Εκδήλωση ΣΕΕΜΕ: Ο κλάδος αγωνιά για το αύριο
'Λίγα' τα όσα κάνει η πολιτεία, ζητούνται πιο δραστικά μέτρα από την αγορά
Οι εκπρόσωποι της μαζικής εστίασης οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης (ΣΕΕΜΕ) δεν φάνηκε να ικανοποιήθηκαν από τα όσα ανακοίνωσε η πολιτεία, την οποία εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ζήτησαν πραγματικές ενισχύσεις και όχι μορφές δανεισμού οι οποίες, κατά την άποψή τους, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν όταν έρθει η ώρα τους την ερχόμενη άνοιξη.
Η διαδικτυακή συζήτηση είχε τίτλο ‘Εστιασμένα: Η επόμενη Ημέρα» και σε αυτήν συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α) Ιωάννης Δαβερώνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων & Καφέ Ν. Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας, ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ απο την Πάτρα Σπύρος Στεργίου και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) Γιάννης Λιάρος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Λίλα Καραποστόλη.
Η τοποθέτηση του υφυπουργού
Ο Γιάννης Τσακίρης στο ξεκίνημα της παρέμβασής του δήλωσε πως σε ότι αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης, η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει με οριζόντια μέτρα ρευστότητα στην αγορά: τα χρηματοδοτικά εργαλεία και η επιστρεπτέα προκαταβολή έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν ‘ένεση’ ρευστότητας. Τόνισε όμως οτι δεν είναι αρκετή αυτή η ρευστότητα σε ένα τέτοιο σοκ της αγοράς. «Προχωράμε να δούμε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτόν τον κλάδο να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ‘ζωντανός’ και με το άνοιγμα της αγοράς να βρεθεί και πάλι στις επάλξεις και να κερδίσει το χαμένο έδαφος» σχολίασε ο κυβερνητικός αξιωματούχος
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς τον κλάδο της εστίασης μέσω του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να επιχορηγηθούν θερμαντικά σώματα εξωτερικών χώρων. «Είναι σημαντικό ότι αυτή η πρόσκληση είναι αναδρομική – από τις ελάχιστες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ. Οι δαπάνες είναι αναδρομικές, δηλαδή οποιαδήποτε επιχείρηση έχε προβεί σε δαπάνες για την αγορά τέτοιων παγίων από την 1η Φεβρουαρίου και μετά μπορεί να ενταχθεί άμεσα στη δράση αυτή και να ενισχυθεί με 100 ευρώ ανά 10 τ.μ. νόμιμου εξωτερικού χώρου. Είναι μια δράση ύψους 60 εκατ. ευρώ αρχικά, κι ελπίζουμε μαζί με τα υπόλοιπα που προωθούμε να δοθεί μια βοήθεια προκειμένου ο κλάδος να μείνει όσο το δυνατό λιγότερο επηρεασμένος από όλο αυτό το εξωτερικό σοκ».
«Δεν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, περιμένουμε να ακούσουμε ιδέες τις οποίες να μπορούμε να τις υλοποιήσουμε» είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕΣΕ
Σύμφωνα με τον Γ. Καββαθά τα χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεση των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου είναι ελάχιστα. Όπως ενημέρωσε το κοινό, από τον τραπεζικό τομέα (εγγυοδοτικό), στο σύνολο της οικονομίας έχουν βοηθηθεί με δανεισμό περίπου 1,3 δισ. ευρώ μόνο 5.300 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000 επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
«Το βασικότερο είναι η χρηματοδότηση κι αυτό φάνηκε από τον πρόσφατο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχε επιδότηση στο 50%- ενώ στους προηγούμενους κύκλους είχαμε προσέλευση 100-150.000 αιτήσεις ανά κύκλο, στην πρόσφατη ξεπεράσαμε τις 440.000 αιτήσεις και διατέθηκαν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ. Είναι ικανά; Δεν είναι ικανά όταν ο μέσος όρος χορήγησης είναι 3.000-4.000 ευρώ» είπε ο Γ. Καββαθάς.
«Έχουμε προτείνει για τον μήνα Δεκέμβριο, που προβλέπαμε ότι η εστίαση θα είναι κλειστή, μια επιχορήγηση – μη επιστρεπτέα εννοώ- της τάξης του 30% του κύκλου εργασιών, με μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι εύλογο και δίκαιο αίτημα, διότι σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων αντίστοιχη θα είναι και η επιχορήγηση που θα πάρουν. Σε κόστος είναι 160-170 εκατ. ευρώ, κόστος που μπορεί να επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός» Γιώργος Καββαθάς, ΠΟΕΣΕ
Γιάννης Δαβερώνης: Ζητάμε προγράμματα ΕΣΠΑ
O Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α) Ιωάννης Δαβερώνης στην τοποθέτησή του τόνισε οτι από τη στιγμή που ο κλάδος της εστίασης είναι κλειστός με κυβερνητική εντολή είναι λογικό κι αναμενόμενο η κυβέρνηση να σκεφτεί και να κρατήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας ζωντανό. «Ζητάμε στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ για την εστίαση και νέα ρύθμιση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, έτσι ώστε στο σύνολό της να γίνει μη επιστρεπτέα. Με αυτά τα δύο εργαλεία θα κρατήσουμε χρήματα στα ταμεία μας κι όταν με το καλό επανέλθουμε θα μπορέσουμε να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες» είπε στην ομιλία του.
Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Δαβερώνης τόνισε: «με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ‘χαρίσει’ χρήματα, εκτιμώ πως όταν θα έρθει η ώρα να επιστρέψουμε τα χρήματα, η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι ο κλάδος χρειάζεται ρευστότητα και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη και στην επιστρεπτέα προκαταβολή».
Φιλοκώστας: υποφέρει η Θεσσαλονίκη
Ιδιαίτερα σκεπτικιστής ήταν στην τοποθέτησή του ο ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων & Καφέ Ν. Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας. Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τα όσα είπε, είναι άμεση ρευστότητα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο τρίπτυχο ‘φόβος- καχυποψία- ανασφάλεια’, το οποίο καλούνται να διαχειριστούν οι επαγγελματίες της εστίασης για να πείσουν τους πελάτες τους να επιστρέψουν στα καταστήματα. «Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμα πολύ υψηλό, οι συνάδελφοι υποφέρουν κι αν θέλετε τη γνώμη μου δεν πιστεύω ότι θα ανοίξουμε ούτε τον Ιανουάριο. Πριν ένα μήνα ήμασταν πιο αισιόδοξοι, αλλά… ‘βγήκαμε ψεύτες’» είπε ο συνδικαλιστής από τη Θεσσαλονίκη
Στεργίου: προτεραιότητα της εστίασης στα προγράμματα ΕΣΠΑ
Ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου θύμισε οτι στην Πάτρα το πρόβλημα του κορωνοϊού βρήκε πρώτους τους επαγγελματίες της πόλης με το ματαιωμένο Kαρναβάλι στις αρχές του 2020.
«Με την εστίαση κλειστή τόσους μήνες η μισή χρονιά χάθηκε. Είχαμε καταστροφή και στον πρωτογενή τομέα αλλά και τη βιομηχανία, από οινοποιίες μέχρι τυροκομεία. Πρέπει να αναταθεί ο κλάδος γιατί είναι ένας μεγάλος ασθενής και η βοήθεια από την κυβέρνηση δεν φτάνει. Η πολιτεία πρέπει να ζυγίσει: να μείνει ο κλάδος ζωντανός ή να γίνει η κηδεία του, κάτι που θα κοστίσει πολλά περισσότερα;»τόνισε στη τοποθέτησή του. Σύμφωνα με τον θεσμικό παράγοντα από την Πάτρα, η επόμενη μέρα πρέπει να σημαίνει μικρότερους δείκτες ΦΠΑ και μείωση του εργοδοτικού κόστους ενώ τόνισε οτι τον Απρίλιο που θα χρειαστεί να πληρώσουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις τους, οι επιχειρήσεις της εστίασης θα ζητήσουν ένα λογικό κούρεμα και ρύθμιση σε πάρα πολλές δόσεις.
«Αυτές τις ημέρες θα υπογραφεί το πακέτο στήριξης των 70 δισ. ευρώ, τα χρήματα αυτά πρέπει να έρθουν στη χώρα και με τα χρήματα αυτά να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις. Η εστίαση θα πρέπει να βοηθηθεί για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες με έντονη βοήθεια» είπε ο κ. Στεργίου.
Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε στο πρόβλημα με το de minimis, τονίζοντας την ασάφεια και τη στρέβλωση που υπάρχει σχετικά με αυτό το θέμα. Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα: «Αν μια επιχείρηση πρέπει να επιδοτηθεί με 50.000 ευρώ, αναρωτιέμαι αν θα αφαιρεθούν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής απο το ποσό αυτό. Πρόβλημα είναι επίσης η τριετία που χρειάζεται για να ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ μια επιχείρηση ενώ ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί είναι η πλήρη καταστροφή των επιχειρήσεων στο χώρο του catering».
Λιάρος: Να ενταχθούν στο ΕΠΣΑ και οι επιχειρήσεις franchise
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) Γιάννης Λιάρος τόνισε στην εισήγησή του: «Η εστίαση επλήγη σε όλο της το εύρος και δεν έχει σημασία αν το κατάστημα ανήκει σε μεμονωμένο επιχειρηματία ή σε έναν όμιλο. Είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει απ΄ όλες τις πλευρές αγωνία για την επόμενη ημέρα, αγωνία για την ανάταξη του κλάδου – για την ανάπτυξη θα έλεγα εγώ. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το brand name ‘Ελλάδα’ που ακούγεται ξανά στις διεθνείς αγορές και την κεφαλαιοποίηση από αυτή την εικόνα πρέπει να την καρπωθούμε όλοι την επόμενη ημέρα».
Ο κ. Λιάρος στάθηκε στο γεγονός οτι επιχειρήσεις franchise δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ΕΣΠΑ, επομένως δεν μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν στα προγράμματα που θα σχεδιάσει η πολιτεία με τον κλάδο. «Υπάρχει η εντύπωση ότι μια επιχείρηση franchise κερδίζει από την ‘ομπρέλα’ της εταιρείας που της δίνει το δικαίωμα δικαιόχρησης» είπε ο εκπρόσωπος των οργανωμένων αλυσίδων εστίασης και συμπλήρωσε: «Μιλάμε όμως για μικρές ή και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πέρα από όλα τα οφέλη που προκύπτουν από το franchise, οι επιχειρήσεις αυτές είναι εκτεθειμένες στο πρόβλημα κι έχουν τις ζημίες και τις υποχρεώσεις που έχουν όλες οι υπόλοιπες. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν εξαιρεθεί μέχρι τώρα από το ΕΣΠΑ είναι αδικαιολόγητο».