Το (ψηφιακό…) μενού στα χέρια σας

Η εταιρεία Menuet σχεδιάζει ψηφιακά μενού εστιατορίων

Ο νέος κορωνοϊός Covid-19 έφερε ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Χωρίς ακόμα να φαίνεται το τέλος της πανδημίας, σε μερικούς μήνες κληθήκαμε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα σε κάθε τομέα της ζωής μας.
Κείμενο: Απόστολος Αποστόλου, Menuet *

 

Οι επιχειρήσεις εστίασης, επιβάλλεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αν θέλουν να επιβιώσουν. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, κάθε εστιατόριο να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έσοδα υπό δύσκολες συνθήκες. Σύμμαχός τους σε αυτόν τον αγώνα είναι τα ψηφιακά εργαλεία. Για την αποτελεσματική λειτουργία είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν εργαλεία για τη διαχείριση των κρατήσεων, για την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τη διαχείριση παραγγελιών, προμηθειών και προσωπικού.

Ηλεκτρονικός κατάλογος

Τα μέτρα υγιεινής που ελήφθησαν, εκτός από τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, τον μέγιστο αριθμό ατόμων και τη χρήση μάσκας από το προσωπικό, επιβάλλουν επιπλέον την ανά διαστήματα απολύμανση κάθε επιφάνειας με την οποία έρχεται σε επαφή το κοινό. Ένα από τα αντικείμενα που αποδεδειγμένα συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες ιών και βακτηρίων είναι ο κατάλογος (μενού) του εστιατορίου. Γι’ αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο απηύθυναν αυστηρή σύσταση για αποφυγή της χρήσης καταλόγων. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, η χρήση ηλεκτρονικού καταλόγου έγινε υποχρεωτική.

Ένας κατάλογος σε ηλεκτρονική μορφή επιτρέπει στους επισκέπτες του εστιατορίου να δουν εύκολα πληροφορίες και τιμές για τα διαθέσιμα προϊόντα, αποφεύγοντας τις περιττές επαφές με πιθανώς ‘μολυσμένα’ αντικείμενα, από την ασφάλεια που τους προσφέρει το προσωπικό τους κινητό τηλέφωνο. Συνήθως, αρκεί να σκανάρουν ένα QR Code (μια παραλλαγή του γνωστού μας Barcode) που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι και άμεσα έχουν στη διάθεσή τους τον κατάλογο σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι ένα ψηφιακό εργαλείο που ούτως ή άλλως είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του σε έναν αξιοσημείωτο αριθμό εστιατορίων στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ. Θέλοντας να προσφέρουμε μια αντίστοιχη υπηρεσία και στη χώρα μας, ξεκινήσαμε την υλοποίηση του ηλεκτρονικού καταλόγου Menuet πριν δύο χρόνια. Σκοπός μας ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση εστίασης, από το μικρό καφέ, μέχρι το πολυτελές fine dining εστιατόριο, να προβάλλει με σύγχρονο, ποιοτικό και απόλυτα προσιτό οικονομικά τρόπο τα πιάτα και τις παρασκευές του.

 

 

Λειτουργία

Χάρη στην πολυετή εμπειρία των μελών τη εταιρείας μας στην προσφορά τεχνολογικών λύσεων στο χώρο της εστίασης, ιδίως σε κορυφαία εστιατόρια, είχαμε την ευκαιρία να προσφέρουμε τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο σε ορισμένους από τους πιο απαιτητικούς πελάτες, παρατηρώντας ότι  η εικόνα της επιχείρησης αναβαθμίζεται, τα παράπονα για ελλιπή υγειονομικά μέτρα, άρα και τα αντίστοιχα κακά reviews, εξαλείφονται. Οι σερβιτόροι μειώνουν τις διαδρομές προς το τραπέζι και το χρόνο που αφιερώνουν για την εξυπηρέτηση.

Επιπρόσθετα, οι ξενόγλωσσοι επισκέπτες βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμη τη δυνατότητα προβολής του μενού στη γλώσσα τους με λεπτομερείς περιγραφές και φωτογραφίες. Παράλληλα, οι εστιάτορες τονίζουν την ευκολία που τους προσφέρει η δυνατότητα για άμεση αλλαγή τιμών και διαθεσιμότητας των πιάτων, χωρίς την ανάγκη και το κόστος της επανεκτύπωσης ή τις (κακής αισθητικής) αλλαγές με στυλό στους ήδη εκτυπωμένους καταλόγους. Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η ικανοποίηση των ίδιων των επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν, πλέον, ανά πάσα στιγμή να δουν όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν, να αναζητήσουν τα πιάτα που επιθυμούν, να απολαύσουν νέες γεύσεις και συνδυασμούς, να δοκιμάσουν πιάτα των οποίων οι φωτογραφίες τους κέντρισαν το ενδιαφέρον, με ανέπαφο και ασφαλή τρόπο.

