Φασολάδα με χωριάτικο λουκάνικο

Μια συνταγή της Αρετής Παπαδοπούλου από την Πτολεμαΐδα

Η παραδοσιακή μας φασολάδα, σε άλλη εκδοχή, με προσθήκη χωριάτικου χειροποίητου λουκάνικου. Απλή και κλασσική σούπα, αλλά τέλεια μυρωδάτη, χορταστική και νόστιμη. Η συνταγή είναι της Αρετής Παπαδοπούλου*, από την Πτολεμαΐδα την οποία ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρησή της. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο 32ο τεύχος του περιοδικού Grill, στο πλαίσιο αφιερώματος για το Λουκάνικο.

 

Φασολάδα με χωριάτικο λουκάνικο

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. φασόλια νέας σοδειάς
  • 4-5 λουκάνικα χωριάτικα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρότα
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • Χυμό ντομάτας
  • 1 κύβο για όσπρια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • Αλάτι
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από βραδύς βάζουμε σε κρύο νερό τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουσκέψουν.
  • Ξεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια με άφθονο κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά. Τα στραγγίζουμε, πετάμε αυτό το νερό και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε νερό (περίπου 1,5 λίτρο), τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο, την πιπεριά, όλα ψιλοκομμένα και ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βράσουν για 40-50 λεπτά. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό βάζουμε από τον βραστήρα για να μην διακόψουμε τον βρασμό του φαγητού.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον κύβο,  αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν ελαφρώς. (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και βράζουμε από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα για μισή ώρα).
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να χυλώσει η φασολάδα. Έχουμε τηγανίσει το λουκάνικο με λίγο αλάτι και ρίγανη μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

Αρετή Παπαδοπούλου

Η αγάπη και το μεράκι της για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσει την πετυχημένη στήλη μαγειρικής «Μαγειρεύοντας με την Αρετή» στην εφημερίδα Πτολεμαίος και στο site e-ptolemeos.gr. Η ίδια παρακολουθεί το πρόγραμμα ‘Επαγγελματική Μαγειρική και Ελληνική Κουζίνα’, το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης  του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολλές είναι οι αναφορές στις συνταγές της στα ιστολογία διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη. Συνταγές της Αρετής στο: https://e-ptolemeos.gr/c/editorials-columns/nutrition/mageireyontas-me-tin-areti/

You might also like