Ιωάννης  Βήττος: «Μουδιασμένος ο κόσμος, αντέχει το ψητοπωλείο»  

Το Grill φιλοξενεί τον επικεφαλής της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Vittos Family

Η Vittos Family, αποτελεί  μια από τις παλαιότερες παραγωγικές επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων. Αντικείμενό της είναι η επεξεργασία, τυποποίηση κι εμπορία νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων και η παραγωγή κρεατοσκευασμάτων. Φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής και με την ευκαιρία το Grill συζητάει με τον άνθρωπο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της για τα όσα θαυμαστά και …πρωτόγνωρα συμβαίνουν στις μέρες μας.

 

 Έμπειρος επαγγελματίας στον κλάδο των τροφίμων και στην κατηγορία της επεξεργασίας κρέατος, ο Ιωάννης Βήττος μιλάει στο Grill για την απίστευτη πραγματικότητα που ζούμε και την πορεία της εταιρίας του μέσα στο σύγχρονο σκηνικό που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού

Grill | Κύριε Βήττο πλησιάζουμε να κλείσουμε ένα χρόνο από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε τι είναι αυτό που σας δίδαξε, η περίοδος αυτή.

Ιωάννης Βήττος | Πέραν από τα προφανή, το ότι δηλαδή τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο, η κρίση της πανδημίας μας έφερε την αβεβαιότητα και μία πρωτοφανή δυσκολία στον προγραμματισμό σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

 Πως διαμορφώνεται η αγορά και πως η Vittos Family αυτή τη στιγμή;

 Είναι γεγονός ότι σε σύγκριση με άλλους κλάδους η βιομηχανία του κρέατος δεν έχει πληγεί το ίδιο. Στη δική μας επιχείρηση οι απώλειες ήταν ελάχιστες, σχεδόν μηδαμινές, και αυτό οφείλεται στην ισχυρή ανοδική πορεία των πωλήσεων.


«Έχουμε ήδη κάνει έρευνα στον τομέα των φυτικών υποκατάστατων του κρέατος, θεωρούμε ακόμη ότι δεν είναι αρκετά ώριμη η αγορά· θα επανέλθουμε αν υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον»


 Ποιο είναι  το ‘κλίμα’ που επικρατεί μεταξύ των επαγγελματιών;

Ο κόσμος ακόμα και στα ψητοπωλεία είναι σίγουρα μουδιασμένος, είναι αυτή η αβεβαιότητα και η αδυναμία προγραμματισμού που προαναφέραμε, που δυσχεραίνουν την κατάσταση. Παρόλα αυτά το ψητοπωλείο είναι σε καλύτερη μοίρα από την υπόλοιπη εστίαση.

Πότε βλέπετε ότι θα έχουμε σχετικά πλήρη αποκατάσταση της εστίασης στα επίπεδα και τις συνθήκες που γνωρίζαμε στις αρχές Μαρτίου 2020;

 Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για την επαναφορά στην κατάσταση πριν την πανδημία, ακόμη και οι ειδικοί δυσκολεύονται. Σίγουρα απαιτεί χρόνο, το 2021 θα φύγει κάπως έτσι, ευελπιστούμε όχι και το 2022. Ο εμβολιασμός ενδεχομένως να βοηθούσε αν ήταν έγκαιρος και καθολικός το στοίχημα φαίνεται να έχει χαθεί, χωρίς βέβαια να είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να το κρίνουμε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κρατήσουμε ψυχραιμία μας και να δούμε τη μελλοντική κατάσταση με αισιοδοξία.

 Ποια ήταν η εικόνα των επιμέρους προϊόντων σας κατά το 2020;

Οι γύροι μας είναι σταθερά ανοδικοί στις πωλήσεις τους, αποτέλεσμα αυτού είναι να συμπαρασύρονται προς τα επάνω και τα υπόλοιπα προϊόντα.


