ΣΕΕΜΕ: Το μέλλον στην εστίαση. Τι αλλάζει;

 Οι μεγάλες αλλαγές στην εστίαση στη διαδικτυακή εκπομπή  #estiasmena

Την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το μέλλον αλλά και τις αλλαγές στο χώρο της εστίασης, είχαν όσοι παρακολούθησαν το 5ο επεισόδιο της διαδικτυακής εκπομπής #estiasmena, με θέμα «Το μέλλον στην εστίαση. Τι αλλάζει;», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης (ΣΕΕΜΕ) σε συνεργασία με τα «Μαθήματα Μαγειρικής».

 

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου η δημοσιογράφος Λίλα Καραποστόλη, αφού αρχικά αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνέπειες στο χώρο της εστίασης εξαιτίας της πανδημίας, υποδέχθηκε τους κυρίους Πάνο Δεληγιάννη-διευθυντή FNL GUIDE, Ηρακλή Ζησιμόπουλο– CEO Semeli Hospitality Group-Πρόεδρο του Σωματείου Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου-Γενικό Γραμματέα Σωματείου Επιχειρήσεων διασκέδασης και εστίασης Μυκόνου, Νεκτάριο Ίσκα– Operation Manager Nice n Easy Group και Μανόλη Κυριακίδη– Director of Culinary F&B Operations Intercontinental Al Khobar Hotel.

Οι βασικοί παράγοντες αλλαγής

Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες στους οποίους αναμένονται αλλαγές είναι η Εμπειρία στον πελάτη, ο ίδιος ο Πελάτης, η Μονάδα και το Προϊόν και η Τεχνολογία.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Πάνος Δεληγιάννης, ο οποίος εστίασε περισσότερο στην Εμπειρία και στον Πελάτη. Τόνισε ότι τα εστιατόρια θα πρέπει να αναζητήσουν ένα καινούριο οικονομικό μοντέλο, προκειμένου να καταστήσει βιώσιμες τις επιχειρήσεις, βάσει των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει λόγω του Covid-19 (π.χ. delivery, chef at home, take away, νέο μενού). Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η ανάγκη του πελάτη να νιώσει ασφαλής από τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούν οι χώροι εστίασης, αλλά και στις ποιοτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν.

Στη συνέχεια ο κ. Ηρακλής Ζησιμόπουλος με τη σειρά του έδωσε βαρύτητα στην Εμπειρία και στην Τεχνολογία και το πώς συνδυάζονται. Επεσήμανε ότι για να ελεγχθεί μια μονάδα εστίασης θα πρέπει να γίνεται και χειρισμός των νέων τεχνολογικών προϊόντων που υπάρχουν ή αναπτύσσονται, συγκεντρώνοντας στοιχεία  από περισσότερες πηγές για το τι έχει ανάγκη ο πελάτης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά των εστιατορίων (ηθικά εστιατόρια), μέσω των δωρεάν γευμάτων που δίδονται σε όποιον έχει ανάγκη. Κλείνοντας, έκανε μια επιφυλακτική, αλλά ωστόσο αισιόδοξη πρόβλεψη για τον απόηχο της υγειονομικής κρίσης.

Delivery και νέοι κανόνες

Ακολουθώντας, ο κ. Νεκτάριος Ίσκας μας μετέφερε την εμπειρία του delivery, όπου αποτέλεσε βασικό κομμάτι προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Η νέα μορφή delivery πρέπει να βασίζεται στις σωστές πρώτες ύλες, τα καλά υλικά, στην ιδιαίτερη τεχνική και στη σωστή προετοιμασία της μονάδας. Ωστόσο, η επιχείρηση θα πρέπει να κάνει σωστό marketing, promotion- προβολή της δουλειάς του μέσω οποιοδήποτε μέσου πληροφόρησης. Τέλος, θεωρεί επιτακτική ανάγκη τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων υγιεινής, τον τρόπο εργασίας, αλλά και την αναδιάρθρωση ροής λειτουργίας των κουζινών.

Σημαντική η χρήση της Τεχνολογίας

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μανόλης Κυριακίδης τόνισε ότι την περίοδο της πανδημίας σημαντικό ήταν τα γρήγορα αντανακλαστικά στην αναζήτηση λύσεων ως προς την Εμπειρία του πελάτη και του προϊόντος. Η χρήση της τεχνολογίας, προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς, είναι ένας βασικός παράγοντας και ήδη χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εξωτερικό με διάφορες εφαρμογές (apps) με πολύ καλά αποτελέσματα. Ο κ. Κυριακίδης, επίσης, πρότεινε τρόπους ώστε να μειωθούν τα κόστη αλλά να προσφέρονται παράλληλα υψηλές γαστρονομικές γεύσεις, αλλά και ασφάλεια στον πελάτη. Υπογράμμισε, δε ότι τα νέα δεδομένα αλλάζουν και το εργασιακό καθεστώς (ευελιξία ωραρίων, ελεύθερη σχέση εργασίας κ.ά).

Στο τέλος του 5ου επεισοδίου όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την εκπαίδευση τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών, προκειμένου να νιώθουμε όλοι ασφαλείς.

You might also like