Γαστρονομία & Έρωτας:  Ένστικτα Επιθυμίες Πάθη

Το νέο βιβλίο του Στάθη Καπογιαννόπουλου

Γεννημένος στο κέντρο της Αθήνας το 1948, μεγαλωμένος σε μια μεσοαστική οικογένεια (ο πατέρας του ιατρός) της  Κυψέλης, ο Στάθης Καπογιαννόπουλος έζησε μια διαφορετική γαστρονομική Αθήνα από τη σημερινή. Ο εδωδιμοπώλης Θανόπουλος στα Χαυτεία και ο συνάδελφός του Βασιλόπουλος στη Σταδίου όριζαν τον διατροφικό πολιτισμό της εποχής, ενώ ταβέρνες κι εστιατόρια όπως ο ‘Καρακατσάνης’, τα ‘7Αδέλφια’, ο ‘Μπάκαρος’ και η ‘Σπετσοπούλα’ αποτελούσαν αστέρια στον γαλαξία της αθηναϊκής γεύσης. Η Βυτίνα, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και το Μέτσοβο, πατρίδα του εκ μητρός παππού του, στα οποία παραθέριζε τα καλοκαίρια, αποτέλεσαν επίσης πηγές των γαστρονομικών βιωμάτων του.

 

Επτά δεκαετίες αργότερα, ο αρχιτέκτονας, συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής Στάθης Καπογιαννόπουλος, έχοντας ταξιδέψει και γευτεί την κουζίνα πολλών χωρών, έχοντας μελετήσει τη γαστρονομία αλλά και τον πολιτισμό της πατρίδας του, παρουσιάζει σε ένα πυκνογραμμένο βιβλίο τις απόψεις του για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής με προεξάρχοντα, όπως μας προϊδεάζει ο τίτλος του βιβλίου, τη γαστρονομία και τον έρωτα. Αυτά είναι τα δύο μέρη του παρόντος έργου του.

Γαστρονομία: Μορφή κουλτούρας

Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στη γαστρονομία με ένα ζεστό αυτοβιογραφικό κείμενο στο οποίο ο συγγραφέας, μας ταξιδεύει στις μνήμες του. Ακολουθούν σύντομα δοκίμια, στα οποία μοιράζεται μαζί μας την πλούσια εμπειρία του από την επαφή με την υψηλή γαστρονομία και τον πολιτισμό σε διάφορες χώρες.

Ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για τα εστιατόρια που επισκέφτηκε, τους σημαντικούς ανθρώπους της γαστρονομίας από το διεθνές πάνθεον που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη κουζίνα, τους κορυφαίους κριτικούς οι οποίοι λειτούργησαν ως πυξίδες του συγγραφέα στο πέλαγος της γεύσης, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές σε γαστρονομικές παραδόσεις, εδέσματα, παρασκευές, ήθη κ.ά. Κοσμοπολίτης και διανοούμενος, ο συγγραφέας επιμένει στη σύνδεση του γαστρονομικού πολιτισμού με τη διατροφική παράδοση, το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική διαστρωμάτωση κι εκτιμάει πως «Η τροφή, η επιβλητική πύλη κάθε κουλτούρας, υπόκειται ιστορικά στις διασταυρώσεις των πολιτισμών», θεωρώντας όμως ότι στις μέρες το φαγητό έχει υποβαθμιστεί σε ‘αφηρημένο εμπόρευμα’.

Όσο για τη μοριακή γαστρονομία, η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από την ανάλυσή του, μιας και αποτελεί ένα από τα κορυφαία γαστρονομικά συμβάντα του καιρού μας, την παραλληλίζει με την ηλεκτρονική μουσική, η παγκόσμια καθιέρωση της οποίας φάνταζε αδύνατη πριν μερικές δεκαετίες, έναντι π.χ. της συμφωνικής ή οργανικής μουσικής, και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή η τόσο αμφισβητούμενη κουζίνα να αποτελεί απάντηση στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Έρωτας: η απόλαυση των πέντε αισθήσεων

Ο έρωτας είναι η δεύτερη ανθρώπινη ανάγκη στην οποία συμμετέχουν και οι πέντε αισθήσεις μας και με βάση αυτή τη θεμελιώδη διαπίστωση, ο συγγραφέας στο κεφάλαιο αυτό αναπτύσσει, εν είδει φιλοσοφικής ανάλυσης, τις θέσεις του για τις σχέσεις γαστρονομίας, ηθικής, έρωτα και σεξ, χωρίς να λείπουν όμως οι αναφορές σε διατροφικές και ερωτικές παραδόσεις λαών, σε αφροδισιακά τρόφιμα κ.ά.

Το βιβλίο κλείνει με έναν χρηστικό οδηγό εστιατορίων, ακολουθούν ενδεικτικές λίστες με διακεκριμένους και ανερχόμενους Έλληνες σεφ καθώς κι ένας κατάλογος ελληνικών και διεθνών media, έντυπων ή ηλεκτρονικών, τα οποία ασχολούνται με τη γαστρονομία, τις κουζίνες και τα εστιατόρια, μέσα στον οποίο ο συγγραφέας περιλαμβάνει και το Grill magazine- τον ευχαριστούμε για την αναφορά του.

  • Γαστρονομία & Έρωτας:  Ένστικτα Επιθυμίες Πάθη
  • Στάθης Καπογιαννόπουλος
  • Εκδόσεις Δίαυλος, 2019
  • Σελ. 256
  • Τιμή: 12 ευρώ
  • ISBN: 978-960-531-439-2
You might also like