Προστασία περιβάλλοντος: Στροφή προς μια συμφέρουσα λύση

Άρθρο του Λεωνίδα Πολυμενάκου της INTERTAN Α.Ε.

Η Ελλάδα, με τον νόμο 4736/2020, συμμορφώθηκε με την οδηγία 2019/904/ΕΕ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου της ευρωπαϊκής ένωσης, σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Με τη νέα νομοθεσία, θεσπίζεται εισφορά προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος για τα πλαστικά ποτήρια, τα καπάκια και τους περιέκτες τροφίμων, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά κάποιων άλλων συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως π.χ. τα πλαστικά καλαμάκια.
Κείμενο: Λεωνίδας Πολυμενάκος*

 

Είναι πλέον αντιληπτό, ότι ο χώρος της εστίασης βαδίζει σε μια νέα πραγματικότητα, που βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης. Εδώ, Θα πρέπει να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης. Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σταδιακά για τα επόμενα χρόνια την περαιτέρω μείωσή τους. Η στροφή λοιπόν, προς τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα δεν αποτελεί μόδα που ήρθε στο προσκήνιο και θα περάσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τη νοοτροπία μας είτε σαν καταναλωτές είτε σαν επαγγελματίες.

Η σημαντική αύξηση των ενημερωτικών δράσεων υπέρ της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην αλλαγή του τρόπου ζωής στην καθημερινότητά μας και στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού, που ήδη ενδιαφέρεται σε μεγάλο βαθμό, ώστε να ενταθεί η προσπάθεια για την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αντιληφθεί αυτά τα δεδομένα και κάνουν την μετάβαση στα εναλλακτικά βιολογικά προϊόντα μιας χρήσης στα καταστήματα τους θέλοντας να προβάλλουν την οικολογική τους συνείδηση στο καταναλωτικό κοινό, η οποία αποτελεί πλέον κριτήριο επιλογής. Πέρα από αυτό, το θέμα είναι και πρακτικό, καθώς ο εναρμονισμός των επιχειρήσεων της εστίασης με τα προϊόντα αυτά σημαίνει, ότι είναι ήδη έτοιμες να εξυπηρετήσουν άμεσα τους πελάτες τους με προϊόντα που συμβαδίζουν με την νομοθεσία και να κερδίσουν έτσι μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού.

 

Να δώσουμε λύσεις

Εμείς στην INTERTAN A.E. βρισκόμενοι μπροστά από τις εξελίξεις, ξεκινήσαμε την έρευνα για τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα μιας χρήσης πριν από 5 χρόνια και είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία που δημιούργησε τη δική της επώνυμη σειρά βιολογικών προϊόντων μιας χρήσης, τα Tessera Bio Products®. Είμαστε, λοιπόν, εδώ και πολύ καιρό σε θέση να δώσουμε λύσεις στους επαγγελματίες της εστίασης με μια πλήρη γκάμα οικολογικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, για προϊόντα που καταργούνται, όπως τα πλαστικά καλαμάκια, οι αναδευτήρες, τα πλαστικά πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης και οι συσκευασίες φαγητού από φελιζόλ, διαθέτουμε εναλλακτικά προϊόντα που ήδη είναι τοποθετημένα στην ελληνική αγορά. Καλαμάκια από χαρτί ίσια και σπαστά, αναδευτήρες, μαχαιροπίρουνα και κουτάλια από ξύλο, πιάτα από χαρτί, προϊόντα από ζαχαροκάλαμο και φύλλα φοίνικα, καθώς και συσκευασίες φαγητού για take away από plastic free χαρτί και ζαχαροκάλαμο είναι μερικές από τις λύσεις που προτείνουμε για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Τα οικολογικά προϊόντα κατασκευάζονται από πρώτες ύλες και με διαδικασίες επεξεργασίας που μπορεί φαινομενικά να αυξάνουν το κόστος για τους επαγγελματίες. Ωστόσο, αν υπολογίσουμε αντίστοιχα την επιβάρυνση των πλαστικών μίας χρήσης με την εισφορά προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, τότε προκύπτει, ότι το κόστος των πλαστικών προϊόντων θα υπερβαίνει εκείνο των φιλικών προς το περιβάλλον. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων η αγορά θα στραφεί στα βιολογικά προϊόντα, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και γιατί θα αποτελεί και την πλέον συμφέρουσα λύση.


*   Ο Λεωνίδας Πολυμενάκος είναι Marketing Director INTERTAN Α.Ε., TESSERA Bio Products.

You might also like