Afzal Muhammad: «Ανεβαίνει το fine dining στο Πακιστάν»

Μια συζήτηση με τον διεθνούς αναγνώρισης σεφ από το Πακιστάν

Σημαντική μονάδα της σύγχρονης  πακιστανικής κουζίνας και γαστρονομικός ‘πρεσβευτής’ της πατρίδας του, ο Afzal Muhammad είναι ένα από τα πιο ενεργά στελέχη του World Association of Chefs Societies (WACS) και αναγνωρισμένος κριτής σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής.

 

Με αυτή άλλωστε την ιδιότητά του βρέθηκε πέρυσι στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στον 1st Mediterranean Chef’s Competition 2020, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ με οικοδεσπότη τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Ευγενής και προσηνής στη συζήτηση, ανοικτόμυαλος όπως οι περισσότεροι κοσμοπολίτες της γαστρονομίας αλλά σταθερά προσανατολισμένος στις αξίες που έχει κληροδοτήσει η πλούσια παράδοση της χώρας του, δέχτηκε να συζητήσουμε για λίγο για  τη σύγχρονη κουζίνα του Πακιστάν.

Ο Πακιστανός σεφ Afzal Muhammad (αριστερά) παραλαμβάνει τιμητική διάκριση από τον Ιταλό Domenico Maggi, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του 1st Mediterranean Chef’s Competition 2020.

 

Πακιστάν: μεγάλο και …γευστικό

Αν και στην Ελλάδα ζουν χιλιάδες Πακιστανοί και η Αθήνα διαθέτει αρκετά πακιστανικά εστιατόρια, η ασιατική αυτή χώρα -ως κουζίνα και ως πολιτισμός-  είναι μάλλον άγνωστη στο ευρύ ελληνικό κοινό και από το σημείο αυτό ξεκίνησε η συζήτησή μας με τον Af. Muhammad.

«Το Πακιστάν είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, σε σχέση με τη δική σας, αλλά όπως κι εσείς στην Ελλάδα έχει πολύ πλούσια γαστρονομική ιστορία και μια μεγάλη βιομηχανία τουρισμού και φιλοξενίας. Η γαστρονομία είναι πολύ ανεπτυγμένη στη χώρα μου κι αρχίζει πλέον να γίνεται γνωστή σε διάφορα μέρη του κόσμου» μας εξηγεί ο νεαρός σεφ από το Πακιστάν.

Σύμφωνα με την άποψή του, η σύγχρονη πακιστανική κουζίνα δέχεται επιρροές και  στοιχεία από δύο μεγάλες γεωγραφικές ζώνες: τη μεσογειακή η οποία μόλις τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να προωθείται στο Πακιστάν (κι ο ίδιος φαίνεται πως είναι ένας από αυτούς συνέβαλλαν στην προώθηση αυτή) και την ασιατική κουζίνα, ειδικά την κινεζική, η οποία είναι ήδη γνωστή και αγαπητή από τους κατοίκους του Πακιστάν.

Ζητάμε  να μας προσδιορίσει τα πιο διάσημα πιάτα της πακιστανικής κουζίνας κι όπως ήταν αναμενόμενο το κοτόπουλο βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Πακιστανών αν και συνολικά τα ψητά κρέατα είναι δημοφιλή στη χώρα. «Στο Πακιστάν πολύ δημοφιλές είναι όπως ίσως γνωρίζετε και το αρνί και μερικές από τις καλύτερες συνταγές μας, βασίζονται στο αρνί το οποίο μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, κυρίως όμως το ψητό αρνί είναι αυτό που αγαπάει ο κόσμος» μας είπε.

Γευστικές επιλογές όπως τα τηγανιτά chicken candy sticks και πιάτα από την ταϊλανδική και την κινεζική κουζίνα είναι το σχετικά περίεργο μίγμα φαγητών που απολαμβάνουν οι Πακιστανοί. «Η Ασία είναι γεμάτη μπαχαρικά κι αυτά αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό των πιάτων που δημιουργούμε» προσθέτει.

