Αργεί η εστίαση, αγωνία για τους επαγγελματίες

Πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα και σενάρια στήριξης

Σε αναμονή ανακοινώσεων από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμα εβδομάδα ο κλάδος της εστίασης ο οποίος βλέπει να απομακρύνεται η προοπτική να λειτουργήσει και πάλι μαζί με την υπόλοιπη αγορά, το άνοιγμα της οποίας αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

 

Σε επίπεδο κινητοποιήσεων σήμερα είχε προβλεφθεί, αλλά ματαιώθηκε λόγω των πολύ άσχημων επιδημιολογικών δεδομένων, η παράδοση των ‘Κλειδιών Της Εστίασης’, τα οποία έχει συγκεντρώσει πανελλαδικά η ΠΟΕΣΕ σε παλαιότερες κινητοποιήσεις της.

Αντίθετα, ο ΣΚΕΑΝΑ στο πλαίσιο της συνέχισης των κινητοποιήσεών  του είχε προγραμματίσει για σήμερα  συγκέντρωση στις σκάλες του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα.

Ο Σύνδεσμος συνεχίζει να θέτει μια σειρά ζητήματα όπως ο μαζικός εμβολιασμός για εργαζόμενους και επιχειρηματίες εστίασης, το πλήρες άνοιγμα τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους με επιδότηση ιονιστών, τη χρήση κεφαλαίων επανεκκίνησης, αιτούμενος παράλληλα πλήρες ωράριο λειτουργίας, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται για την COVID-19, προασπιζόμενος πάνω από όλα την δημόσια υγεία.

«Κάθε μέρα βλέπουμε ότι η ανάγκη των συμπολιτών μας, οι οποίοι είναι τα παιδιά μας, οι οικογένειές μας, οι εργαζόμενοι μας, εμείς οι ίδιοι, για κοινωνικοποίηση και αποφόρτιση αποτελεί πλέον πλημμυρικό φαινόμενο σε όλη την χώρα. Τα μέτρα δεν απέδωσαν και πρέπει να βρεθεί άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα, με επαναλειτουργία της αγοράς και επανεκκίνηση της οικονομίας» υποστηρίζει ο Σύνδεσμος και επισημαίνει: «Μπαίνουμε στον 6ο μήνα και οι οικογένειες μας καθώς και οι οικογένειες τω εργαζομένων μας ζουν με επιδόματα και είναι επιτακτική ανάγκη η κάθε κοινωνική συνέργεια για να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΚΕΑΝΑ.

Αλλαγή (κυβερνητικής ) πλεύσης

Η κοινή εντύπωση είναι ότι τα μέτρα περιορισμού έχουν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους, την ίδια στιγμή που η εστίαση βρίσκεται σε οριακό σημείο και απειλείται ακόμα και η προοπτική της επανεκκίνησης.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθυστερούν τη λήψη των μέτρων εκείνων που θα ανοίξουν ορισμένες από τις πτυχές της εστίασης, όπως για παράδειγμα το σερβίρισμα στον εξωτερικό χώρο- σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσει η αγορά αλλά με τη διάχυση των πελατών της εστίασης σε όσο το δυνατό μεγαλύτερους χώρους.

Η εστίαση προβλέπεται να ‘απελευθερωθεί’ μετά τα σχολεία, το λιανεμπόριο και τις διαδημοτικές μετακινήσεις για να έχει άλλωστε νόημα το μέτρο. Ήδη ‘κυκλοφορούν’ οι πρώτες ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης στις 9 (Παρασκευή) ή στις 16 Απριλίου (Παρασκευή)  και οπωσδήποτε πριν το Πάσχα.

Όσο αφορά την οικονομική διάσταση του ανοίγματος της εστίασης η κυβέρνηση εξετάζει τη διάθεση ενός μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης,  έναν  κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ή/και δάνεια κεφαλαίου κίνησης .

You might also like