Νέο ‘σοκ’ για την εστίαση

Αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός

Δραματικές οι εξελίξεις στο χώρο της εστίασης καθώς οι αλλαγές στα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για τον περιορισμό της πανδημίας είναι πλέον συνεχείς. Οι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι από χθες με νέα μέτρα, ακόμα πιο αυστηρά σε σχέση με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί πριν από ένα δεκαπενθήμερο.

 

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους επαγγελματίες της εστίασης στο πλαίσιο του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη οτι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού και υπό το βάρος της μη τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης από τη στιγμή που ‘απελευθερώθηκε’ η αγορά της εστίασης, περνάει σε ένα νέο επίπεδο απαγορεύσεων το οποίο, όπως εκτιμάται από θεσμικούς παράγοντες, είναι ‘ένα βήμα πριν νέο lockdown’.

Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. «Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. «Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πανευρωπαϊκά τώρα, οι εξελίξεις είναι διαφορετικές ανάλογα τη χώρα: σε Αγγλία και Ισπανία οι κυβερνήσεις προχωράνε σε περεταίρω χαλάρωση των μέτρων και μειώνουν τις απαγορεύσεις ειδικά στο χώρο της εστίασης/ διασκέδασης, υπάρχουν όμως και χώρες που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος, όπως η Γαλλία όπου, χθες, ο Πρόεδρος Μακρόν, ανακοίνωσε νέους περιορισμούς.

You might also like