«Τα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση ήταν καλοδεχούμενα, παρόλα αυτά διατηρούμε επιφυλάξεις, για το κατά πόσο ήταν δίκαιη η κατανομή των ωφελειών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις»


Υπάρχει στα σκαριά ή σε εξέλιξη κάποιο νέο προϊόν; Υπάρχει κάποιο επενδυτικό σχέδιο για την εταιρεία  για το 2021 ή κάποιο επενδυτικό σχέδιο που σκοπεύετε να υλοποιήσετε μετά το πέρας της πανδημίας;

Η βελτίωση και η ανάπτυξη των συνταγών και των προϊόντων μας συνολικά, είναι ένα έργο πού εδώ και κάποια χρόνια έχει ανατεθεί στην τεχνολόγο μας.   Κρίναμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτιστοποίηση των πιο ισχυρών μας κωδικών, συγκεκριμένα στο Χοιρινό Γύρο, στο Γύρο Κοτόπουλο, τα Χοιρινά Σουβλάκια και στα Σουβλάκια Κοτόπουλο. Έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια για γύρο από ατόφιο μοσχάρι γάλακτος. Μέλημά μας να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της αγοράς και να δίνουμε στους πελάτες μας αυτό ακριβώς που χρειάζονται. Σε ότι αφορά το επενδυτικό μας πλάνο μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού πολλών τμημάτων της εταιρείας.

 

Πως χειριστήκατε το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού κατά τη διάρκεια των μεγάλων εξάρσεων της πανδημίας; Ποια ήταν τα κύρια μέτρα που λάβατε;

 Σε αυτό το θέμα δόθηκε εξαρχής πολύ μεγάλη έμφαση τόσο από εμάς ως διοίκηση αλλά και από το προσωπικό το ίδιο. Την περίοδο της πανδημίας η επιστημονική μας ομάδα προκειμένου να υπάρξει καταμερισμός των εργασιών και καλύτερη τήρηση των κανόνων. Την περίοδο της μεγάλης έξαρσης έγιναν πολλά προληπτικά τεστ μάλιστα συμμετείχαμε και εθελοντικά ως εταιρεία σε έλεγχο του ΕΟΔΥ όταν θέλησε να πάρει τυχαία δείγματα από επιχειρήσεις επεξεργασίας κρεάτων. Κάθε εργαζόμενος επιστρέφοντας ακόμη και από ολιγοήμερη άδεια οφείλει να φέρει αρνητικό τεστ στην εταιρεία. Η δουλειά σε πολλές περιπτώσεις διασπάστηκε σε βάρδιες, χωρίστηκαν ομάδες και τροποποιήθηκαν οι χρόνοι των διαλυμάτων. Μας έχει γίνει ρουτίνα η καθημερινή θερμομέτρηση και κάνουμε τακτικότατες απολυμάνσεις με πολύ εξειδικευμένη εταιρεία και γενικά εφαρμόζουμε μία σειρά διαδικασιών, η οποία ευτυχώς μέχρι στιγμής λειτουργεί αποτελεσματικά.

«Τελικά, είμαστε κερδισμένοι επενδύοντας στην πρόληψη διατηρώντας την επιχείρηση μας ασφαλή και σε συνεχή λειτουργία υποστηρίζει ο Ιωάννης Βήττος. Στις φωτογραφίες, οι πρώτες ημέρες της πανδημίας βρήκαν την εταιρεία πανέτοιμη.

 

Καταφύγατε στη βοήθεια κάποιας ειδικευμένης εταιρείας παροχής συμβουλών/ πιστοποίησης;

Η Vittos Family  διατηρεί σταθερή συνεργασία με εταιρία επιστημονικών συμβούλων η οποία σε άριστη συνεννόηση με το δικό μας επιστημονικό προσωπικό όρισαν όλα τα προαναφερθέντα. Τα μέτρα και οι κανονισμοί υιοθετήθηκαν με μεγάλη προθυμία από το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού μας.

