ΠΟΕΣΕ: Εξετάζει τη δυνατότητα νομικών ενεργειών

Η Ομοσπονδία ανησυχεί για την παράταση του lockdown και προτείνει

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στην οποία ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς περιέγραψε το τοπίο της εστίασης σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά από τέσσερις μήνες συνεχόμενου lockdown. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου και κάλεσε, για ακόμα μια φορά, την κυβέρνηση να σχεδιάσει από κοινού με την ΠΟΕΣΕ και να υλοποιήσει άμεσα μέτρα πραγματικής στήριξης των εστιατόρων.

 

Ο Γιώργος Καββαθάς ανακοίνωσε οτι το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΕ έχει δώσει εντολή στον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας να διερευνήσει την πιθανή δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων στα οποία ίσως να περιλαμβάνεται και η αγωγή για αποζημιώσεις, έπειτα από τη νέα υπουργική απόφαση η οποία παρατείνει κι άλλο το κλείσιμο των καταστημάτων. Αξίζει να σημειώσουμε οτι όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της Ομοσπονδίας, αυτή είναι μια τακτική που έχουν ακολουθήσει ή προτίθενται να ακολουθήσουν κι άλλες εθνικές ομοσπονδίες εστιατόρων σε ευρωπαϊκά κράτη όπου κι εκεί η εστίαση έχει πληγεί και συνεχίζει να είναι κλειστή με κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο Γ. Καββαθάς ανακοίνωσε οτι ο κλάδος έχει υποστεί σημαντική μείωση του τζίρου του κατά σχεδόν 38%, οτι έχουν χαθεί πάνω από 2,2 δισ. ευρώ, οτι σχεδόν το 75% των εργαζομένων βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων (περίπου 200.000 εργαζόμενοι), ενώ περίπου το 10% των επιχειρήσεων κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο τρίμηνο αν αφεθούν χωρίς στήριξη. Τουλάχιστον τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις έχουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Ο επικεφαλής του εστιατορικού κλάδου ανέφερε οτι τα ‘Κλειδιά της Εστίασης’ τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις δράσεις των ενώσεων σε όλη την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα,  θα παραδοθούν στον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Μαρτίου 2021, η Ομοσπονδία όμως πιέζει για μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από αυτή την ημερομηνία.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε σε όλη τη βεντάλια των θεμάτων που χειρίζεται αυτό το διάστημα η Ομοσπονδία, από την πρότασή της για επιδότηση της εργασίας μόλις ξεκινήσει η εστίαση (100% κάλυψη των  ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κι εργαζομένων για έξι μήνες), την πρότασή της για χρηματοδοτικό πρόγραμμα επανεκκίνησης με σημαντικά κεφάλαια κίνησης, την ανησυχία της διότι δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν φροντίσει να ρυθμίσουν τα ζητήματα των τελών που πληρώνουν οι εστιάτορες, τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για τις μισθώσεις κ.ά.

Η Ομοσπονδία είναι επίσης προβληματισμένη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πλατφόρμες λήψης ή/και εκτέλεσης παραγγελιών, αναφερόμενος συγκεκριμένα τόσο στο ποσοστό που καταβάλουν οι εστιάτορες όσο και στη διαχείριση των δεδομένων των πελατών τους από τις πλατφόρμες αυτές.

You might also like