Το καθεστώς της επανεκκίνησης στην εστίαση

Τα μέτρα, οι διευκρινίσεις και οι προοπτικές

Ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση οι όροι με τους οποίους θα λειτουργήσει –τουλάχιστον  το πρώτο διάστημα-  η εστίαση στη χώρα μας, Η κυβέρνηση μετά από μια μακρά περίοδο μέτρων περιορισμού της πανδημίας κι έπειτα από την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προχωρά προς την κανονικότητα.

 

Ήδη από χθες Σάββατο 25 Απριλίου,  ξεκίνησε η επαναλειτουργία  στα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με τις μεθόδους click away και click inside. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης στη σχετική ενημέρωση την Παρασκευή 23 Απριλίου, στα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά απαγορεύεται καθολικά η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών take away και delivery.

Ως προς την έναρξη των επιχειρήσεων εστίασης στις 3 Μαΐου, ο γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε  ότι ανοίγουν μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τους παρακάτω κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας. Όσες επιχειρήσεις υπάγονται υπό τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 5610, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο με ΚΑΔ 56301003, οι υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά μηχανήματα και παιχνίδια με ΚΑΔ 56301006, οι υπηρεσίες καφετέριες με ΚΑΔ 56301007, οι υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο με ΚΑΔ 56301014.

Οι όροι λειτουργίας

Η λειτουργία πραγματοποιείται μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

  • Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.
  • Επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών.
  • Είναι υποχρεωτική η απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, όπως επίσης παροτρύνεται η χρησιμοποίηση ψηφιακών καταλόγων για τη χρησιμοποίησή τους από τους καταναλωτές.
  • Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος πάνω στο τραπέζι.
  • Μέχρι έξι άτομα είναι ο πληθυσμός που ορίζεται σε κάθε τραπέζι.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής και είναι ισχυρή η σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.
  • Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με τη διάταξη των καρεκλών και ξεκινάνε από τα 90 εκατοστά και φτάνουν ως το 1,8 μέτρο ανά περίπτωση.
  • Επιτρέπεται η χρήση φυσικά των μπαρ από τους πελάτες με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό. Κλειστά παραμένουν από τις 11 το βράδυ έως τις 5το πρωί.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ, οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το TAXIS από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν τις 1/3/2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας 5621 «Δραστηριότητες υπηρεσίας τροφοδοσίας για εκδηλώσεις» και 5630 «Υπηρεσίες ποτών» και φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι οκταψήφιοι αυτών.

Ο Π. Σταμπουλίδης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής: « Ευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία, αυτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου της εστίασης να στεφθεί και αυτή από την ανάλογη σοβαρότητα που έχουν επιδείξει και οι υπόλοιποι οικονομικοί φορείς, προκειμένου να διαφυλάξουμε και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και φυσικά την υγειονομική κατάσταση της χώρας».

 

Δηλώσεις Γεωργιάδη

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κλήθηκε να δώσει διευκρινίσει όσο αφορά ορισμένα ζητήματα λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης τα οποία δεν είχαν αποσαφηνιστεί πλήρως στις δηλώσεις Σταμπουλίδη ή προέκυψαν αργότερα.

Το πρώτο ‘ζήτημα’ που κλήθηκε να διευκρινίσει ο υπουργός ήταν το ακριβές ωράριο των καταστημάτων. «Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση», δήλωσε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Πάντως οι επαγγελματίες της εστίασης φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι κυρίως από το γεγονός ότι η επανεκκίνηση αναμένεται χωρίς να έχει διασαφηνιστεί το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα εστιατόρια μέσα από τα φιλόδοξα προγράμματα που ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Αδ. Γεωργιάδης  είχε τονίσει σχετικά: «Είχα πει από την αρχή ότι στόχος μας είναι η πλατφόρμα να είναι έτοιμη στις 10 Μαΐου. Αυτός ο στόχος παραμένει. Στις 10 Μαΐου θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα να κάνουν την αίτησή τους και η εκταμίευση θα είναι εντός ολίγων ημερών».

Τέλος, για το αν έχει τεθεί ζήτημα sms για την εστίαση ο υπουργός σχολίασε: «Δεν έχει τεθεί ζήτημα SMS για την εστίαση. Το SMS είναι για το λιανικό εμπόριο. Είναι δύσκολο να μπει το SMS, δεδομένου ότι κάποιος μπορεί να πάει να φάει φεύγοντας από το γραφείο του ή επιστρέφοντας στο σπίτι του».

You might also like