Η λύση του ηλεκτρονικού καταλόγου που προτείνουμε μπορεί να τεθεί σε λειτουργία στο εστιατόριο σε ελάχιστο χρόνο, κατά κανόνα μέσα σε 2-3 ημέρες. Το μόνο που απαιτείται είναι η αρχική καταχώρηση του καταλόγου και η εκτύπωση των QR Codes για κάθε τραπέζι. Στη συνέχεια, οι εστιάτορες μπορούν να προσθέσουν οποιαδήποτε στιγμή επιπλέον πληροφορίες και φωτογραφίες για τα πιάτα. Εξυπακούεται λοιπόν πως μπορούμε να αναλάβουμε εκ μέρους του εστιατορίου όλη τη διαδικασία και να παραδώσουμε τη λύση του ηλεκτρονικού μενού έτοιμη να λειτουργήσει, χωρίς την παραμικρή ανάμειξη του εστιάτορα, πέραν την από αποστολή σε εμάς του υπάρχοντος καταλόγου.

Άριστη προβολή του μενού

Το Menuet αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και ταυτόχρονα πιο προσιτή πρόταση της αγοράς όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς καταλόγους. Σχεδιάστηκε ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις κάθε επιχείρησης εστίασης. Είτε πρόκειται για ένα μικρό καφέ που απλά επιθυμεί να προβάλλει με σύγχρονο τρόπο τον κατάλογό του, μέχρι το εστιατόριο που θέλει να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για τις παροχές του.

Η εφαρμογή ενσωματώνει μοναδικές λειτουργίες, όπως η παρουσίαση με εξειδικευμένες πληροφορίες για μπίρες και κρασιά, η δυνατότητα αναγραφής διατροφικών αξιών, των συστατικών ή τυχόν αλλεργιογόνων των πιάτων, οι ιδανικοί συνδυασμοί μπίρας ή κρασιού (wine & beer pairing), η προβολή των πιάτων ημέρας, η καταλληλότητα για vegans / vegetarians κ. ά.

Η τεχνολογία με την οποία υλοποιήσαμε το Menuet επιτρέπει την άριστη προβολή του μενού σε κάθε συσκευή, είτε πρόκειται για κινητό τηλέφωνο iPhone ή Android, είτε για tablet, είτε για υπολογιστή, χωρίς την ανάγκη λήψης καμιάς απολύτως εφαρμογής. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του καταλόγου σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σελίδες σχετικές με την εστίαση και σε διαφημιστικά email. Φυσικά, κάθε αλλαγή που γίνεται στον κατάλογο, αυτόματα ενημερώνει και όλες τις παραπάνω εκδοχές του, χωρίς καμία επιπλέον κίνηση.

Το ηλεκτρονικό μενού είναι μια από τις δομικές αλλαγές που ήδη λαμβάνουν χώρα στον κόσμο της εστίασης. Δεν πρόκειται ούτε για κάποια πρόσκαιρη ανάγκη, ούτε για κάποιο είδος περιττής πολυτέλειας, αλλά μέσο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και το καινούριο πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν από εδώ και πέρα τα εστιατόρια. Οι διεθνείς εξελίξεις μαρτυρούν πως το τέλος του χάρτινου καταλόγου θα έρθει σύντομα, επομένως τα εστιατόρια της χώρας μας καλό θα είναι να συντονιστούν το συντομότερο, ώστε η εστίαση να συνεχίσει να παρέχει το ίδιο διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο υπηρεσιών.


Απόστολος Αποστόλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό του στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από την ηλικία των 18 ετών εργάζεται ως προγραμματιστής Η/Υ, ενώ από το 2016 εξειδικεύεται στην παροχή τεχνολογικών λύσεων για επιχειρήσεις εστίασης. Η Menuet ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ηλεκτρονικού καταλόγου σε επιχειρήσεις εστίασης. Διατηρεί έδρα στη Νέα Μάκρη Αττικής, ενώ έχει πελάτες σε όλη τη χώρα, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στα νησιά και την επαρχία. Τα ιδρυτικά μέλη της, είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες στον χώρο της διοίκησης και της πληροφορικής.

You might also like