Νέα εποχή για τον κλάδο του delivery

Θα ανοίξει η συζήτηση για το εργασιακό καθεστώς των διανομέων;

Ο κλάδος του delivery στον οποίο απασχολούνται χιλιάδες, νέοι στην πλειοψηφία τους, εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, περνάει σε μια νέα εποχή. Η κυβέρνηση υπό το βάρος των εξελίξεων σπεύδει να αποσαφηνίσει το καθεστώς λειτουργίας των πλατφορμών που λειτουργούν στην Ελλάδα κι ανοίγει τη συζήτηση για το είδος της παρεχόμενης εργασίας από όσους απασχολούνται στην κατ’ οίκον διανομή φαγητού.

 

Σε εγκύκλιο που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Αρ.Πρωτ.: οίκ. 45628/414/4-11-2020), προσδιορίζεται η φύση του επαγγέλματος και η σχέση εργασίας ανάμεσα σε αυτούς που το ασκούν και τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η κινητικότητα που επικρατεί σχετικά με το νομικό καθεστώς λειτουργίας του delivery στην Ελλάδα οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στο γεγονός οτι η Delivery Hero (μητρική της e-Food) φαίνεται πως αντιτίθεται στο καθεστώς λειτουργίας με το οποίο δραστηριοποιείται (και στη χώρα μας)  η ανταγωνιστική πλατφόρμα Wolt. Η πρώτη απασχολεί εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ενώ η δεύτερη τους απασχολεί με τη μορφή της ελεύθερης συνεργασίας.

Η εγκύκλιος που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ένα αναλυτικό κείμενο στο οποίο γίνεται επισκόπηση της υπάρχουσας νομολογίας και υπάρχουν ασφαλώς αναφορές και στο διεθνές παράδειγμα. Στην εγκύκλιο αναγνωρίζεται οτι πράγματι είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η φύση της εργασίας όσων απασχολούνται ως προσωπικό στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα – «είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας» αναφέρεται συγκεκριμένα.

Η εγκύκλιος καταλήγει όμως στο συμπέρασμα οτι η σχέση εργασίας στον κλάδο του delivery δεν είναι «ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα». Έτσι το delivery πλέον θα λογίζεται, θα αμείβεται και θα προστατεύεται ως μισθωτή εργασία, βάζοντας στα ‘καταχρηστικές συμπεριφορές από την πλευρά ορισμένων εργοδοτών όπως σχολίασε σε τηλεοπτική ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το είδος της απασχόλησης των διανομέων προϊόντων (εστίασης) μέσω πλατφόρμας, ανάλογα με τη φύση και τα χαρακτηριστικά της κατά περίπτωση παρεχόμενης εργασίας ή υπηρεσίας, μπορεί να προσιδιάζει είτε στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας, οπότε τα πρόσωπα αυτά υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς του e-ΕΦΚΑ/π. ΙΚΑ, είτε στη φύση και τα χαρακτηριστικά της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ως ελευθέριου επαγγέλματος, οπότε τα πρόσωπα αυτά υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς του e-ΕΦΚΑ/π.«ΟΑΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, στο υπό εξέταση θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης), προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα ».

You might also like