Ξεκίνησε το Γκαστόνε στο κέντρο της Αθήνας

Ο Σπύρος Λιάκος – εκ των δημιουργών του- μιλάει στο Grill για την εστίαση

Έξι χρόνια μετά το άνοιγμα της Cookoovaya η γνωστή πλέον παρέα των τεσσάρων μαγείρων δημιούργησε ένα νέο εστιατόριο, Πραξιτέλους 43 & Αγ. Μάρκου γωνία στο κέντρο της Αθήνας. Το νέο αφήγημα των Κλεομένη Ζουρνατζή, Περικλή Κοσκινά και των αδερφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου φέρει το όνομα Γκαστόνε και αφορά σε ένα νεανικό χώρο με φαγητό και ποτό για όσους αγαπούν το casual dining.

 

 

Το Grill επικοινώνησε με έναν εκ των δημιουργών του νέου εστιατορίου, τον Σπύρο Λιάκο (φωτο αριστερά), έμπειρο επαγγελματία της εστίασης και του ζήτησε να μάθει μερικά πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αθηναϊκή εστίαση. «Η κατάσταση δεν είναι όπως ακριβώς την περιμέναμε. Τα δικά μας τα εστιατόρια δεν είναι το ‘μέτρο’ για το τι συμβαίνει στην αγορά. Όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε κάνει καλή δουλειά στα καταστήματά μας και αυτή τη στιγμή είναι συνεχώς γεμάτα, τουλάχιστον  στους χώρους που μας έχει επιτραπεί να λειτουργήσουμε· αυτό που συμβαίνει σε μας όμως δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη αγορά» διευκρινίζει.  Όπως σημειώνει αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υπολογίσιμος τουρισμός και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα. «Εμείς έχουμε ένα καινούργιο εστιατόριο, κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα και πράγματι έχουμε κόσμο. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση όμως στο κέντρο της Αθήνας, βαδίζοντας στους δρόμους του, είναι ότι συναντάω ή την απόλυτη ερημιά ή τον απόλυτο συνωστισμό σε διάφορα σημεία. Ζούμε σε μια καταχνιά, δεν έχουν ηρεμήσει τα πράγματα…».

 Σύμφωνα με τον Σπ. Λιάκο «Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι στην αγορά επικρατεί μια …αντάρα, υπάρχει αγωνία για το τι θα συμβεί π.χ. σε ένα μήνα, ένα τρίμηνο, ένα εξάμηνο κ.ό.κ. Προσέξτε, δεν αναφέρομαι στην αγωνία για το αν θα παραμείνουν τα καταστήματα ανοικτά ή θα κλείσουν εξαιτίας κάποιας αναζωπύρωσης της πανδημίας, αναφέρομαι στη ζημιά που έχει προκληθεί συνολικά στην ελληνική οικονομία από την πανδημία».

 

 Προβληματισμένος όσο αφορά το πώς θα καταφέρουν οι επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα, ο Σπ. Λιάκος μας λέει: « Τα χρήματα που έχει δώσει το κράτος από την τσέπη του στους επιχειρηματίες που είχαν ανάγκη – και δεν είναι και λίγα- είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Ακόμα κι αν …χαριστούν, θα λείψουν από κάπου αλλού, επομένως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξαναμπούν στη θέση τους».

 Ο Σπ. Λιάκος παρακολουθεί εδώ και χρόνια την αγορά του κρέατος και η γνώμη του για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της είναι πάντα ενδιαφέρουσες. «Αυτή τη στιγμή η τιμή των ζωοτροφών έχει διπλασιαστεί και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω απευθείας από τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής με τους οποίους συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια, η τιμή του κρέατος ανεβαίνει. Σε λίγο καιρό το ελληνικό κρέας, το ελληνικό γάλα κ.ά. θα είναι απλησίαστα. Κανένας από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε δεν μπορεί να μας εγγυηθεί καμιά τιμή ούτε καν για τον επόμενο μήνα ».

Γκαστόνε

Σε πείσμα των καιρών, οι Κλεομένης Ζουρνατζής, Περικλής Κοσκινάς και τα αδέλφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος αναγνωρίζοντας από πρώτο χέρι την αξία της συνέργειας αποφάσισαν να σχεδιάσουν από την αρχή, μία νέα εστία που θα υποδέχεται τον κόσμο χωρίς αυστηρούς κώδικες. Το φαγητό στο νέο εστιατόριό τους, ακολουθεί τις ίδιες αρχές μαγειρικής που διέπουν και τα υπόλοιπα εστιατόρια των τεσσάρων ως προς τις άριστες πρώτες ύλες, την τεχνική αρτιότητα και τη λεπτομερή προετοιμασία του τελικού προϊόντος.

Τραγανό γουρουνόπουλο στη σούβλα, grilled cheese sandwich, μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος στη γάστρα, hot dog από μαύρο χοίρο σε αχνιστό ψωμάκι, μερικές από τις ένοχες απολαύσεις του καταλόγου, εμπνευσμένες από την παγκόσμια σύγχρονη γαστρονομία του δρόμου με έντονες επιρροές της ελληνικής κουζίνας.

Παράλληλα, μία σειρά από κλασικά κοκτέιλ όπως Mai Tai, Frozen Negroni, Old Fashioned άρτια δομημένα από τα χέρια έμπειρων bartenders ολοκληρώνουν την εικόνα ενός εστιατορίου από μια άλλη εποχή, εκείνη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όπου το φαγητό αναδείκνυε την ατμόσφαιρα της εποχής και όχι το αντίθετο. Ωστόσο, εδώ οι μάγειροι κρατούν ίσες αποστάσεις.

 Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, – Τηλ: 210 3211455/ Facebook @gastoneathens/ Instagram @gastoneathens

You might also like