Ομαλό και θετικό το ξεκίνημα της εστίασης

Ο Ιωάννης Δαβερώνης σχολιάζει το πρώτο διήμερο της επανεκκίνησης

Θετικά κρίνει την επανεκκίνηση της εστίασης, τουλάχιστον από την εικόνα των δύο πρώτων ημερών, ο πρόεδρος της  Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής  Ιωάννης Δαβερώνης, με τον οποίο μιλήσαμε το πρωί της 5ης Μαΐου. Ο επαγγελματίας της εστίασης δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και για τα οποία ζητάει άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις.

 

Όπως μας εξήγησε ο εκπρόσωπος του εστιατορικού κλάδου της Αττικής αποτιμώντας το πρώτο διήμερο λειτουργίας των καταστημάτων μετά το εξάμηνο lockdown: «Οι δύο πρώτες ημέρες  της επανεκκίνησης ήταν θετικές όσο αφορά τον κλάδο της εστίασης καθώς υπήρχε κόσμος στα καταστήματα. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Αττικής υπήρχε αρκετός κόσμος και, γενικά μιλώντας, ήταν καλές  και λόγω της αργίας. Υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν και ορισμένες που επέλεξαν να ανοίξουν αργότερα, μετά το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του μήνα. Τέλος υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου εξωτερικούς χώρους, ένα μεγάλο ζήτημα για τον κλάδο μας το οποίο έχουμε επισημάνει στις αρχές».

Προμήθειες

«Είναι δύσκολες οι προμήθειες στο χώρο της εστίασης ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν, τώρα όμως τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα διότι παρατηρήσαμε ‘τσιμπημένες’ τιμές σε ορισμένα είδη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας όταν τα καταστήματα έκαναν τις προμήθειές τους. Στο κρέας για παράδειγμα είδαμε αυξημένες τιμές, όπως επίσης στη μαναβική και τα λάδια, σε σχέση πάντα με τις τιμές που είχαμε λίγο καιρό πριν».

Όσο αφορά τη μουσική, ο Ι. Δαβερώνης έχει αναφέρει αρκετές φορές οτι το μέτρο είναι άστοχο και μας εξηγεί το γιατί: «Από τη στιγμή που λειτουργούμε τηρώντας όλες τις οδηγίες των αρχών όσο αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο -μάσκες, self test κι εμβόλια-  και μάλιστα σε εξωτερικούς χώρους, είναι το μέτρο άστοχο. Αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες συζητήσεις μεταξύ των αρχών και του κλάδου κι ελπίζω να λυθεί σύντομα το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ωράριο

Όπως πρόβλημα, σύμφωνα με το πρόεδρο των εστιατόρων Αττικής,  είναι και το ωράριο διότι από τη στιγμή μάλιστα που οι επαγγελματίες των εστιατορίων θα πρέπει μετά τις 10 το βράδυ να αρχίζουν, σιγά- σιγά, να ‘διώχνουν’ τους πελάτες τους διότι πρέπει να ολοκληρωθεί το κλείσιμο στις 10.45. «Πρέπει να επεκταθεί το ωράριο κι αυτό δεν το ζητάμε για να διασκεδάζουμε περισσότερο, δεν είναι αυτός ο λόγος, αλλά να μπορέσει μια επιχείρηση που αποφάσισε να ανοίξει, να βγάζει χρήματα, να είναι βιώσιμη, να συνεχίσει να λειτουργεί κι όχι να ανοίξει για να μπαίνει μέσα και να αναγκαστεί να κλείσει λίγο αργότερα» μας είπε στην παρέμβασή του.

Η Ένωση συνεχίζει την ενημέρωση της κυβέρνησης και των αρχών για τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης. «Ανοίξαμε τα καταστήματά μας, πράγματι» επισημαίνει ο κ. Δαβερώνης και συμπληρώνει: «Κι είναι θετικό οτι η εστίαση λειτουργεί και πάλι- κατά τη γνώμη μας δεν έπρεπε να κλείσει ποτέ. Θα έπρεπε να λειτουργεί με στοχευμένα μέτρα περιορισμού, από εκεί και πέρα όμως, κι από τη στιγμή που έχουμε επανεκκίνηση, ο κλάδος πρέπει να στηριχθεί με μέτρα, όπως το ΕΣΠΑ, με βοήθεια όσο αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας».

You might also like