Λουκάνικα Νάκα: Όπως τα έφτιαχναν οι παλαιότεροι

Η παραδοσιακή αλλαντοποιία από τη Ροδόπολη Σερρών έφτασε τα 85 χρόνια

Ο Χρήστος Νάκας είναι τρίτη γενιά αλλαντοποιός από τη Ροδόπολη Σερρών κι η οικογένειά του έχει συνδέσει τ’ όνομά της – εδώ και 85 χρόνια, καθώς ιδρύθηκε το 1935-  με τα παραδοσιακά χοιρινά Λουκάνικα Οικογένεια Νάκα. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες από την περιοχή, η παραδοσιακή συνταγή και η ελαφριά, αποδεκτή απ΄ όλους γεύση τους, τα έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε μεμονωμένους αλλά κι επαγγελματίες καταναλωτές.

 

«Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα το 2020, διότι εμείς ως εταιρία απευθυνόμαστε όχι μόνο στην τοπική αλλά στην ευρύτερη αγορά της χώρας, στέλνοντας τα προϊόντα μας σε σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια και συνολικά στην horeca αγορά, μέσω του eshop που διαθέτουμε» μας λέει ο Χρήστος Νάκας (στη φωτογραφία αριστερά) και συμπληρώνει: «Το κλείσιμο της εστίασης μας έχει δημιουργήσει πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δυστυχώς τα προϊόντα μας δεν μπορούν να φτάσουν έγκαιρα στους παραλήπτες, λόγω των πολλών καθυστερήσεων  – το πρόβλημα με τις μεταφορικές και τους courier ήταν επίσης έντονο όλο το προηγούμενο διάστημα». Η εταιρία Λουκάνικα Οικογένεια Νάκα εξάγει προϊόντα της στη Γερμανία και συζητάει κάτι αντίστοιχο και για τη Σουηδία αυτό το διάστημα. Στέλνει προϊόντα της σε ελληνικά εστιατόρια, σε παντοπωλεία και delicatessen, οι εξαγωγές της όμως δεν αποτελούν παρά ένα μικρό, μονοψήφιο ποσοστό επί του τζίρου της.

Ο Χρ. Νάκας προμηθεύεται κρέας από την ευρύτερη περιοχή, καθώς συνεργάζεται με τοπικούς κτηνοτρόφους, από χοιροστάσια του νομού Σερρών. Αυτή τη στιγμή παράγει λουκάνικα από χοιρινό κρέας και τα προϊόντα του είναι απολύτως παραδοσιακά: περιέχουν μόνο χοιρινό κρέας, αγνά μπαχαρικά, κρεμμύδι και φυσικό έντερο. «Όπως ακριβώς το έφτιαχναν οι παλαιότεροι στο σπίτι τους, πατώντας σε εκείνες τις συνταγές» μας εξηγεί με περηφάνια.

Όπως μας ενημέρωσε στη σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του, αν δεν είχε προκύψει η πανδημία του κορωνοϊού θα είχε κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του να φτιάξει λουκάνικα από μοσχαρίσιο ή βουβαλίσιο κρέας, καθώς αυτά είναι δύο είδη λουκάνικων είναι που ζητιούνται πολύ αυτό το διάστημα.

 

Περιμένοντας το άνοιγμα εστίασης

«Η εταιρία μας δεν έχει επωφεληθεί από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, κι αυτό είναι κάτι που το διαπιστώνω και σε άλλες επιχειρήσεις με τους ιδιοκτήτες των οποίων συζητώ το τελευταίο διάστημα» σχολιάζει όταν του ζητάμε να κρίνει τη μέχρι σήμερα πορεία των μέτρων.  «Οι μόνοι κερδισμένοι στο χώρο του κρέατος, του αλλαντικού και του κρεοπωλείου είναι όσοι δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα» υποστηρίζει κι εξηγεί: «Εκεί όπως έχω διαπιστώσει η αύξηση του τζίρου έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις και το 50%. Εμείς ως επιχείρηση, παρόλο που είμαστε συνεχώς ανοικτά αυτό το διάστημα, δεν έχουμε επωφεληθεί».

Όπως είναι φυσικό ο Χρ. Νάκας περιμένει την τουριστική περίοδο αναλογιζόμενος το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και τα Χριστούγεννα. «Οι Σέρρες ήταν ένας τουριστικός προορισμός και πολλοί έρχονταν τα Σαββατοκύριακα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, για να επισκεφτούν τα πολλά αξιοθέατα του νομού αλλά και να γευματίσουν στα ποιοτικά εστιατόρια και τις εξαιρετικές ταβέρνες σε όλο το νομό. Τα ξενοδοχεία γέμιζαν και όσοι έφευγαν όλο και κάτι ψώνιζαν επιστρέφοντας. Όλο αυτό το κομμάτι της κατανάλωσης έχει χαθεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Κερδισμένοι είναι λοιπόν τα καταστήματα των πόλεων και, φυσικά, οι μεγάλες αλυσίδες» μας λέει με μια δόση απογοήτευσης στον απολογισμό του.

You might also like