Αργεί η ανάκαμψη εξοπλισμού εστίασης στις ΗΠΑ    

Το δεύτερο εξάμηνο, αν όλα πάνε καλά

Ανάκαμψη της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν και θα αρχίσει ο κλάδος του μηχανολογικού εξοπλισμού για την εστίαση και τη βιομηχανία τροφίμων να παρουσιάζει θετικούς δείκτες, αναμένουν τα στελέχη των μεγαλύτερων θεσμικών φορέων του κλάδου, από τις βιομηχανίες κατασκευής μέχρι τους εμπόρους κι από τους αντιπροσώπους μέχρι τις συμβουλευτικές εταιρείες που δουλεύουν με τους μεμονωμένους εστιάτορες και τις κορυφαίες αλυσίδες.

 

Οι πέντε μεγαλύτεροι θεσμικοί φορείς της αμερικανικής βιομηχανίας εξοπλισμού επιχειρήσεων εστίασης και βιομηχανιών τροφίμων βρέθηκαν πρόσφατα στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον ενός από τους κορυφαίους κλάδους της αμερικανικής βαριάς βιομηχανίας η οποία αντιμετωπίζει κι αυτή σημαντικά προβλήματα διάθεσης των προϊόντων της λόγω κορωνοϊού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πρόεδροι των: α) Commercial Food Equipment Service Association (CFESA), β) Foodservice Consultants Society International ( FCSI-The Americas), γ) Foodservice Equipment Distributors Association (FEDA), δ) Manufacturer’s Agents Association for the Foodservice Industry (MAFSI) και ε) North American Association of Food Equipment Manufacturers (NAFEM).

Σε αναμονή σπουδαίων νέων

Ο Πρόεδρος της CFESA Kirby Mallon ανέφερε ότι τα μέλη της ένωσης που εκπροσωπεί επενδύουν αυτό το διάστημα στις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους, αναβαθμίζουν την τεχνολογία και προσθέτουν τεχνικές πιστοποιήσεις. Ο K. Mallon υποστηρίζει ότι μετά την πανδημία, «τα εστιατόρια που θα ανοίξουν και πάλι μπορεί να βρουν  τμήμα του εξοπλισμού τους να μην λειτουργεί ή να χρειάζεται επειγόντως συντήρηση. Τα πιστοποιημένα μέλη της CFESA, τα οποία διαθέτουν πιστοποιημένους από την CFESA τεχνικούς πλήρως εκπαιδευμένους, με τα διαθέσιμα ανταλλακτικά και με state-of-the-art τεχνολογία,  θα είναι έτοιμα, πρόθυμα και ικανά να υποστηρίξουν τους πελάτες μας που έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά του ο Eric Norman, πρόεδρος του αμερικανικού παραρτήματος της  FCSI εξήγησε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76% των μελών  του FCSI, στο οποίο εντάσσονται συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουν επαγγελματικές υπηρεσίες στο χώρο της εστίασης, έχουν δει να αυξάνονται οι κλήσεις από πελάτες για παροχή  συμβουλών το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

«Αυτά είναι σπουδαία νέα καθώς κινούμαστε προς το 2021» ισχυρίζεται ο Ε. Norman και προσθέτει ότι «Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες και αρχιτεκτονικά γραφεία απευθύνονται σε συμβουλευτικά γραφεία για τους βοηθήσουν στο σχεδιασμό νέων εστιατορικών project για το 2021, δείγμα του ότι οι  επαγγελματίες της εστίασης σχεδιάζουν για την μετα-COVID εποχή»

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων ήδη δουλεύουν υπό καθεστώς πίεσης χρόνου για έργα που θα ξεκινήσουν στις αρχές της νέας χρονιάς, έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί για την περασμένη άνοιξη κι είχαν ματαιωθεί. « Τα χρονοδιαγράμματα έχουν επιταχυνθεί,» λέει ο Norman και συμπληρώνει «Σε περιπτώσεις που κάποτε διαθέταμε έξι έως εννέα μήνες για να ολοκληρώσουμε ένα έργο, βλέπουμε τώρα χρονοδιαγράμματα συμπιεσμένα σε μερικούς μόνο μήνες».

Δεν πραγματοποιήθηκαν το 2020 μεγάλες εκθέσεις όπως το NAFEM Show (εδώ στιγμιότυπο από τη διοργάνωση του 2019), οι μεγάλοι κατασκευαστές όμως βρίσκονται δίπλα στην εστίαση και προετοιμάζονται για το  άνοιγμα του 2021.

