Φλόριντα: Απόφαση για αύξηση του ωρομισθίου στην εστίαση

Θα ισχύει το 2026- Η πολιτεία έχασε 336.000 θέσεις εργασίας λόγω Covid- 19

Η Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα συντάχθηκε με άλλες εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες αποφάσισαν να αυξήσουν – τα επόμενα χρόνια- το ελάχιστο ωρομίσθιο των εργαζομένων στην εστίαση στα 15 δολάρια την ώρα. Σε δημοψήφισμα στη νοτιοανατολική Πολιτεία, πάνω από το 60% των ψηφοφόρων ενέκρινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει από  τα 8,56 δολάρια την ώρα που είναι αυτή τη στιγμή στα 15 δολάρια την ώρα τον Σεπτέμβριο του 2026. Από το 2027  ο μισθός θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Φλόριντα.

 

Σύμφωνα με το Florida Policy Institute, μια ανεξάρτητη ερευνητική αρχή, η απόφαση αυτή των ψηφοφόρων θα έχει επίδραση σε 2,5 εκατ. άτομα στην Πολιτεία, περίπου το 26%  του ενεργού εργατικού δυναμικού της Πολιτείας- για την ακρίβεια θα επωφεληθούν το  29,8% των εργαζομένων γυναικών και το 22,5% των εργαζομένων ανδρών μιας Πολιτείας στην οποία η εστίαση είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες, μαζί με τον τουρισμό, και στην οποία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής.

Οι  ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Φλόριντα υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με ανάμεικτες αντιδράσεις. Οι συλλογικοί φορείς του κλάδου της βιομηχανίας εστίασης  και πολλοί μεμονωμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σε συνεντεύξεις τους στο κλαδικό site Restaurant Hospitality εξέφρασαν την άποψη ότι η αύξηση μισθών θα ήταν ένα καταστρεπτικό χτύπημα σε μια αγορά που έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις Covid-19  στην  οικονομία της Φλόριντα, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις απώλειες θέσεων εργασίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων που θα συνοδεύουν αυτή απόφαση» δήλωσε ο Carol Dover, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Florida Restaurant &  Lodging Association. Στην Πολιτεία έχουν χαθεί ήδη 336.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι η Florida Restaurant &  Lodging Association εκτιμάει ότι η η ψήφιση της συγκεκριμένης  τροπολογίας θα εξαλείψει άλλες 158.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2026.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στη Φλόριντα είχε πραγματοποιηθεί το 2005 και το ωρομίσθιο από 5,15 δολάρια είχε ανέλθει σε 6,15 δολάρια την ώρα. Μάλιστα τότε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Palm Beach Post, η αύξηση αυτή δεν είχε μειώσει τις θέσεις εργασίας αλλά, αντίθετα,  τις είχε αυξήσει ενώ στην Πολιτεία η ανεργία έπεσε από το 4,9% στο 3,1% και προστέθηκαν 200.000 θέσεις, πολλές από αυτές στην εστίαση, στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί οτι στη Φλόριντα, όπως και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι τουλάχιστον πριν ξεσπάσει η πανδημία αμείβονταν με ωρομίσθιο υψηλότερο των 8,56 δολαρίων, αρκετοί μάλιστα αμείβονταν με 15 δολάρια των ώρα.

You might also like