Αλαλούμ: Μπερδεύουν τα νέα μέτρα στην εστίαση

Επισφαλής η τήρησή τους, αμφίβολη η επιτυχία τους

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση δια του υπουργού  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη  και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά να πείσει τους επαγγελματίες της εστίασης ότι τα νέα μέτρα μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν για να ανακοπεί ένα ενδεχόμενο τέταρτο πανδημικό κύμα κορωνοϊού, οι αντιδράσεις της αγοράς πυκνώνουν με κύρια αιτίαση ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή τους από τους ανθρώπους της εστίασης.

 

Το κύριο (αλλά όχι το μόνο) ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες και στο οποίο προσπαθεί να ‘απαντήσει’ η κυβέρνηση είναι αυτό του διχασμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη για τους οποίους λαμβάνονται δύο μέτρα και σταθμά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ν. Χαρδαλιά τα μέτρα της κυβέρνησης «Όχι μόνο δεν διχάζουν την κοινωνία, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και τη Δημόσια Υγεία, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας». Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα που έχει λάβει  επαναφέρουν τους εμβολιασμένους πολίτες στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες.

Νέα, ψηφιακή εφαρμογή

Το δεύτερο ζήτημα που έχει τεθεί και μάλιστα με ένταση από διάφορες οργανώσεις που έχουν έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν ενάντια στα μέτρα και απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, είναι αυτό της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών του πολιτών από την εφαρμογή των μέτρων αυτών κι όχι μόνο στους χώρους της εστίασης.

Η Πολιτική Προστασία & Διαχείριση Κρίσεων απαντάει ότι  τα μέτρα  έχουν ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα ελέγχεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής, δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. «Απλώς θα διαπιστώνεται η γνησιότητα της προσκομιζόμενης ψηφιακής ή χάρτινης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και ως εκεί» υποστηριζει ο Ν. Χαρδαλιάς.

Το τρίτο ζήτημα που έχει προκύψει είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων εστίασης και του εργαζόμενου σε αυτές προσωπικού να αναλάβουν την τήρηση των μέτρων την ίδια στιγμή που θα πρέπει να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Η κυβέρνηση δια των αξιωματούχων της απαντάει: «Είναι προς όφελος και των επιχειρηματιών να συμβάλλουν σ’ αυτή την πανεθνική προσπάθεια, ώστε να πειστούν οι διστακτικοί συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο. Είναι μια καλή πρακτική η οποία εφαρμόζεται στο εξωτερικό (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Δανία) και έχει αποδώσει. Η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν αυτά τα μέτρα Δημόσιας Υγείας, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα».


Οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (π.χ. τακτικό τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κ.ο.κ.) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων ενάντια στον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό φορείς της εστίασης θέτουν το ζήτημα του αν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας με μη εμβολιασμένους όλους τους υπαλλήλους, μπορούν να μετατραπούν σε covid-free χώρους κι αναρωτιούνται τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ιδίως τους νεότερους, που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο. «Η απάντηση είναι σαφής» διαμηνύει η κυβέρνηση: «Οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και γάντια και να υποβάλλονται σε τεστ. Ωστόσο, το κριτήριο που διαφοροποιεί τους πελάτες από τους εργαζόμενους είναι ο ουσιώδης χαρακτήρας της δραστηριότητας, ώστε να υποστηρίζεται δικαιοπολιτικά. Για τους πελάτες πρόκειται για ψυχαγωγία, για τους εργαζόμενους συνιστά απολύτως ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης».

Έλεγχος των εισερχομένων στην εστίαση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο έλεγχος στην είσοδο των καταστημάτων εστίασης  θα γίνεται με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Η εφαρμογή επρόκειτο να είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε από τις 15/7 που θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι συνάθροισης να μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους για να καταστούν αμιγείς χώροι.  Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να έχουν μικτή χρήση σε εξωτερικούς χώρους (εμβολιασμένοι ή μη) και αμιγή σε εσωτερικούς χώρους αλλά όπως επί λέξει αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας «η ψυχαγωγία, που συνδέεται με αυξημένη κινητικότητα, θα είναι πιο εύκολη για τους εμβολιασμένους και πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους πολίτες». Τυπικά, ζευγάρια, οικογένειες και παρέες θα μπορούν να μεταβαίνουν μαζί σε μικτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας όπου οι εμβολιασμένοι θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και οι ανεμβολίαστοι το αποτέλεσμα του τεστ (rapid η PCR).


Στους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε θέατρα και σινεμά, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γήπεδα, οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self-test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους.

Στα καταστήματα θα αναρτηθεί ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης (covid-free ή μικτός χώρος), με ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης, ενώ η αντίδραση επισκεπτών σε όσα ορίζει η πολιτεία θα τους καθιστά αυτομάτως παράνομους. Δυστυχώς το πακέτο των μέτρων δεν δημιουργεί αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένου ή μόνο για ανεμβολίαστους διότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα.

Εξαιρουμένων, λοιπόν, των γηπέδων, λόγω της ιδιαιτερότητας τους (κοντινές επαφές, φωνές, άρα εύκολη διασπορά του ιού), σε όλους τους υπόλοιπους χώρους θα είναι επιλογή του ίδιου του ιδιοκτήτη/επιχειρηματία αν θα καταστήσει τον χώρο του αμιγή ή μικτό. Η δήλωση  αυτή θα γίνεται στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ.

Η μη τήρηση των μέτρων  θα ενεργοποιήσει ειδικό πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρών κυρώσεων και αφορά τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και τους πελάτες.

You might also like