 

Έμποροι λύνουν προβλήματα

Ζητήματα ρευστότητας, συσσώρευση αποθεμάτων και απολύσεις εργαζομένων είναι μερικά μόνο από τα κατεπείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά των εμπόρων εξοπλισμού, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασε στη διαδικτυακή συζήτηση των φορέων, ο πρόεδρος της FEDA Michael Keck. «Οι έμποροι τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα και είμαι σίγουρος  θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση. Μέριμνά μας ως βιομηχανία είναι να μην χαθεί καμιά ευκαιρία να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επιστρέψουν στις επιχειρήσεις τους και τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις  να επιστρέψουν στην εργασία και τη ζωή» υποστηρίζει ο πρόεδρος των προμηθευτών μηχανολογικού εξοπλισμού των ΗΠΑ

H  FEDA προκειμένου να προετοιμαστεί για τον μελλοντικό εφοδιασμό των αμερικανικών εστιατορίων με μηχανολογικό εξοπλισμό, έχει συστήσει ομάδες εργασίας που θα συναντιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις των μελών και των πελατών τους αλλά και για να συζητούν με τα μέλη και την ευρύτερη αγορά ζητήματα επιχειρησιακού ενδιαφέροντος καθώς όπως αναμένεται, πολλοί εστιάτορες θα έχουν ανάγκη στήριξης στην μετά την πανδημία εποχή. Η Ένωση έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση online εκπαιδευτικών ημερίδων και συνεδρίων  με θέμα την εκπαίδευση στελεχών και πωλητών  σε νέα προϊόντα.

Οι αντιπρόσωποι βλέπουνφως

Η αμερικανική αγορά εξοπλισμού, η μεγαλύτερη εθνική αγορά του κόσμου βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Οι πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο του 2020 παρουσίαζαν πτώση της τάξης του 24,4%, σύμφωνα με στοιχεία της  MAFSI η οποία αντιπροσωπεύει τον κλάδο των αντιπροσώπων εξοπλισμού σε όλη τη χώρα.

Η Ένωση βλέπει μικρή βελτίωση της κατάστασης καθώς στο δεύτερο  τρίμηνο του 2020, αυτό που συνέπεσε με την έκρηξη της πανδημίας, οι πωλήσεις εξοπλισμού είχαν υποστεί βουτιά της τάξης του 30,4%. Οι αντιπρόσωποι εξοπλισμού βλέπουν συνέχιση της ύφεσης και στις αρχές του 2021.Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της MAFSI Πρόεδρος Kevin Eaton στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας, «εν αναμονή του εμβολιασμού των πολιτών, η προσδοκία μας είναι  να δούμε μια ουσιαστική ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021». Και στη δική του ένωση έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας για την ενίσχυση των αντιπροσώπων ανά τις ΗΠΑ.

Η διαδικτυακή ημερίδα των κορυφαίων της αμερικανικής αγοράς εξοπλισμού έκλεισε με την τοποθέτηση των κατασκευαστών μηχανημάτων που απευθύνονται κυρίως στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων. Τα μέλη της North American Association of Food Equipment Manufacturers, έκλεισαν το 2020 με πτώση πωλήσεων της τάξης του 20%-25%  σύμφωνα με τα στοιχεία του Rob Connelly, πρόεδρου της NAFEM- τελικά το 2020 αποδείχθηκε καλύτερο από ό,τι πίστευαν. «Βλέπουμε ότι υπάρχει αίσθημα αυτοπεποίθησης. Περίπου το 30% των μελών μας δηλώνουν ότι το  2021 θα πάνε καλύτερα σε σύγκριση με το 2019 κι ένα ποσοστό της τάξης του 20% πιστεύει ότι θα επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019» ανέφερε ο Rob Connelly, μια αναμφίβολα πολύ θετική δήλωση.

«Οι κατασκευαστές αισθάνονται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση διατήρησης των δυνάμεών τους κι όχι σε φάση μάχης για την επιβίωσή τους» προσθέτει ο Connelly, πολλές μάλιστα εταιρείες εκδίδουν ανακοινώσεις αυτό το διάστημα, με αναφορές για το πόσο υπερήφανες είναι για τους εργαζόμενούς τους και την ανθεκτικότητα, την ευελιξία και τη δημιουργικότητά τους κατά τη διάρκεια του δύσκολου 2020.

Πέντε ενώσεις, ενωμένες…

Οι πέντε κορυφαίες ενώσεις κατασκευαστών των ΗΠΑ, οι οποίες συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικτυακή ημερίδα, συνομιλούν ήδη από το 2016, ενώ από το 2018 πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις, όπως αυτή που αναφέρουμε εδώ σε μια προσπάθεια να μοιραστούν πληροφορίες, να δημιουργήσουν δίκτυα επικοινωνίας και να απευθυνθούν από κοινού στην αγορά.

You might also like