Μπέργκερ: Ανθεκτικό σε …ιούς και ανοικτό στην καινοτομία

Νέα μπεργκεράδικα ανοίγουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων κι αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση, καθώς ορισμένοι θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ΄κορεσμένη’. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει, ενώ οι ευφάνταστες, νέες συνταγές, μαρτυρούν ότι και το γαστρονομικό ενδιαφέρον είναι ακόμα έντονο. Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αναστείλει αλλά δεν έχει ματαιώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο συγκεκριμένο προϊόν.

 

Οι  συνθήκες όμως που εξασφαλίζουν σε ένα μπεργκεράδικο την επιτυχία γίνονται συνεχώς δυσκολότερες καθώς το επίπεδο της προσφερόμενης ποιότητας είναι πια αρκετά υψηλό, το κόστος των πρώτων υλών παραμένει κι αυτό …υψηλό ενώ η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την αγορά του μπέργκερ.

Οι επαγγελματίες

Ας δούμε όμως πως αντιμετωπίζουν την αγορά οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της, όπως, για παράδειγμα, ο Γιώργος Αναγνώστου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Κυβέλη και του νέου μπεργκεράδικου Μπούφαλος αμφότερα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. «Προσπαθήσαμε να …ξεφύγουμε από το τετριμμένο μπεργκεράδικο που έχει στο νου του ο καταναλωτής» εξηγεί ο Γ. Αναγνώστου. «Εξετάσαμε αρκετά προϊόντα, κάναμε πολλές δοκιμές στο κρέας, φτιάξαμε τη δική μας συνταγή με μοσχαρίσιο κιμά από κρεοπωλείο. Καταλήξαμε σε ένα μπιφτέκι που αρέσει στον κόσμο. Ψωμί από γειτονικό φούρνο και σάλτσες δικές μας. Και ίσως την καλύτερη πατάτα της αγοράς  που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο delivery χωρίς να χάσει τη γεύση της μετά από μερικά λεπτά. Κάποιοι θεωρούν το μπέργκερ εύκολη υπόθεση, σας πληροφορώ όμως ότι έχει πάρα πολλές παρασκευές που πρέπει να γίνουν στην κουζίνα κι αρκετή προετοιμασία».

Πολύ ψάξιμο πριν αποφασίσει ποιο μπέργκερ θα προσφέρει στους πελάτες του έκανε στην εγχώρια αγορά και ο Βασίλης Λυσανδρόπουλος, ιδιοκτήτης του Hungry Bill’s Burger Bar στα Μελίσσια. Το εστιατόριό του, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του 2020, είναι το πρώτο επιχειρηματικό βήμα του νεαρού. «Η αναζήτηση των προμηθευτών ήταν δύσκολη υπόθεση διότι δεν έβρισκα τη γεύση που ήθελα. Δοκίμασα πάνω από 10 προμηθευτές κρεάτων – με τις συνταγές που ζητούσα- ενώ είχα ήδη απορρίψει, αν και τα δοκίμασα, όλα τα έτοιμα προϊόντα που μου προτάθηκαν. Μετά από πολύ προσπάθεια βρήκα αυτό που ήθελα: ποιοτικό κρέας, χωρίς πρόσθετα που να το νοστιμίζουν. Να καταλαβαίνει ο κόσμος τι τρώει. Το μπιφτέκι δεν έρχεται έτοιμο στο εστιατόριο: παίρνουμε το κρέας που παραγγέλνουμε και με τη μίξη υλικών εδώ πετυχαίνουμε τη γεύση που θέλουμε. Πατάτες κόβουμε εμείς εδώ καθημερινά, οι σάλτσες μας είναι χειροποίητες πάνω σε κάποιες βάσεις που αγοράζουμε» μας εξηγεί.

«Μετά από πολύ προσπάθεια βρήκα αυτό που ήθελα: ένα ποιοτικό κρέας, χωρίς πρόσθετα που να το νοστιμίζουν, να καταλαβαίνει ο κόσμος τι τρώει». Ο Βασίλης Λυσανδρόπουλος, ιδιοκτήτης του Hungry Bill’s Burger Bar.

