Το Grill παρουσιάζει μια συνταγή από την Λήμνο με την πλούσια πρωτογενή παραγωγή και τη μακραίωνη γαστρονομική παράδοση. Μας την παραχώρησε ο φορέας Lemnos Philema και η Άνθεια Κώτση, που εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στο νησί ένα σημαντικό γαστρονομικό και οινικό φεστιβάλ, με στόχο την προβολή και την προώθηση των εκλεκτών τοπικών προϊόντων και μαρκών. Ευχαριστούμε τον εστιάτορα Γιάννη Τριανταφύλλου, από την Ταβέρνα Μαν-Τέλλα (βρίσκεται στις Σαρδές Λήμνου και λειτουργεί από το 1995) για την παραχώρηση της συνταγής.
Φλωμάρια με πετεινό *
ΥΛΙΚΑ
- 1 Κόκορας κομμένος στα τέσσερα
- 350 γρ. Φλωμάρι
- 2 κρεμμύδια ξερά μεσαία
- 300 ml Κρασί λευκό ΠΟΠ Μοσχάτο Αλεξανδρείας
- 2 lt Ζωμό κότας (ή νερό)
- 2 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
- 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 Στικ κανέλας
- 1 Φύλλο δάφνης
- 1/2 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
- 1 Πρέζα ζάχαρη
- Για σερβίρισμα:
- Τυρί μελίχλωρο, μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορας, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα κι από τις δύο μεριές του.
Στη συνέχεια, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τον κόκορά μας από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια προς δυνατή) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα.
Αφού αρχίσουν να καραμελώνουν τα κρεμμύδια, ανεβάζουμε στο τέρμα τη φωτιά, προσθέτουμε τον πελτέ να σοταριστούν μαζί και σβήνουμε με το κρασί.
Έπειτα, μόλις εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε το ζωμό, τα μπαχαρικά και τον κόκορα μας. Κλείνουμε με καπάκι μέχρι να πάρει βράση. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά (μέτρια) και το αφήνουμε να βράσει, μαζί με το καπάκι για 50 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά, ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και βλέπουμε αν έχει μαλακώσει το κρέας μας. Αν όχι, το αφήνουμε για λίγο χρόνο ακόμα, δηλαδή περίπου 20-30 λεπτά.
Στο τέλος, εφόσον έχει αφαιρεθεί ο κόκορας, προσθέτουμε το φλωμάρι για να βράσει περίπου 5-7 λεπτά. Μόλις περάσουν τα λεπτά αυτά, τραβάμε την κατσαρόλα μας από την φωτιά, βάζουμε πίσω τον κόκορα και το κλείνουμε με καπάκι. Περιμένουμε περίπου 10 λεπτά να φουσκώσει το φλωμάρι μας.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί μελίχλωρο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
* Μαγειρεμένο με λευκό κρασί “Λημνιά Γη”, ένα ΠΟΠ Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το Κτήμα Χατζηγεωργίου και φλωμάρι από την Οικογένεια Ποριάζη.