Εστίαση ΗΠΑ: Αναμένουν εκτίναξη πωλήσεων, όχι αποκατάσταση

Πως θα ανακάμψει η αγορά των ΗΠΑ

Οι πωλήσεις σε καταστήματα εστίασης και μπαρ των ΗΠΑ αναμένεται  να αυξηθούν κατά 10,2% το 2021 και να αγγίξουν το ποσό των 548,3 δισ. δολαρίων, καθώς οι καταναλωτές θα αναζητήσουν την εμπειρία της εκτός οικίας εστίασης και διασκέδασης, κάτι που στερήθηκαν το 2020.

 

Η πρόβλεψη αυτή ανήκει στην National Restaurant Association (ΝRΑ), τον πιο σημαντικό φορέα του κλάδου εστίασης στη χώρα. Αυτή η αύξηση  αναμένεται πως θα καλύψει μέρος μόνο της απώλειας του 19,2% στις πωλήσεις των εστιατορίων και των μπαρ κατά τη διάρκεια του 2020. Στην έκθεση ‘State of the Industry 2021’ που δημοσίευσε η ΝRΑ, το 2021 χαρακτηρίζεται ως «η πιο δύσκολη χρονιά για τη βιομηχανία εστιατορίων».

Η ανάκαμψη των πωλήσεων θα είναι ελαφρώς ισχυρότερη για τις επιχειρήσεις που παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες, με την NRA να προβλέπει αύξηση 10,7% στις ονομαστικές πωλήσεις των εστιατορίων εκείνων που χτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία  κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα εστιατόρια τα οποία προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες σάλας θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 7,6%, με αποτέλεσμα η πραγματική, συνολική ανάπτυξη για το σύνολο του κλάδου να προσδιορίζεται σε 6,7%. Ακόμα κι έτσι όμως, οι ειδικοί στις ΗΠΑ προβλέπουν ότι τα  εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση  δεν θα ανακτήσουν τα  85,5 δισ. δολάρια που χάθηκαν συλλογικά κατά τη διάρκεια του 2020. Οι πωλήσεις στον τομέα των εστιατορίων σάλας  μειώθηκαν πέρυσι κατά 30%- μεγάλη χασούρα για να καλυφθεί.

Quickservice & fastcasual

Τα εστιατόρια περιορισμένης εξυπηρέτησης (Σημ. ο όρος χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για να περιγράψουν δύο κατηγορίες εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, τα γνωστά quick-service και τα  fast-casual) θα δουν αύξηση 8% στον τζίρο τους και αύξηση 4% στα καθαρά κέρδη το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝRΑ.

Συνολικά θα ξεπεραστούν στην κατηγορία αυτή οι πωλήσεις του 2020 κατά 23,2 δισ. δολάρια  ενώ θα ξεπεράσουν και τις πωλήσεις του 2019 κατά 4,7 δισ. δολάρια! Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες θα επιστρέψουν χωρίς δεύτερη σκέψη στα καταστήματα γρήγορης εστίασης αλλά θα παραμείνουν κάπως …διστακτικοί όσο αφορά τα εστιατόρια που εξυπηρετούν μόνο στη σάλα τους.

Η υποκατηγορία εστιατορίων  που θα δει την πιο μεγάλη αύξηση των πωλήσεων είναι αυτή που επλήγη βαθύτερα το 2020: Μπαρ και ταβέρνες, τις οποίες η NRA εξετάζει και καταγράφει ξεχωριστά από τα καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ. Οι πωλήσεις για αυτήν την κατηγορία θα αυξηθούν κατά 80,2% σε ονομαστικούς όρους και 77,6%  σε πραγματικές τιμές 2021, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Ένωσης. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι οι πωλήσεις θα είναι χαμηλότερες κατά  37% από  εκείνες του 2019.


Η National Restaurant Association βασίζει τις προσδοκίες της για το 2021 σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, και στην οποία το 83% των Αμερικανών ενηλίκων δήλωσαν ότι τους έλειψε το εστιατόριο το 2020.

You might also like