Τηλεδιάσκεψη της ΠΟΕΣΕ με τον Υπουργό Οικονομικών

Η Ομοσπονδία βρίσκει τα μέτρα στήριξης θετικά, αλλά μη επαρκή- Αντίδραση στη συνάντηση του Πρωθυπουργού και μιας ..."παρέας εστιατόρων"

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης είχε το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με την συμμετοχή των Σταϊκούρα Χρ. Υπουργό Οικονομικών, Σκυλακάκη Θεοδ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Πετραλιά Αθανάσιο Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών ενώ από την ΠΟΕΣΕ συμμετείχε το Δ.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά.

 

Στην συνάντηση αναλύθηκαν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου.

Το Δ.Σ. τοποθετούμενο επί των μέτρων, κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα είναι θετικά, αλλά μη επαρκή για την διάσωση και ανάταξη του Κλάδου και ζήτησε επιπλέον μέτρα από την Κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου κατά την διάρκεια του lockdown και ιδιαίτερα κατά την επανεκκίνησή του με:

  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100%.
  • Επιδότηση του ενοικίου με ταυτόχρονη παράταση των μισθώσεων και απαγόρευση των εξώσεων.
  • Κούρεμα των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΤΑ.
  • Ρύθμιση οφειλών.

Αντίδραση ΠΟΕΣΕ στην άτυπη συνάντηση

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η Ομοσπονδία πήρε θέση για την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με (άτυπη όσο αφορά τη σύνθεσή της) ομάδα εστιατόρων στην οποία είχε συμπεριληφθεί ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Η ΠΟΕΣΕ δικαιολογημένα αντέδρασε μιας και η συγκεκριμένη ομάδα δεν εκπροσωπεί τον κλάδο. Εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση την οποία παραθέτουμε ολόκληρη ακολούθως.

«Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με επιλεγμένους (από ποιόν άραγε) εστιάτορες, παρακάμπτοντας την θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση, στόχο είχε και έχει την «επικοινωνιακή» διαχείριση ενός προβλήματος που έχει προκληθεί από την έλλειψη αποτελεσματικής στήριξης του Κλάδου μέσα στην πανδημία.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Κλάδος επιδιώκει την ανάδειξη του προβλήματος βιωσιμότητας που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός δεν αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου, ενδεχομένως ικανοποιούν τους παρευρεθέντες στη συνάντηση. Ο κ. Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εδώ και καιρό συγκεκριμένες προτάσεις-μέτρα από την θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Η απάντηση του Κλάδου θα δοθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 στην κινητοποίηση ‘Τα κλειδιά της Εστίασης’ ».

You might also like