‘Παρέδωσαν’ τα κλειδιά τους οι εστιάτορες

Κατήφεια και προβληματισμός στους επαγγελματίες- Ζητούν στήριξη και χρηματοδότηση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων με τίτλο ‘Τα κλειδιά της εστίασης’.

 

Στις δηλώσεις τους οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου διευκρίνισαν με έμφαση οτι δεν ζητούν το άνοιγμα της εστίασης αυτή τη στιγμή,  καθώς σέβονται όχι μόνο τις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία τηρούν κι οι ίδιοι ευλαβικά όπως όλοι οι οι Έλληνες, αλλά και τις επισημάνσεις των επιστημόνων που κάνουν λόγο για βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Ζητούν όμως ουσιαστικά μέτρα στήριξης και χρηματοδοτικά προγράμματα γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι ανίκανα  να ανακουφίσουν τον κλάδο ο οποίος έχει υποστεί ένα παρατεταμένο lockdown που έχει ήδη διάρκεια 8 μηνών σε σύνολο 11 μηνών πανδημίας. 

Αναμένουν πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ένταξή τους στα μεγάλα Προγράμματα του ΕΣΠΑ θα πραγματοποιηθεί έγκαιρα και πριν λυγίσουν ακόμα και οι πιο ανθεκτικοί επαγγελματίες του κλάδου, ενώ κατέθεσαν και μια σειρά προτάσεις με βάση τις οποίες περιμένουν πως μπορεί να αμβλυνθούν κάποιες από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Τονίζουν μάλιστα οτι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ληφθεί μέτρα ουσιαστικά στήριξης και δίνονται αποζημιώσεις με βάση τους τζίρους του 2019, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί τους στις χώρες αυτές (αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά στη Γερμανία και την Αγγλία) να αντιμετωπίζουν την κρίση με πολύ περισσότερα όπλα στη διάθεσή τους.

Το Grill βρέθηκε από νωρίς στην Πλατεία Συντάγματος και κατέγραψε τις απόψεις ορισμένων συμμετεχόντων.

Ανδρέας Ανδριανάκης, ΠΟΕΣΕ, μέλος της διοίκησης

«Οι υπουργοί δεν έχουν υπάρξει ιδιοκτήτες καταστημάτων  εστίασης γι’  αυτό ίσως δεν γνωρίζουν τις δαπάνες που συνεπάγεται η διατήρηση ενός τέτοιου καταστήματος ακόμα κι όταν είναι κλειστό. Από τις ΔΕΚΟ με τις τεκμαρτές χρεώσεις σε σχέση με παλιότερες καταναλώσεις- μιλάμε για χιλιάδες ευρώ κάποιοι λογαριασμοί, μέχρι τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων που στέλνουν κι αυτές τους λογαριασμούς τους. Το κράτος ανέλαβε να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων- και καλά κάνει. Τις δικές μας όμως ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να τις πληρώσουμε εμείς. Είναι πολλά που δεν τα ξέρουν οι πολιτικοί… Διεκδικούμε τη βελτίωση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι θετικό μέτρο αν καταφέρει να το πραγματοποιήσει η κυβέρνηση».

Ο Ανδρέας Ανδριανάκης, ΠΟΕΣΕ, μέλος της διοίκησης στη διαμαρτυρία ‘Τα κλειδιά της εστίασης’.

 

Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας ΠΟΕΣΕ

«Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκή. Η διαμαρτυρία μας δεν έχει στόχο να πιέσουμε για το άνοιγμα της εστίασης διότι πειθαρχούμε στις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων και δεν βάζουμε την υγεία, τη δική μας, των εργαζομένων μας και των πελατών μας πάνω από οτιδήποτε άλλο. Επαρκή θα θεωρήσουμε εκείνα τα μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να εγγυηθούν οτι όταν θα επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα, οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι χωρίς προβλήματα. 

Ζητάμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί τη διάσωση της επιχείρησης διότι πλέον μιλάμε για ‘διάσωση’. Αν επανέλθουμε στην κανονικότητα με το 100% του διαθέσιμου χώρου, μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν καλά. Αν όμως τα υγειονομικά πρωτόκολλα μας υποχρεώσουν να δουλέψουμε με μειωμένη εξυπηρέτηση πελατών, θα έχουμε μειωμένους τζίρους και κέρδη. Πως θα μειωθούν έτσι οι ζημιές;» .

Ο έμπειρος συνδικαλιστής Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας ΠΟΕΣΕ.

 

Δημήτρης Κάτσαρος, Γραμματέας του Συλλόγου Α’ Αθήνας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εστίασης

«Η κατάστασή μας είναι δραματική. Τα καταστήματά μας είναι κλειστά, τα χρέη μας διογκώνονται, ενώ τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση δεν έλυσαν τίποτα. Το ίδιο και οι Επιστρεπτέες. Λέει ο υπουργός οτι τα κλειστά καταστήματα δεν έχουν έξοδα, η αλήθεια είναι όμως οτι οι λογαριασμοί έρχονται κάθε μήνα, τα πάγια τα πληρώνουμε κανονικά, τα ενοίκια τρέχουν- έστω και μειωμένα. Δεν ανήκουμε στις μεγάλες αλυσίδες που έχουν αποθεματικά και με αυτά συντηρούν τα καταστήματά τους αυτό το διάστημα. Οι Επιστρεπτέες θα έρθουν μπροστά μας, οι ασφαλιστικές εισφορές θα έρθουν μπροστά μας και μετά θα έρθουν και οι φορολογικές δηλώσεις. Ζητάμε οι Επιστρεπτέες να μην είναι επιστρεπτέες και για κάθε μήνα που είμαστε κλειστά να λαμβάνουμε 1.000 ευρώ, το αφορολόγητο όριο να ανέλθει στα 12.000 ευρώ και να μην πληρώνουμε τα πάγια όσο δεν υπάρχει κατανάλωση» .

Ο Δημήτρης Κάτσαρος μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εστίασης (δεξιά), με τον Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, μπροστά από το πανό της Επιτροπής.

 

Νίκος Αγγελουσούλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής

«Ζητάμε τη στήριξη της κυβέρνησης για να περάσουμε τη λαίλαπα της πανδημίας και να μείνουν μετά από αυτήν όσο το δυνατό περισσότερα καταστήματα ανοικτά. Είμαστε οκτώ μήνες κλειστοί, η στήριξη της πολιτείας είναι ελάχιστη, πολλοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και φτάσαμε σε φτωχοποίηση του κλάδου. Υπάρχει πράγματι η προοπτική ένταξής μας στα Προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχω δει κάποια επίσημη ανακοίνωση ακόμα. Οι εστιάτορες ζουν με την αβεβαιότητα οτι, όταν θα μας δοθεί η άδεια από τις υγειονομικές αρχές να λειτουργήσουμε και πάλι, δεν θα μπορέσουν να βάλουν το κλειδί στην πόρτα του καταστήματός τους» .

Ο Νίκος Αγγελουσούλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής.
You might also like