Σχέδιο παρεμβάσεων υπέβαλλε η ΕΔΟΚ στο YπAAT

Για την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος

Την άμεση προώθηση ενός σχεδίου παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος που κατάρτισε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της ΕΔΟΚ.

 

Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος ενώ η ΕΔΟΚ εκπροσωπήθηκε από ολιγομελή ομάδα μελών του Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υποβολή από πλευράς ΕΔΟΚ μιας τεκμηριωμένης πρότασης η οποία καταρτίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, τη  Διαχειριστική Αρχή, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.Η πρόταση περιλαμβάνει δέσμη παρεμβάσεων για την κατάρτιση του νέου ΠΑΑ, την είσοδο νέων υποσχόμενων κλάδων στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προληπτική αντιμετώπιση των απωλειών ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας από ζωονόσους που προβλέπει την παραγωγή εμβολίων.

Ο κ. Λιβανός αντέδρασε θετικά στο προτεινόμενο σχέδιο παρεμβάσεων και ζήτησε από τους συνεργάτες του να συνεργασθούν με την ΕΔΟΚ για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του.

Απώλεια ζωικού κεφαλαίου

Προϋπόθεση για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στους κλάδους που απαρτίζουν τον Τομέα του κρέατος είναι, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της απώλειας ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσων, που αυτή τη στιγμή φτάνει το 25%. Διαφορετικά, εξήγησε ο κ. Γίτσας, όσο καινοτόμα και να είναι τα μέτρα,η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μικρή, διότι οι εκτροφές έχουν χαμηλή βιωσιμότητα και άρα εξ ορισμού περιορισμένη ανταγωνιστικότητα.

Οπότε η ΕΔΟΚ χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας την πρόληψη με εμβολιασμούς, ενώ έθεσε υπόψιν του Υπουργού τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων στη χώρα από εποπτευόμενο οργανισμό, που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

Στο σχέδιο που υπέβαλε η ΕΔΟΚ περιλαμβάνονται ακόμη συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως:

  1. Όσον αφορά στον κλάδο της παραγωγής, την υιοθέτηση νέων, σύγχρονων παραγωγικών πρακτικών, την εφαρμογή της γενετικής βελτίωσης, τον συγχρονισμό των γεννήσεων, τη συστηματική και οργανωμένη πάχυνση. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι μελέτες και η νομοθεσία για την ευζωία των ζώων και φυσικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.
  2. Προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βιολογικών ζωοτροφών για δική τους χρήση, με ανάλογα παραστατικά, και οι πεδινές εκτροφές να εκπληρώνουν την προϋπόθεση εκτατικής βόσκησης με την χρήση ανάλογης με τις ανάγκες, έκτασης οργανωμένου λειμώνα.
  3. Είσοδος νέων κλάδων στην κτηνοτροφία όπως ο Μαύρος Χοίρος, ο Νεροβούβαλος, η Βραχυκερατική Αγελάδα, και αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων. Για να αναδειχθούν τα προϊόντα αυτά είναι απαραίτητο λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των κτηνοτροφικών μονάδων, να δημιουργηθούν συνεργατικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν παραγωγικά πρότυπα, πιστοποιήσεις, μεταποίηση, αποδεδειγμένη ιχνηλασιμότητα, ασφάλεια και υγιεινή των ζώων.
  4. Ψηφιοποίηση των μητρώων του ΕΛΓΟ και ΥπΑΑΤ, επικαιροποίηση του συστήματος Άρτεμις. Οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί, το Σύστημα Άρτεμις, τα μητρώα του ΕΛΓΟ δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα, με αποτέλεσμα τα επίσημα στοιχεία να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
  5. Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των Κανονισμών κατά των ζωονόσων που σήμερα είναι αναποτελεσματικοί και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και διακίνηση κρεάτων, μεταξύ ζωνών εμβολιασμού ανά την χώρα.

Από την πλευρά της ΕΔΟΚ, υπογραμμίστηκε ότι οι παρεμβάσεις αυτές σκοπό έχουν να αποτελέσουν τα εργαλεία για τη σωστή εφαρμογή των κανόνων που θέτουν οι νέες στρατηγικές της Ε.Ε. “Από το χωράφι στο πιάτο” και η βιοποικιλότητα και να οδηγήσουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα του κρέατος.

You might also like