‘Χαραμάδα’ επανεκκίνησης’ για την εστίαση στις αρχές Μαΐου

Για εταιρείες catering, δεξιώσεων και γάμων- Μικρές οι απώλειες κατά τον υπουργό

Στις αρχές Μαΐου τοποθετεί την επανέναρξη μέρους της βιομηχανίας εστίασης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με σημερινή τοποθέτησή του  στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση για τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου εστίασης λόγω της πανδημίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε ένα κομμάτι του κλάδου που έχει πληγεί τρομερά, τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δεξιώσεις, catering, γάμους αλλά και τις εταιρείες που διαχειρίζονται χώρους εκδηλώσεων και κτήματα στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε: «Η προσωπική μου γνώμη -θα διακινδυνεύσω να το πω αυτό- είναι ότι από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Και το λέω και για τον εξής λόγο κύριε Πρόεδρε. Διότι πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει τις εκδηλώσεις του, να σπεύσει και από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού τους. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά θα δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουν μείνει ένα χρόνο χωρίς εκδηλώσεις».

Μικρή, κατά Γεωργιάδη, η ζημιά στην εστίαση 

Στην απάντησή του ο υπουργός ισχυρίστηκε οτι η μείωση των απωλειών στον κλάδο της εστίασης είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ για το 2020, αφήνοντας να εννοηθεί οτι πρόκειται για πολύ μικρότερου ποσού από αυτό που ισχυρίζονται οι θεσμικοί φορείς του κλάδου.

Όπως ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης, το 2019 το σύνολο του τζίρου στον κλάδο της εστίασης σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 6,4 δισ. ευρώ . Το 2020 λόγω των κλειστών καταστημάτων, ο τζίρος ο πραγματικός έφτασε στα 4,2 δισ. ευρώ . «Όμως, η κυβέρνηση με μία σειρά μέτρων έχει ενισχύσει τον κλάδο αυτόν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από Ευρωπαϊκούς πόρους, κατά 1,93 δισεκατομμύρια Έτσι λοιπόν τα 6,4 δισ. ευρώ του 2020, τελικώς έκλεισαν σε 6,13 δισ. ευρώ το 2020. Η απώλεια αυτών των περίπου 300 εκατ. ευρώ σε τζίρο στο σύνολο του κλάδου, είναι ασφαλώς σημαντική, αλλά από την άλλη είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά, όσα περισσότερα μπορούσαμε για να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτόν, ο οποίος είναι σε τόσο μεγάλη κρίση».

You might also like