφρά σνακ, η ατμόσφαιρα είναι βαριά. «Η πλατεία δεν είχε ποτέ πολλά καταστήματα εστίασης αλλά εδώ και μερικούς μήνες η εικόνα που παρουσιάζει είναι αυτή που βλέπετε- άδεια. Τα μόνα καταστήματα που έχουν κάποια μικρή κίνηση είναι τα μικρά καφέ» μας είπε πολίτης ο οποίος περίμενε υπομονετικά τη σειρά του να εξυπηρετηθεί, όρθιος φυσικά, έξω από ένα από τα καφέ της πλατείας.

Νέο κατάστημα, το Sesame, στην Πλατεία Αγίου Νικολάου στο Μετρό της Νίκαιας, δίπλα στο ψητοπωλείο Αλέκος.

 

Κορυδαλλός

Στον Κορυδαλλό η κατάσταση είναι ασφαλώς διαφορετική, καθώς στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου άλλωστε έχει δημιουργηθεί ο νέος σταθμός του Μετρό, υπάρχει σημαντικός αριθμός πολιτών που είτε ψωνίζουν στα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά είτε εξυπηρετείται από μηχανήματα ανάληψης μετρητών και καταστήματα τηλεφωνικών εταιρειών.

Εδώ το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους δύο νέα εστιατόρια. Πρόκειται για το μπεργκεράδικο Bucking Bull και το νέο εστιατόριο ιταλικής κουζίνας Fatto Fresco, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν κι άλλα καταστήματα εστίασης παρέχοντας delivery και take away. Αντίθετα, οι διάσημες σε όλη την Αττική καφετέριες της πολυσύχναστης πλατείας Ελευθερίας είναι κλειστές.

 

«Ο δήμος είχε υποσχεθεί ότι θα πεζοδρομήσει κάποια ή κάποιες από τις καθέτους που βγαίνουν στην πλατεία για να διευκολύνει την κίνηση των πεζών αλλά και για να τονώσει την αγορά της εστίασης η οποία έχει υποφέρει εδώ και χρόνια από τα έργα του Μετρό και τον κορωνοϊό, αλλά δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάτι» μας είπε ιδιοκτήτρια μικρού εστιατορίου της περιοχής το οποίο θα επιχειρήσει να δουλέψει μέσω delivery το επόμενο διάστημα.

 

Ανάλογη είναι η εικόνα που συναντήσαμε και στο Αιγάλεω, ειδικά στην οδό Μάρκου Μπότσαρη όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Εκεί προς το παρόν δουλεύουν τα καφέ της περιοχής κυρίως τις πρωινές ώρες με τους ανθρώπους που μετακινούνται με το μετρό ή επισκέπτονται υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Καφέ στην Μάρκου Μπότσαρη, κοντά στο Μετρό του Αιγάλεω.
You might also like