Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό (σήμερα στη Βουλή), αργεί η επανεκκίνηση

Κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του σήμερα στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε οτι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτού του διαστήματος, η εστίαση θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα μετά το Πάσχα. Ήταν μια δήλωση η οποία αν και ήρθε μετά την ανακοίνωση του σημαντικού χρηματοδοτικού προγράμματος που θα στηρίζει την εστίαση στην επανεκκίνησή της, ασφαλώς ξάφνιασε αρνητικά τους επαγγελματίες του κλάδου.

Παραθέτουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του:

“Θυμίζω ότι στον κλάδο της εστίασης, για να δώσω μόνο κάποια ενδεικτικά νούμερα τα οποία πιστεύω ότι έχουν αξία, Επιστρεπτέα Προκαταβολή πήραν 6 στις 7 επιχειρήσεις. Δηλαδή από τις 76.000 επιχειρήσεις πάνω από τις 65.000 επιχειρήσεις της εστίασης πήραν κάποιου είδους Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Όλες υπάχθησαν, προφανώς, στην κάλυψη των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών μέσω του προγράμματος αναστολής εργασίας. Μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, μπορούν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα για την κάλυψη των παγίων δαπανών. Καλύπτονται τα ενοίκιά τους.

Όλα αυτά μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Και για αυτό και πιστεύω ότι παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες -και με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν ποτέ το κράτος να έρθει να αναπληρώσει όλη τη ζημιά σε μία ύφεση της τάξης του 8%, εξωγενή την οποία δεν προκαλέσαμε εμείς με τις δικές μας αστοχίες- λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ύφεσης και την δυνατότητα να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία η κυβέρνηση αυτή κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες, ειδικά της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ανάκαμψη της επόμενης μέρας θα είναι αυτόματη ή θα υλοποιηθεί με κάποιο μαγικό τρόπο η θεωρία του ελατηρίου, την οποία εξάλλου και εσείς είχατε επικαλεστεί κάποια εποχή όταν ήσασταν Πρωθυπουργός, χωρίς όμως αυτή να υλοποιηθεί στην πράξη. Θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη και η επόμενη μέρα.

Και το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης ακριβώς εκεί κατατείνει. Όταν ανοίξει η εστίαση, και η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν, να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.”

You might also like