Κύμα αντιδράσεων για τα νέα μέτρα στην εστίαση

Οι εστιάτορες δυσανασχετούν για τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν ...σε πελάτες

Μαζικό κύμα αντιδράσεων μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης έχουν προκαλέσει οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες δημιουργούνται διαφορετικοί χώροι στα καταστήματα και με διαφορετικές πληρότητες, ανάλογα με το αν οι πελάτες είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

 

Κύρια αιτίαση των επαγγελματιών είναι το γεγονός οτι δεν έχουν ούτε τα μέσα αλλά ούτε φυσικά το χρόνο  για τους ελέγχους που η πολιτεία ζητά να πραγματοποιούνται σε πελάτες, ενώ θεωρούν ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός οτι ορισμένοι πελάτες θα πρέπει να υποβάλλονται στη δαπάνη της πραγματοποίησης τεστ προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρξουν με εμβολιασμένους πελάτες στον ίδιο χώρο.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τους  αμιγείς χώρους οι οποίοι αναμένεται να λειτουργήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, χώροι που θα λειτουργούν με 85% πληρότητα, χωρίς χρήση μάσκας. Αρκετοί εστιάτορες θεωρούν οτι ο συγκεκριμένος διαχωρισμός είναι απαράδεκτος και σε πρώτες δηλώσεις τους κι αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους αρνούνται να τον εφαρμόσουν.

Τέλος όσο αφορά τους μεικτούς χώρους, αυτούς δηλαδή που θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά (εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης) και θα δέχονται  πελάτες εμβολιασμένους και μη με πληρότητα 50% και υποχρεωτική χρήση μάσκας, το πρόβλημα έγκειται στο οτι απαιτείται υποχρεωτικά προηγούμενο αρνητικό τεστ για τους μη εμβολιασμένους ενώ οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων. Εστιάτορες θεωρούν οτι τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν προωθούν την ομαλότητα στην εστίαση, αλλά αντίθετα δημιουργούν νέο αρνητικό κλίμα.

Από χθες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, κορυφαίοι επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και γνωστοί σεφ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τα μέτρα ενώ ήδη έχουν συγκροτηθεί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν τους επαγγελματίες να αρνηθούν να υιοθετήσουν τα μέτρα.

Παράλληλα και ορισμένοι θεσμικοί φορείς εκφράζουν τη διαφωνία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων – Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), το οποίο, δια της  προέδρου του Νίκης Κωνσταντίνου (δηλώσεις της στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης) επεσήμανε: «Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε πάθει σοκ. Πώς θα δουλέψουμε έτσι; Πώς θα δεχτούμε να κάνουμε τέτοιο διαχωρισμό στους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς για να διασκεδάσουν; Κανείς από εμάς δεν είπε όχι στον εμβολιασμό αλλά όχι να μας πετούν το μπαλάκι ρίχνοντας δηλητήριο διχασμού στους πολίτες. Είναι τραγικό».

You might also like