‘Τουριστικό κύμα’: Η εστίαση ποντάρει στην ορμή του

Πως ο τουρισμός μεταμορφώνει την εστίαση στην Αθήνα

Ο τουρισμός θα σώσει την εστίαση. Όχι μόνος του βέβαια αλλά με τη βοήθεια και της εσωτερικής αγοράς η οποία περιμένει πως και πως την έξοδό της. Ο τουρισμός όμως είναι η δύναμη που μπορεί να προσθέσει το κερασάκι στην τούρτα της επανεκκίνησης και να δώσει πίσω μερικά από τα ‘χαμένα’ της περιόδου για όσους μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την ορμή του. Η Ελλάδα ποντάρει πολλά και περιμένει…
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου

 

Πριν δύο μήνες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που πραγματοποιεί η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με την GBR Consulting και αφορούσε στα εν λειτουργία ξενοδοχεία- μέλη της ΕΞΑ-ΑΑ (περίπου 350) από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο 2020. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν οτι οι απώλειες των αθηναϊκών ξενοδοχείων το 2020 ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ- είναι χαρακτηριστικό οτι τον Δεκέμβριο του 2020, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατέγραψε ιστορικό χαμηλό πέφτοντας στα 7,68 ευρώ…

Τι έγινε πέρυσι

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των τουριστών, που ήρθαν το 2020 στην Αθήνα, επέλεξαν την ελληνική πρωτεύουσα γιατί τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Είναι σημαντικό οτι τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί επισκέπτες, δήλωσαν ότι ένιωσαν πολύ ασφαλείς στο ξενοδοχείο διαμονής τους, μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα ο δεύτερος κύριος λόγος μετά τους αρχαιολογικούς χώρους και τον πολιτισμό της πόλης για την επιλογή της Αθήνας από τους ξένους τουρίστες ήταν για το 2020 η ασφάλεια όσο αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Την εποχή διεξαγωγής της έρευνας η Αθήνα φιγουράριζε μεταξύ των πιο ασφαλών πρωτευουσών της Ευρώπης.

Παρά την υψηλή ικανοποίηση των τουριστών και την ασφάλεια που ένιωσαν από την εμπειρία τους στην Αθήνα, η τουριστική ζήτηση για τον προορισμό παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Μετά το lockdown την περίοδο Ιούλιο – Οκτώβριο η ζήτηση αυξήθηκε, αλλά οι διεθνείς αφίξεις κατοίκων του εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Αθήνας κυμάνθηκαν στο 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το Νοέμβριο του 2020, η ζήτηση κατέρρευσε ξανά με νέα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα και τις κύριες αγορές της. Οι Αμερικανοί, που αποτελούν μακράν τη πιο σημαντική αγορά για την Αθήνα, δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από τον Μάρτιο 2020.

Σημαντικός αριθμός ξενοδόχων αποφάσισε να κρατήσει κλειστή τη μονάδα του για όλο το χρόνο παρά τη δυνατότητα ανοίγματος την 1η Ιούνιου, λόγω της χαμηλής ζήτησης. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο δωματίων σε λειτουργία που ήταν 78%. Τον Δεκέμβριο μόνο το 56% των αθηναϊκών δωματίων ήταν διαθέσιμα. Συνολικά το 2020 ήταν καταστροφικό έτος για τον ξενοδοχειακό τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη τα ξενοδοχεία που δεν ήταν σε λειτουργία λόγω του Covid-19 (μέθοδος TRI – Total Room Inventory), η πληρότητα το 2020 ήταν μόλις 19,7%.

Η απώλεια των συνολικών εσόδων για τον ξενοδοχειακό τομέα της Αττικής εκτιμάται σε € 700 εκατ.. Τα επίπεδα πληρότητας σε Βαρκελώνη και Ρώμη, ήταν ακόμη χαμηλότερα από αυτά της Αθήνας με βάση τη μέθοδο TRI με 17% και 15% αντίστοιχα, ενώ η Μαδρίτη έφτασε σε παρόμοιο επίπεδο με την Αθήνα. Από τις πόλεις της Μεσογείου μόνο η Κωνσταντινούπολη παρουσίασε σχετικά καλύτερη απόδοση, αλλά με πληρότητα μόλις 30% YTD Δεκέμβριος 2020 (TRI).

 

Μεγάλες επενδύσεις μπροστά μας

Με τις μεγάλες επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού να είναι μπροστά μας, η αγορά της εστίασης μπορεί να αισιοδοξεί ότι τα επόμενα χρόνια κι εφόσον η κατάσταση στην αγορά ομαλοποιηθεί, θα καρπωθεί κι αυτή μέρος των κερδών που θα προέρχονται από τον τουρισμό. Οι μεγάλες επενδύσεις στην Αττική κι αλλού προϋποθέτουν την ισχυρή παρουσία της εστίασης και σε όλες τα project που έχουν ανακοινωθεί η εστίαση δημιουργεί έναν πόλο ανάπτυξης.

Η Μαρίνα Αλίμου, η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας,  είναι μια τέτοια περίπτωση και η παραχώρησή  αναβαθμίζει σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην εταιρεία ‘Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου’, θυγατρική της «Άκτωρ Παραχωρήσεις», λαμβάνοντας εφάπαξ αμοιβή παραχώρησης 27,3 εκατ. ευρώ.

Η Μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. Προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας.

