Κάτια Μουτεβελή: «Άκρως σημαντική η επιβίωση της εστίασης»

Η εταιρία Χωριάτικα Λουκάνικα Μουτεβελής γιόρτασε πρόσφατα τα 50 χρόνια της λειτουργίας της και με την ευκαιρία αυτή ζητήσαμε από την Κάτια Μουτεβελή, η οποία με την αδελφή της Πένη αποτελούν πλέον τη τρίτη γενιά, να απαντήσει σε ερωτήσεις του Grill.

 

Πενήντα χρόνια ζωής δεν είναι λίγα για μια επιχείρηση τροφίμων στην Ελλάδα. Αν θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε την ιστορία αυτή σε τρεις στιγμές, πρώτη και σημαντικότερη δεν θα ήταν άλλη από τη μεγάλη απόφαση του παππού Κωνσταντίνου Μουτεβελή  να ασχοληθεί με το επάγγελμα.

Με μόνα του όπλα τη συνταγή της οικογενείας από την Καλαμάτα, το μεράκι, την εργατικότητα, την ανάγκη του για δημιουργία και φυσικά, τη στήριξη της συζύγου του Παναγιώτας που ρίχτηκε μαζί του στη δουλειά, το μπακάλικο που διατηρούσε τότε μετετράπη σε εργαστήριο παρασκευής λουκάνικων και ξεκίνησε να συστήνει το Καλαματιανό λουκάνικο με πορτοκάλι στους Αθηναίους με μεγάλη επιτυχία.

 

Άλλη μία κομβική στιγμή ήταν η απόφαση του γιου, και πατέρα των Κάτια και Πένη, του Δημήτρη Μουτεβελή, να συνεχίσει, σαν δεύτερη γενιά πλέον, την επιχείρηση. Ήταν το έναυσμα ώστε το μικρό εργαστήρι να μετατραπεί σιγά σιγά σε μία σύγχρονη-πρότυπη βιοτεχνία με παρουσία σε όλες τις αλυσίδες λιανικής πώλησης ανά την Ελλάδα και με συνταγές που ταξίδευαν τον καταναλωτή σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Τρίτη σημαντική στιγμή, η απόφαση της αδερφής μου, Πένης, και η δική μου να ακολουθήσουμε την οικογενειακή επιχείρηση» μας λέει η Κάτια Μουτεβελή σήμερα. «Η είσοδός μας φέρνει μία φρέσκια ματιά και βοηθά στη ανάπτυξη αναγνωρισιμότητας του brand στις επόμενες γενιές καταναλωτών σε Ελλάδα και εξωτερικό με όπλο μας τα εργαλεία του σύγχρονου μάρκετινγκ. Πρέπει να δείξουμε στους καταναλωτές ποιο είναι το χωριάτικο λουκάνικο, πως πρέπει να είναι ένα χωριάτικο λουκάνικο και γιατί είναι ένα προϊόν που μας λύνει τα χέρια στην κουζίνα».

 

Αφήνοντας το 2020

H Κ. Μουτεβελή θεωρεί ότι το 2020 όλοι βιώσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο. «Σε οικονομικό επίπεδο ήμαστε από τους ‘τυχερούς’ μιας και από την αρχή της δραστηριότητάς μας έχουμε στήσει ισχυρή παρουσία στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Η ξαφνική κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης έφτασε με το πρώτο lock down το 35%. Σίγουρα μία τέτοια αλλαγή της ζήτησης μας βρήκε εν μέρη ανέτοιμους, όμως καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας» θυμάται σήμερα.

Οι απώλειες της Χωριάτικα Λουκάνικα Μουτεβελής από το κλείσιμο της εστίασης ήταν αρκετά σημαντικές. «Το ακαριαίο κλείσιμο των καταστημάτων πάγωσε σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας. Σε εμάς βέβαια υπερκαλύφθηκε από τον φόρτο του λιανικού εμπορίου» μας εξηγεί.