 Θεωρείτε ότι η ανάληψη  μέτρων προστασίας επιβάρυνε το κόστος;

Προφανώς επηρεάστηκε το λειτουργικό μας κόστος από τη λήψη των παραπάνω μέτρων. Τα μέσα ατομικής προστασίας χρησιμοποιούνταν πάντοτε, τώρα πλέον η συχνότητα που τα αλλάζουμε και ο όγκος τους έχουν αυξηθεί. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι υπάρχει και μεγάλη υπερτίμηση από πλευράς προμηθευτών, λόγω της αύξησης της ζήτησης. Η πολύ μεγάλη κατανάλωση αντιμικροβιακών, οι τακτικές επαγγελματικές απολυμάνσεις, σίγουρα έρχονται να αυξήσουν λίγο ακόμα τα κόστη.  Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είμαστε κερδισμένοι επενδύοντας στην πρόληψη διατηρώντας την επιχείρηση μας ασφαλή και σε συνεχή λειτουργία.


Κεντρική φωτογραφία: Από αριστερά: Ελευθέριος Βήττος Ιδρυτής της Fresh Meat AEBE, Ιωάννης Βήττος Γενικός Διευθυντής Vittos Family  και Ελευθέριος Βήττος ο νεότερος. Τρεις γενιές στην επεξεργασία κρέατος και την τροφοδοσία της αγοράς.

Πορεία μισού αιώνα

 • Το 1971 o  Ελευθέριος Βήττος, αποφασίζει να ασχοληθεί με το χώρο της μαζικής εστίασης. Με πολύ μεράκι και αγάπη αποκτά σημαντική εμπειρία και δημιουργεί την προσωπική του κουλτούρα γύρω από το κρέας.
 • Το 1976 ιδρύεται η εταιρία Βήττος ΑΕ, με τρία υποκαταστήματα στην Αθήνα, έχοντας κύριο αντικείμενό της, την χονδρεμπορία πουλερικών (αντιπροσωπεία της πτηνοτροφικής εταιρίας Βοκτάς) και τα κατεψυγμένα προϊόντα.
 • Το 1988 δημιουργεί την υπεραγορά κρεάτων ELVIT στην Κηφισιά.
 • Το 2000 με την συμμετοχή και την συνδρομή τον υιών του Αλέξανδρου και Ιωάννη, δημιουργήθηκε η Fresh Meat.
 • Το 2016 αποφασίζει να κάνει το ποιοτικό της άλμα και την στροφή στο κρεατοσκεύασμα. Επενδύει σε επιστημονικό κεφάλαιο και σε εξοπλισμό και δίνοντας πλέον βαρύτητα στις πρώτες ύλες.
 • Το 2017 μεταφέρεται σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και γίνεται αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση, της εταιρείας, αυξάνοντας την παραγωγή της, βελτιστοποιώντας τις συνθήκες και εκτοξεύοντας τα ποιοτικά της στάνταρτ.
 • Από το 2017 λειτουργεί σε νέες σύγχρονα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις  1000 τ.μ. , πλησίον της κεντρικής αγοράς του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
 • Το 2020 αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της, σε μία νέα ξεκάθαρη ονομασία η οποία σχετίζεται άμεσα με το επώνυμο των ιδιοκτητών της- Vittos Family.

Ποιότητα & πιστοποίηση

 • Η Vittos Family συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα σφαγεία της Ολλανδίας και της Δανίας σε χοιρινό κρέας, της Γαλλίας για τα μοσχάρια και φυσικά της Ελλάδας για τα πιο φρέσκα και ποιοτικά κοτόπουλα.
 • Υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας της, το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της επεξεργάζεται και παράγει καθημερινά τόνους κρέατος, πρώτης ποιότητας.
 • Διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο φορτηγών ψυγείων για διανομές σε όλο το νομό Αττικής και την Κρήτη.
 • Τα προϊόντα της φτάνουν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, μέσω των πιο αξιόπιστων πρακτορείων. Οι εξαγωγές της Vittos Family πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις πιο αξιόπιστες μεταφορικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων.
 • Η Vittos Family είναι πιστοποιημένη με ISO 22000:2005 από την εταιρία EQA , η οποία δραστηριοποιείται χρόνια με σταθερότητα και αμεροληψία στο χώρο των πιστοποιήσεων.
You might also like