Εστίαση: Ένταση λίγο πριν το ‘καλή χρονιά’

Κούραση και οικονομικά αδιέξοδα 'πυροδοτούν' εντάσεις στην αγορά

Με την εστίαση οριστικά κλειστή για την εορταστική περίοδο, ένταση όπως είναι αναμενόμενο έχει πυροδοτηθεί στους κόλπους της εστίασης. Δύο γεγονότα μαρτυρούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

 

Ξενοδοχεία γιοκ…

Τέλος μπήκε στην πρακτική που είχε ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε ορισμένα αθηναϊκά κυρίως ξενοδοχεία – κι αναμενόταν να ενταθεί την εορταστική περίοδο- τα οποία με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης των διαμενόντων πελατών τους, είχαν θέσει σε πλήρη λειτουργία εστιατόρια εντός του ξενοδοχειακού χώρου και μάλιστα είχαν φτάσει στο σημείο να διαφημίζουν και ρεβεγιόν για το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέσω διαμονής.

Μετά από παρέμβαση της ΠΟΕΣΕ στη Γενική  Γραμματεία Εμπορίου σχετικά με την λειτουργία των εστιατορίων των ξενοδοχείων για ρεβεγιόν, με το πρόσχημα της διαμονής, η οποία λειτουργεί με τη μορφή του αθέμιτου ανταγωνισμού για τον κλάδο της εστίασης,  με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης  ανεστάλη η λειτουργία των εστιατορίων εντός ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και θα παραμείνει μόνο η υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο  για τους διαμένοντες.

Γκρίνια εργαζομένων…

Ένταση υπάρχει όμως και στο χώρο των εργαζομένων στην εστίαση. Στις 16 Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η Ομοσπονδία διαμαρτυρήθηκε διότι εργαζόμενοι στον κλάδο που λάμβαναν λόγω αναστολής σύμβασης την  αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας των  400 ευρώ παρά μόνο μετά τις γιορτές λόγω αδυναμίας του ΟΑΕΔ. Διαμαρτύρονται επίσης διότι συνάδελφοί τους που δουλεύουν εποχικά  και είχαν πάρει παλαιότερα έκτακτο επίδομα ανεργίας δεν έχουν εισόδημα  από τον Αύγουστο αφού το εν λόγω επίδομα δεν παρατάθηκε γιατί ήταν έκτακτο.

Όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η Ελληνικής Αστυνομία προχώρησες σε προσαγωγές συνδικαλιστών, μια υπερβολική οπωσδήποτε ενέργεια η οποία προκάλεσε περεταίρω ένταση.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας με ανακοίνωσή της την επομένη των προσαγωγών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στη Γ.Σ.Σ.Ε., στα Εργατικά Κέντρα, στις Κλαδικές Ομοσπονδίες και στα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της, «για τη στήριξη μετά τη χθεσινή βίαιη προσαγωγή στο Α.Τ. Συντάγματος του Προέδρου Γιώργου Χότζογλου, του Γενικού Γραμματέα Παναγιώτη Κούκου και του Γενικού Γραμματέα του Ε.Κ.Α συν. Κωνσταντίνου Κουλούρη γιατί ‘τόλμησαν’ να αναρτήσουν πανό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δεκάδες επιστολές στήριξης και καταδίκης των Κυβερνητικών πρακτικών ανεξαρτήτως παρατάξεων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αποδεικνύει πως το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας έχει σφυγμό, υπάρχει σπίθα και στο χέρι μας είναι να ξαναγίνει φωτιά υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων! Σε ότι μας αφορά κάνουμε γνωστό πως δεν τα παρατάμε- συνεχίζουμε».


Κεντρική φωτογραφία: money-tourism.gr

You might also like