Το κρέας: Εξασφάλιση υγιεινής ▪ Επιλογή ποιότητας ▪ Τρόποι κοπής

Νέα, τέταρτη έκδοση για το βιβλίο του κτηνιάτρου Γιάννη Κωτσέλη

Ο Γιάννης Κωτσέλης ασχολείται με το κρέας από το 1983. Ξεκίνησε με τα τρόφιμα του στρατού και τα κατεψυγμένα κρέατα έχοντας την ειδικότητα του κτηνίατρου την οποία αξιοποίησε στη στρατιωτική θητεία του. Στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το 1985 διορίστηκε στη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, έναν εκπαιδευτικό χώρο με τον οποίο έχει συνδέσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του πορείας.  Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε στην ομάδα η οποία κατάρτισε ένα νέο οδηγό κοπής για το πρόβειο κρέας στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης Meet The Lamb που σχεδίασε και εκπόνησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.

 

Από το 1992, όταν η σχολή αναβαθμίστηκε μέσα από τη θέσπιση σύγχρονης νομοθεσίας, έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες νέους και νέες στο επάγγελμα του κρεοπώλη ενώ ο ίδιος με τους συνεργάτες του θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την εισαγωγή στη χώρα μας, τη δεκαετία του 1990, των προτύπων της γαλλικής εκπαίδευσης πάνω στο κρέας και ειδικότερα στο μοσχάρι.

Το 2013 ο Γιάννης Κωτσέλης κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το κρέας: Εξασφάλιση υγιεινής ▪ Επιλογή ποιότητας ▪ Τρόποι κοπής» το οποίο έκτοτε έχει πραγματοποιήσει άλλες τρεις εκδόσεις και σήμερα κυκλοφορεί σε τέταρτη έκδοση. Πρόκειται για ένα βιβλίο – οδηγό που στόχος του είναι να διαμορφώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη και πιο σαφή αντίληψη για το κρέας, γεγονός που θα βοηθήσει τόσο τον έμπορο στην επαγγελματική του δραστηριότητα όσο και τον καταναλωτή στην επιλογή του κατάλληλου προϊόντος.

Οι σημαντικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες στον χώρο του κρέατος στην Ελλάδα, τόσο με τη χρήση νέων κοπών όσο και με την εισαγωγή ή την εμπορία κρεάτων που δεν ήταν διαδεδομένα παλαιότερα, επιβάλλει σε όλους τους επαγγελματίες της εστίασης την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για την κορυφαία πρώτη ύλη της γαστρονομίας αλλά και τους τρόπους διαχείρισής της και σε αυτό το σημείο η συμβολή αυτού του κλασικού για την ελληνική βιβλιογραφία βιβλίου είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως είχε ο ίδιος δηλώσει στο περιοδικό Meat Place με την αφορμή της κυκλοφορίας της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του (τεύχος 38, Οκτώβριος 2013 συνέντευξη στη Χριστίνα Σούρρα): «Συνήθως το να ακολουθήσει ένας νέος το επάγγελμα του κρεοπώλη ήταν μια οικογενειακή υπόθεση που πήγαινε από γενιά σε γενιά. Τώρα με την κρίση έχουμε κόσμο που έρχεται και δεν καμία σχέση με το κρέας. Οι μεγάλες ηλικίες δεν έρχονται πια να σπουδάσουν, ενώ παλαιότερα συνέβαινε αυτό. Πλέον ακούνε οι νέοι ότι υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα αυτό κι επιλέγουν να σπουδάσουν το αντικείμενο».

Από την εποχή εκείνη η τάση αυτή όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά εντάθηκε ενώ η ανάγκη για ουσιαστική γνώση για τα ζητήματα του κρέατος, ανάγκη που καλύπτει το παρόν βιβλίο, είναι ακόμα πιο έντονη απ΄ ότι στο παρελθόν.


Το κρέας: Εξασφάλιση υγιεινής ▪ Επιλογή ποιότητας ▪ Τρόποι κοπής

  • Γιάννης Κωτσέλης
  • Εκδόσεις Μύρτος,  4η Έκδοση 2020
  • 112 σελ.
  • Τιμή: 15 ευρώ
  • ISBN:  978-960-6866-41-8
You might also like