Τέλος των πλαστικών μιας χρήσης τον Ιούλιο του 2021

Η θέση του κλάδου της εστίασης για τη σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά του

Με εθνικά μέτρα που προβλέπουν κίνητρα για πρόληψη και ανακύκλωση αλλά και με τη δέουσα αυστηρότητα καθώς το ζήτημα είναι επείγον και διεθνές, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη οδηγούν την παραγωγή, το εμπόριο και την κατανάλωση τροφίμων/ ποτών σε μια εποχή με λιγότερο πλαστικό και περισσότερη ‘κυκλική οικονομία’. Ο κλάδος της εστίασης είναι, και πάλι, αντιμέτωπος με μια πρόκληση την οποία πρέπει ν’ αντέξει και να ξεπεράσει, σε μια εποχή πανδημίας κορωνοϊού και σημαντικών αλλαγών στην καθημερινότητά του.

 

Με στόχο την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και υποχρεωμένο να εναρμονίσει την ελληνική με την κοινοτική νομοθεσία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσε στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον».

Η θέση της αγοράς

Κατά την  τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», ο επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εγχώριο δίκαιο. «Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στο κόστος το οποίο επιμερίζεται και στις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και  αναφέρομαι στις 75.000 και πλέον επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης» σχολίασε ο εκπρόσωπος των ελληνικών εστιατορικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του ότι  υπάρχει ανάγκη ομαλής προσαρμογής της αγοράς και ειδικά των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η ΠΟΕΣΕ. Τόνισε με έμφαση ότι η νομοθεσία προκαλεί νέο λειτουργικό κόστος και κόστος συμμόρφωσης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει σαφές πλαίσιο για τη χρήση των εναλλακτικών προϊόντων  και υλικών που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και ανάγκη προσδιορισμού κοινά αποδεκτών προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται για τα επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά προϊόντα» ανέφερε ο Γ. Καββαθάς και πρόσθεσε: Είναι ανάγκη να υπάρξουν επίσης προδιαγραφές για επαναχρησιμοποιούμενα  πλαστικά προϊόντα όπως τα κύπελλα για ποτά μιας χρήσης και των αποδεκτών προδιαγραφών για τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, τους περιέκτες τροφίμων και τα εναλλακτικά υλικά. Υπάρχει ανάγκη να αποσαφηνίσουμε και τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται απουσία εναλλακτικών λύσεων, παράδειγμα στα καπάκια για τα ζεστά ποτά/ τρόφιμα, ειδικότερα για τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας- catering όπως επίσης και τις σύνθετες περιπτώσεις προϊόντων με επιστρώσεις πλαστικού όπως τα χάρτινα πιάτα και καλαμάκια».

Θα έχει τελειώσει η πανδημία;

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ειδικά αυτό το διάστημα προκύπτουν θέματα ως προς τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων. «Ελπίζω να έχουμε ξεφύγει από το πρόβλημα της πανδημίας όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία τον Ιούλιο του 2021 γιατί τίθενται πάρα πολλά θέματα για την υγειονομική ασφάλεια των καταναλωτών» είπε συγκεκριμένα.

Ο Γ. Καββαθάς ζήτησε να ληφθούν μέτρα που να διευκολύνουν την προβλεπόμενη συμμόρφωση και να περιορίζουν το κόστος αυτής για τις μικρές επιχειρήσεις ενώ θα συμβάλλουν στην απαιτούμενη ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου στις απαιτήσεις της οδηγίας. Ζήτησε μάλιστα ξεχωριστές δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τις μικρές επιχειρήσεις και διακριτή στόχευση των όποιων επικοινωνιακών ενεργειών για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.

Αφού ζήτησε μείωση των πολύ υψηλών προβλεπόμενων προστίμων έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας: « Θα πρέπει να δούμε τη δυνατότητα ύπαρξης ενός χρονικού σταδίου προσαρμογής έτσι ώστε να μην ξεκινήσουμε την 1η Ιουλίου 2012 με κυρώσεις αλλά να έχουμε ένα ασφαλές χρονικό διάστημα μπροστά μας έτσι ώστε να εναρμονιστούν οι χιλιάδες των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης».

You might also like