Βιβλίο από την Μιράντα Σοφιανού: “Οι συνταγές της Λόπης”

 "Η οδύσσεια της Πηνελόπης από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας μέσα από το τετράδιό της"

Πολυτελής, κομψή, σκληρόδετη έκδοση  240 σελίδων, από τις λίγες πλέον περιπτώσεις βιβλίων που το περιεχόμενο ανταγωνίζεται την αισθητική αφήνοντας τον αναγνώστη έκθαμβο, ‘Οι συνταγής της Λόπης’  βασίζεται στο τετράδιο μαγειρικών συνταγών της Πηνελόπης Τσολακίδου (Πέργαμος 1903- Νέα Σμύρνη 1997). Το πολύτιμο αυτό τετράδιο συνταγών (γραμμένες όλες στο χέρι και μάλιστα με καλλιγραφικό τρόπο) καθώς και πολλά αντικείμενα από την Μικρά Ασία τα οποία ανήκαν στην Π. Τσολακλίδου διέσωσε κι ευτυχώς αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο η συγγραφέας Μιράντα Σοφιανού.

 

Η Πηνελόπη (Λόπη) Τσολακίδου γεννήθηκε το 1903 στην Πέργαμο μέσα σε μια μάλλον εύπορη αστική οικογένεια και ήταν το τρίτο παιδί της. Νονός της ήταν ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Wilhelm Dorpfeld, φίλος και συνεργάτης του Ερρίκου Σλήμαν. Έχασε τον πατέρα της σε ηλικία πέντε ετών το 1908, και λίγα χρόνια αργότερα, όταν ήταν 11 ετών, το 1914, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Πέργαμο εξαιτίας του Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα βρει πρόσκαιρο καταφύγιο στην Μυτιλήνη, θα επιστρέψει και πάλι στην Πέργαμο και το καλοκαίρι του 1922, λίγες μόνο εβδομάδες πριν την Μικρασιατική καταστροφή θα πάει για καλοκαιρινές διακοπές στην Μυτιλήνη. Δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Μικρά Ασία και δεν θα ξαναδεί ποτέ την οικογένεια της (μητέρα και δύο αδελφές)  η οποία χάθηκε στον χαμό. Έμεινε στην Μυτιλήνη με συγγενείς και μετοίκισε οριστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην Αθήνα, στη Νέα Σμύρνη όπου και έζησε μέχρι το θάνατό της ως μέλος της μεγάλης κοινότητας Μικρασιατών.

Το υπέροχο βιβλίο των Εκδόσεων Στεφανίδη, περιλαμβάνει κείμενο της Μιράντας Σοφιανού που δίνει ανάγλυφα την ιστορία της Μικρασιατικής ευμάρειας και του πλούτου, και κατόπιν της καταστροφής, μέσα από τη ζωή αυτής της νεαρής καλλονής, τόσο με το κείμενο όσο και με τις φωτογραφίες των ντοκουμέντων που συγκέντρωσε και φύλαξε με αγάπη η συγγραφέας του.


Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο τμήματα: Γλυκά (Γιορτινά, Κεράσματα- Επιδόρπια, Βουτήματα & Συνοδευτικά, Φύλλο- Καραμέλα- Μαρέγκα, Γλυκά του Κουταλιού) και  Φαγητά (Ορεκτικά, Αλμυρά, Πίτες, Ψάρια & Αστακός, Κρεατικά, Πουλερικά & Κυνήγια, Με Αυγά, Με Λαχανικά, Γαρνιτούρες & Σάλτσες).


Το κεντρικό κομμάτι του βιβλίου είναι ένας χείμαρρος συνταγών, που και μόνο με τον καλλιγραφικό χαρακτήρα της Λόπης φανερώνουν τη λεπτότητα και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού των ανθρώπων της Περγάμου. Οι συνταγές συνοδεύονται από πολλές φωτογραφίες αντικειμένων υψηλής αισθητικής του τραπεζιού της εποχής που προέρχονται επίσης από τη σημαντική συλλογή της συγγραφέως (από φλιτζάνια και σερβίτσια μέχρι βάζα, κανάτες, κρυστάλλινα ποτήρια, δίσκοι σερβιρίσματος κ.ά.).

Περιέχει επίσης γλωσσάρι με μαγειρικούς όρους και μετατροπές βαρών διότι αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συνταγές, καθώς είναι ακριβείς αναπαραγωγές των συνταγών που είχε γράψει με το χέρι της η ίδια Μικρασιάτισα μαγείρισσα είναι δοσμένες σε δράμια και οκάδες!

  • Μιράντα Σοφιανού
  • Φωτογραφίες, εικαστική & εκδοτική επιμέλεια: Φωτεινή Στεφανίδη
  • Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Παπακώστας
  • Εκδόσεις Στεφανίδη
  • 240 σελ.
  • Τιμή: 25 ευρώ
  • ISBN 978-618-5311-12-4
You might also like