Μόνο το delivery δεν φτάνει

Συγκρατεί το ένα τρίτο των πωλήσεων που πραγματοποιεί το μέσο εστιατόριο

Σε πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη, αποδεικνύεται ότι το delivery και το take away μπορούν να συγκρατήσουν μόλις το ένα τρίτο των πωλήσεων που πραγματοποιεί ένα μέσο εστιατόριο. Το άνοιγμα της αγοράς και η στήριξη της εστίασης, επομένως, καθίστανται απολύτως απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωση.
Μετάφραση, επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: NYSRA.

 

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλο το προηγούμενο δωδεκάμηνο οι εστιάτορες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για να συγκρατήσουν τις απώλειες των εισοδημάτων τους, αναπτύσσοντας με εντατικό  τρόπο το delivery, το take away και το drive-thru, πάνω από το 67% των εστιατορίων αναφέρουν ότι τα έσοδα από αυτού του είδους τις πωλήσεις φτάνουν μόλις των 30%  των μέσων συνολικών πωλήσεών τους στην προ πανδημίας εποχή.

Πτώση 44% στη Νέα Υόρκη

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε  έρευνα που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο και δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2021 η New York State Restaurant Association (NYSRA), η σημαντική αυτή έκφραση των εστιατορίων της Πολιτείας στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Στη Νέα Υόρκη, η πτώση του τζίρου των εστιατορίων ανήλθε στο 44%  αλλά το ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες εταιρίες εκμετάλλευσης εστιατορίων δεν αναμένουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες θα βελτιωθούν κατά τις επόμενες (αρκετές) εβδομάδες.

«Παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης και επανέναρξης λειτουργίας, η βιομηχανία της εστίασης συνεχίζει να παλεύει. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν διαρκή αντίκτυπο στην αγορά γι’ αυτό και συνεχίζουμε να ακούμε για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι. Η Νέα Υόρκη έχει λάβει μέτρα για να ανοίξει ξανά την οικονομία της, μια ευπρόσδεκτη και ενθαρρυντική προσπάθεια, αλλά αυτό μόνο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικονομική βοήθεια που έχει ανάγκη ο κλάδος», δήλωσε η Melissa Fleischut, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της NYSRA.

Η έρευνα απέδειξε ότι η εστιατορική βιομηχανία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής στη νέα περίοδο κι όλα αυτά, χωρίς να έχει στη ριχθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κύρια συμπεράσματα

Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η NYSRA είναι τα παρακάτω.

  • Το 92% των εστιατορίων υποστηρίζουν ότι ο συνολικός όγκος πωλήσεων τους τον Ιανουάριο του 2021 ήταν χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2020. Μόνο το 6% των εστιατορίων ανέφερε υψηλότερες πωλήσεις τον φετινό Ιανουάριο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 44% μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021.
  • Μεταξύ εκείνων των εστιατορίων, τα οποία ανέφεραν ότι οι εκτός σάλας πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 67% υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις αυτές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 30% των συνολικών πωλήσεών τους πριν τον κορωνοϊό.
  • Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν αναμένουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες θα βελτιωθούν το επόμενο διάστημα. Μόνο το 19% των εστιατόρων της Νέας Υόρκης ανέμεναν ότι οι πωλήσεις τους τον Μάρτιο θα ήταν υψηλότερες από ό, τι τον Ιανουάριο του 2021. Το 46% των ερωτώμενων πίστευαν ότι οι πωλήσεις τους θα ήταν μειωμένες τον Μάρτιο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο.
  • Περίπου το ένα τρίτο των εστιατόρων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πιστεύουν ότι θα πρέπει να περάσουν 7-12 μήνες πριν οι επιχειρηματικές συνθήκες να επιστρέψουν στην  κατάσταση πριν την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα είναι χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο. Ένα επιπλέον 14% των ερωτώμενων στην έρευνα  αναφέρουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο φυσιολογικό για το εστιατόριό τους.
  • Το 27% των εστιατόρων της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι είναι ‘πιθανό’ ή ‘σίγουρο’ πως θα βάλουν λουκέτο μέσα σε ένα τρίμηνο, εάν κι εφόσον δεν σχεδιαστούν προγράμματα οικονομικής ανακούφισης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Melissa Fleischut, πρόεδρος & ceo της NYSRA*

«Τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης ενσωματώνονται στον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων τους και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στις τοπικές οικονομίες όπου δραστηριοποιούνται. Έχουν ανοίξει τους χώρους τους σε άλλους επαγγελματίες  που αγωνίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζουν να προσβλέπουν σε καλύτερο μέλλον, παρά τις συνθήκες που επικρατούν. Πρέπει όμως να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις των εστιατορίων θα είναι σε θέση να επιβιώσουν και το επόμενο έτος»

* New York State Restaurant Association

 

Εργασία & εστιατόρια

Όσο αφορά το πως διαμορφώνεται το τοπίο της εργασίας στο χώρο των εστιατορίων, η έρευνα της NYSRA κατέληξε σε μερικά ακόμα, αρνητικά κατά βάση,  συμπεράσματα.

  • Το 54% των εστιατορίων της Νέας Υόρκης να αναφέρουν ότι απέλυσαν  υπαλλήλους τους το δίμηνο Δεκέμβριος 2020- Ιανουάριος 2021.
  • Το 92% των εστιατορίων της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι το τρέχον εργατικό δυναμικό τους  είναι χαμηλότερο από αυτό που κανονικά ήταν πριν την πανδημία COVID-19. Το 64% των εστιατορίων  αναφέρουν ότι σήμερα λειτουργούν με 20%  λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα στελέχωσης.
  • Το 17% των εστιατόρων της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι απασχόλησαν περισσότερους εργαζόμενους τον Μάρτιο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, μάλιστα το 14% των εστιατόρων δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περεταίρω μειώσεις προσωπικού.
You might also like