Η εστιατορική πραγματικότητα στο Πακιστάν δεν είναι ασφαλώς ανάλογη μιας ευρωπαϊκής χώρας ή των διάσημων νοτιοανατολικών ασιατικών μεγαλουπόλεων, η χώρα όμως δεν παύει να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. «Το Πακιστάν είναι μια χώρα στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ η γαστρονομία και μάλιστα σε επίπεδο fine dining κι αυτό δεν είναι πολύ γνωστό στον κόσμο.  Το Καράτσι  για παράδειγμα, που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, έχει αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας» μας πληροφόρησε σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι σε αυτά τα εστιατόρια δουλεύει μια νέα γενιά μαγείρων που είναι πολύ καταρτισμένοι.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, οι πολίτες του Πακιστάν δεν θα μπορούσαν παρά να είναι στραμμένοι κυρίως στην εγχώρια γαστρονομική παράδοση. «Στο Πακιστάν οι άνθρωποι είναι εραστές του καλού φαγητού κι όχι μόνο αυτού που προσφέρεται στα εστιατόρια αλλά αυτού που μπορείς να γευτείς οπουδήποτε στις πόλεις. Μάλιστα αναζητούν και πιάτα από άλλες κουζίνες κυρίως από την κινεζική» μας εξηγεί ο Afzal Muhammad  και συνεχίζει να μας εκπλήσσει: «Δοκιμάζουν όμως και ιταλική πίτσα αλλά κι ελληνικό σουβλάκι που κι αυτό έχει γίνει γνωστό στην πατρίδα μου».

Σπουδάστριες του Karachi Institute of Culinary Arts κατά τη διάρκεια μαθήματος.

 

Πακιστάν και κόσμος

Ο Afzal Muhammad ταξιδεύει τα τελευταία χρόνια συνεχώς, τόσο ως μέλος του World Association of Chefs Societies όσο και ιδιωτικά προκειμένου να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς ως μέλος κριτικών επιτροπών αλλά κι ως ‘πρεσβευτής’ της πακιστανικής κουζίνας σε διάφορες εκδηλώσεις μαγειρικής ενώ φαίνεται πως λατρεύει την Μεσόγειο καθώς έχει επισκεφτεί την Ιταλία, την Κύπρο και τη Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη διεθνή ομάδα των κριτών.

«Ταξιδεύω συχνά για λογαριασμό του WACS σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και σε επιδέξιες πακιστανικής κουζίνας σε διάφορες πόλεις του κόσμου διότι εργάζομαι στον εθνικό οργανισμό τουρισμού του Πακιστάν, προσπαθώντας να κάνουμε γνωστή την πακιστανική κουζίνα όπου μπορούμε» μας πληροφορεί. Πίσω στην πατρίδα του ο Afzal Muhammad διευθύνει το Karachi Institute of Culinary Arts, το γνωστό KICA, το οποίο είναι ο επίσημος φορέας σύνδεσης του Πακιστάν με τον παγκόσμιο WACS και ο χώρος όπου εκπαιδεύονται πάρα πολλοί νέοι σεφ οι οποίοι στη συνέχεια στελεχώνουν τη μεγάλη τουριστική και εστιατορική βιομηχανία της χώρας.

Όσο για την πατρίδα μας, αν και σύντομη η επίσκεψή του, φαίνεται πως θα του μείνει αξέχαστη. «Αγαπάω την Ελλάδα και θαυμάζω τον πολιτισμό της. Χθες ήμουν στην Ακρόπολη, σήμερα εδώ μαζί με τόσους Έλληνες συναδέλφους- μακάρι να μπορέσω κάποια στιγμή να πάω στα νησιά. Περνάω καλά!» μας είπε.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας ρωτώντας τον για το αγαπημένο φαγητό του  που είναι το παραδοσιακό μπάρμπεκιου και το ψήσιμο κεμπάπ στα κάρβουνα ενώ όπως μας εξομολογείται χωρίς καμία …ενοχή η μητέρα του είναι «ο καλύτερος δάσκαλος μαγειρικής που είχα στη ζωή μου». Σωστός!


Κεντρική φωτογραφία: Ο Πακιστανός σεφ Afzal Muhammad στην Αθήνα στο 1st Mediterranean Chef’s Competition 2020.

You might also like