Μερικό άνοιγμα της αγοράς-καθυστερεί η εστίαση

Ανακοινώσεις και ψίθυροι για τη λειτουργία των καταστημάτων

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε χθες την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη ως προς την διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης, διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά. Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας  ανακοίνωσε την παράταση κατά ακόμη μία εβδομάδα, έως τις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 6 π.μ., των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη τη χώρα λόγω του κορωνοϊού, κι αυτό σημαίνει ότι η εστίαση θα πρέπει να περιμένει άλλες δέκα μέρες –τουλάχιστον-  για την επανεκκίνησή της.

 

Με βάση τη νέα απόφαση ξεκινάει η δραστηριότητα στα καταστήματα με κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων και τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47595616.
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656702.
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656706.
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656707.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω τέσσερις κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, μπορούν να πωλούνται και από τις υπεραγορές τροφίμων, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ. Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας ως δευτερεύοντες, απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Επίσης, από σήμερα δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων. Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών. Ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων, ισχύουν τα κάτωθι:

  • Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.
  • Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.
  • Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί απολύτως αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα πάρα μόνο σε ΑΜΕΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση της τροφοδοσίας.

Εστίαση: δύσκολη απόφαση

Όσο αφορά την εστίαση, αν και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ‘διαρρεύσει’ καμία σκέψη για παράταση του lockdown για μετά την 14η Δεκεμβρίου, αξίζει να αναφέρουμε οτι όλο και περισσότεροι επιστήμονες που συμμετέχουν συμβουλευτικά στα κυβερνητικά επιτελεία,  τονίζουν οτι η άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την κατάσταση που θα επικρατεί εκείνη τη στιγμή στα νοσοκομεία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισηγηθούν παράταση μέχρι τις 21.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια νέα θέση που διατυπώνεται από αρκετούς επαγγελματίες της εστίασης, σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21 Δεκεμβρίου για λίγες μόνο ημέρες και το κλείσιμό τους και πάλι τις αρχές Ιανουαρίου, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από την παράταση του κλεισίματος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και την εκ νέου έναρξη λειτουργίας, απρόσκοπτα όμως για τους επόμενους μήνες που θα συμπίπτουν με τους μήνες του εμβολιασμού.

You might also like