Η εταιρία της όπως κι όλες στο χώρο του τροφίμου αντιμετώπισε μια πρωτοφανή κατάσταση. Της ζητάμε να μας περιγράψει αυτή ακριβώς τη διαδικασία. «Οι διαδικασίες στην παραγωγή είχαν τις μικρότερες μεταβολές. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθούμε δεκαετίες τώρα βάσει ISΟ ήταν ήδη αυστηρά και οι μεταβολές που χρειάστηκε να γίνουν μικρές. Σίγουρα χρειάστηκε εκτενής ενημέρωση των εργαζομένων από ειδικούς καθώς και συστάσεις για τις διαπροσωπικές τους επαφές ακόμα και στην ώρα των διαλειμμάτων. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν να προστατέψουμε, το κατά δύναμιν, τους πωλητές και τους υπεύθυνους τροφοδοσίας που σίγουρα ήταν πιο εκτεθειμένοι προσφέροντάς τους όλα τα κατάλληλα ‘όπλα’ απέναντι στον ιό αλλά και την εκπαίδευση για την ορθή χρήση τους. Οι επαφές στα γραφεία μας ακόμα και σήμερα είναι περιορισμένες στις άκρως απαραίτητες. Δυσκολίες στις μεταφορές δεν αντιμετωπίσαμε, ευτυχώς, διότι όλοι οι συνεργάτες μας είχαν συμμορφωθεί στις νέες συνθήκες και στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς» μας εξηγεί.

Αποπληρωμή ευαλλοίωτων προϊόντων

«Η λογική λέει ότι δε θα πρέπει η αποπληρωμή να ξεπερνά τη διάρκεια ζωής των ίδιων των προϊόντων. Δεν είναι κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει σε μία νύχτα. Όλη η κίνηση της αγοράς έχει στηθεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και είναι ουτοπικό να ζητήσουμε άμεση αλλαγή που μπορεί να αποβεί καταστροφική για κάποιους, με ντόμινο αρνητικών συνεπειών. Θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη για τη σταδιακή μείωση του χρόνου αποπληρωμής που είναι μακροπρόθεσμα πολύ σημαντική».

Η εταιρία Χωριάτικα Λουκάνικα Μουτεβελής δεν αντιμετώπισε κάποιο σημαντικό πρόβλημα όσο αφορά αποπληρωμές συνεργατών της. Η Κάτια Μουτεβελή μας ενημερώνει ότι υπήρξε, και υπάρχει, μεγάλη υπομονή και κατανόηση απέναντι στους πελάτες εστίασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Στις καταστάσεις που βιώνουμε θεωρούμε είναι άκρως σημαντική η επιβίωσή τους μακροπρόθεσμα τόσο για εμάς όσο και για ολόκληρο τον κλάδο» ισχυρίζεται.

 

Εξαγωγές και ‘πρεσβευτές’

Η κρίση του κορωνοϊού είναι μια  κρίση παγκόσμια που ακόμα δεν έχει δείξει τα πραγματικά αποτελέσματα που θα αφήσει. Για την Κάτια Μουτεβελή δεν αφορά μία εθνική οικονομική κρίση. «Σαν χώρα σίγουρα θα πρέπει να επενδύσουμε στις εξαγωγές ανεξαρτήτως πανδημίας. Θα πρέπει επιτέλους να διαφημίσουμε τα εξαγωγικά μας προϊόντα σαν χώρα και να ενισχύσουμε το ‘ελληνικό’ brand γενικότερα διότι έχουμε εξαιρετικά προϊόντα που δεν τα γνωρίζει κανείς στο εξωτερικό σαν ελληνικά» μας εξηγεί.

Την τελευταία 10ετία η εταιρεία της  προωθεί τα προϊόντα της στο εξωτερικό. «Έχουμε δει αρκετά μεγάλο αντίκρισμα και στήριξη από Έλληνες εμπόρους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν το μεράκι και τη φιλοσοφία να ταξιδέψουν τις ελληνικές γεύσεις στο εξωτερικό» υποστηρίζει η Κ. Μουτεβελή και συμπληρώνει: «Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας χωρίς να λαμβάνουν καμία απολύτως βοήθεια από το ελληνικό κράτος».

Τα επόμενα πέντε χρόνια

«Σίγουρα θα κρατήσουμε την ποιότητα, τις παραδοσιακές γεύσεις που μας χαρακτηρίζουν αλλά και την άμεση επικοινωνία μας με τους καταναλωτές που διαρκώς μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι και δημιουργικοί! Θα είμαστε πλέον στο νέο μας χώρο, απ’ όπου ελπίζουμε να χαρίσουμε στους καταναλωτές μας ακόμα περισσότερες συνταγές από ιδιαίτερα και διαφορετικά προϊόντα. Όνειρό μας να καταφέρουμε να κερδίσουμε και τις επόμενες γενιές καταναλωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και επιμονή να καταφέρεις να διαφοροποιηθείς και να ξεχωρίσεις μέσα στον ανταγωνισμό με ένα, κατά τ’ άλλα, ενοχοποιημένο προϊόν στηριζόμενος στην υψηλή ποιότητα».


Κεντρική φωτογραφία κι από αριστερά: Πένη, Δημήτρης και Κάτια Μουτεβελή. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά της εταιρίας Χωριάτικα Λουκάνικα Μουτεβελής.

You might also like