 

Το ‘παράδειγμα’ των Σερρών

Στις αρχές του 2020 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Burgermeister, το νέο μπεργκεράδικο των Σερρών. Πρόκειται για εστιατόριο το οποίο είναι απολύτως προσανατολισμένο προς την αμερικανική ‘εκδοχή’ του συγκεκριμένου είδους. Όλα τα μπιφτέκια του Burgermeister, είναι χειροποίητα, φτιαγμένα από 100% μοσχαρίσιο κιμά και φέρουν ονόματα πόλεων απ’ όλον τον πλανήτη.

Εδώ η έμφαση έχει δοθεί στην αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, μιας και ο νομός Σερρών θεωρείται και είναι ένας αγροδιατροφικός παράδεισος. Έτσι, τα ψωμάκια των μπέργκερ τα ψήνει το μεγάλο όνομα του νομού (και όχι μόνο), η αρτοβιομηχανία Γατίδης, ενώ η Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή ετοιμάζει καθημερινά για το Burgermeister κοτομπουκιές και τα μπιφτέκια κοτόπουλο.

Το κατάστημα προμηθεύεται κρέατα από δίκτυο συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων των Σερρών μέσω του κρεοπωλείου ‘Γιώτης’ του Μιχάλη Χατζόπουλου. Συνεργάζεται δε με την τοπική Μακεδονική Μικροζυθοποιία την μπίρα της οποίας Jonny’s Beer διαθέτει από τα ψυγεία του. Το εστιατόριο έχει ένα σταθερό μενού 13 πιάτων στα οποία κάθε μήνα  προστίθεται μια νέα συνταγή που φέρει το όνομα  μιας πόλης απ΄ όλο τον κόσμο, μπέργκερ το οποίο στη συνέχεια αποσύρεται για να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο.

Το Salvador του εστιατορίου Burgermeister στις Σέρρες: Brioche Ψωμάκι, 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, τυρί Emmental, τραγανό bacon, ψητός ανανάς, onion rings και BBQ sauce.

 

Το Grill επικοινώνησε με τον Λευτέρη Ιωαννίδη, έναν εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι το κατάστημα αυτή τη στιγμή διανύει μια περίοδο έντονης ανάπτυξης μετά την επανεκκίνηση της εστίασης, έχοντας μάλιστα διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. «Οι Σέρρες είναι μια πόλη για σουβλάκια, έτσι έχει καθιερωθεί. Από τη δική μας την πλευρά, θεωρώ ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κατάστημα επιπέδου Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Κάνουμε διάφορα πρωτότυπα κι ενδιαφέροντα πράγματα με το μπέργκερ, χρησιμοποιούμε νέα προϊόντα, βάζουμε άχνη ζάχαρη κ.ά.».

Όσο για την επιλογή να δουλέψει με τοπικούς παραγωγούς ο Λ. Ιωαννίδης μας δίνει την πειστική εξήγηση: «Συνεργαζόμαστε με τοπικές επιχειρήσεις διότι έτσι δείχνουμε στην πραγματικότητα τι είδους προϊόντα πουλάμε, σε μια εποχή που αρκετοί επαγγελματίες στην εστίασης πουλάνε κατεψυγμένα ή τυποποιημένα προϊόντα».


Το Hungry Bill’s Burger Bar στα Μελίσσια  μένει ανοικτό με τις υπηρεσίες take away και delivery μέσω των εφαρμογών @wolt.greece και @efoodgr. Το κατάστημα Μπούφαλος στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, συνεχίζει με takeaway και delivery προσφέροντας καφέ και brunch μέσω Wolt Greece καθημερινά 11:00-16:30 και φυσικά μπέργκερ και συναφή μέσω efood, Wolt Greece και@boxfoodgr. Με παραγγελία τηλεφωνικά στον Μπούφαλο (210-8238082), το κατάστημα προσέφερε ένα βαζάκι αυθεντική μαγιονέζα και ketchup HELLMANN’S (για παραγγελίες πάνω από 20€).  

You might also like