Το La Noche, ένα μαγαζί- τοπόσημο της Μαρίνας Αλίμου.

 

Η εταιρεία ‘Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.’ θα εκσυγχρονίσει τη μαρίνα και να την αναδείξει σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα υλοποιώντας εντός της επόμενης πενταετίας ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.520 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Φάληρο μέχρι και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Αστέρια Γλυφάδας: Άλλο ένα σχέδιο αξιοποίησης βρίσκεται στα σκαριά

 

Αστέρια Γλυφάδας

Νέος εστιατορικός πόλος στα νότια προάστια δημιουργείται όμως και στα Αστέρια της Γλυφάδας. Πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) ενέκρινε  την υποβολή της  Αρχιτεκτονικής μελέτης-Αναθεώρηση της άδειας Δόμησης  και αναθεωρήσεων αυτής, για τροποποίηση μελετών, αλλαγή μελετητών και επιβλεπόντων μηχανικών στο Συγκρότημα «Αστέρια Γλυφάδας» – Επανάχρηση –Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακής μονάδας 5* δυναμικότητας 400 κλινών.

Όπως είναι γνωστό η μελέτη αφορά στο τουριστικό επενδυτικό έργο «Αστέρια Γλυφάδας» το οποίο θα υλοποιήσει η θυγατρική της Eurobank Grivalia Properties με επανάχρηση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας 5*, δυναμικότητας 400 κλινών.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, προβλέπεται η δημιουργία 115 πολυτελών δωματίων, 14 τουριστικές κατοικίες,  12 σουίτες, εκθεσιακός χώρος και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο εστιατόρια, αρχαιολογικοί περίπατοι, χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους, κέντρο αναζωογόνησης.

Στην τουριστική επένδυση προβλέπεται επίσης η δημιουργία: δικτύου για χρήση μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σταθμούς  φόρτισης, δικτύου πεζοδρόμων, δύο αρχαιολογικών περιπάτων καθώς και υπαίθριων καλλιτεχνικών εκθέσεων. Τόσο στα καταλύματα, τα κτίσματα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και επαναχρησιμοποιείται ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί.  Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ θετική γνωμοδότηση έλαβε  και η αντίστοιχη αρχιτεκτονική μελέτη για τη αναδιαμόρφωση και επανάχρηση στο  εστιατόριο – café bar (πρώην συγκρότημα αποδυτηρίων-café “dreams”).

Το καινούργιο SAY στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς θα διαθέτει τρεις χώρους εστίασης.

 

Στο κέντρο της Αθήνας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες – όχι όλες στο ίδιο επίπεδο όμως- για τη δημιουργία των νέων ξενοδοχειακών μονάδων με τις οποίες θα υποδεχτεί η Αθήνα το τουριστικό κύμα του 2021 και στο πλαίσιο των προετοιμασιών αυτών η εστίαση θα έχει περίοπτη θέση.

Νέα είσοδος στην Αθήνα είναι το ξενοδοχείο Modernist επί της οδού Ιωάννη Γενναδίου 4 στο Κολωνάκι το οποίο αναπτύσσει, όπως και το αδελφό ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία Greek Foundation. Το ξενοδοχείο λειτουργεί εκεί όπου φιλοξενείτο η Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα IKE. Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια στο κτίριο λειτουργούσε η Καναδική Πρεσβεία.

Ο ισραηλινός όμιλος Fattal εξασφάλιση άδεια δόμησης για την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια στην οδό Σταδίου. Εκεί, σύμφωνα με τα σχέδια του ομίλου θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο ΝΥΧ Αthens by Leonardo. Η άδεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εσωτερικές διαρρυθμίσεις, τροποποίηση όψεων, προσθήκη αρχιτεκτονικών στοιχείων όψεων, 2 πισίνες και κινητά συστήματα σκίασης στο δώμα.

Νέα άφιξη στην ξενοδοχειακή Αθήνα είναι και το  ξενοδοχείο Belle Epoque Suites στη συμβολή των οδών Πραξιτέλους και Χαβρίου στο ιστορικό κέντρο, η ολοκλήρωση της κατασκευή του οποίου έγινε στα τέλη του 2020. Διαθέτει διαθέτει 17 διαφορετικές σουίτες, εμπνευσμένες από τη χρυσή εποχή των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Το κτίριο χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και ως σήμερα έχουν κρατηθεί τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του. Έχουν διατηρηθεί κατά την ανακατασκευή του το 2020, τα στοιχεία της όψης, ο ανελκυστήρας, και ο γύψινος διακοσμητικός ανάγλυφος, τα οποία έχουν αποδοθεί όπως η αρχική τους μορφή. Το κτίριο ανήκει στα διατηρητέα κτίσματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Μια από τις σημαντικότερες νέες αφίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι αυτή του Athens Capital Hotel – Mgallery  το οποίο λειτουργεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του διεθνούς οίκου MGallery (μέλος της Accor Hotels)  με τη δική μας Λάμψα και αποτελεί επένδυση περίπου 25 εκατ. ευρώ. Το εστιατόριό του, το MFlavours, θα σερβίρει μεσογειακή κουζίνα  το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου με το κομψό και χαλαρό περιβάλλον, θα ταξιδέψει τους φιλοξενουμένους στη γαστρονομία της Μεσογείου.


Κεντρική φωτογραφία: Το Athens Capital Hotel – Mgallery, στο κέντρο της Αθήνας. 

You might also like