‘Σταυρόλεξο’ τα νέα μέτρα για την εστίαση
Αλλάζει αποφάσεις η κυβέρνηση- Αποστάσεις ή/και αντιδράσεις από τους φορείς της εστίασης
Εξειδικεύτηκαν χθες τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εστίαση και τη διασκέδαση, μέτρα τα οποία λήφθηκαν εκτάκτως τις προηγούμενες ημέρες καθώς η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση της πανδημίας – άρα και των περιορισμών στην αγορά – δεν επαληθεύτηκαν και η χώρα βρίσκεται, κατά ορισμένους, μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, προχώρησε σε εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανακοίνωση του πλαισίου λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας και αθλητισμού από 16 Ιουλίου 2021 και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εξειδίκευση η οποία για μια ακόμα φορά αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και φέρνει προβληματισμό στους επαγγελματίες.
Τα νέα μέτρα
Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης, έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κάλεσε τους επαγγελματίες να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την τήρηση αυτού του μέτρου.
Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους. Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός « Ότι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία».
Κυρώσεις
Το πλαίσιο των κυρώσεων στα καταστήματα τα οποία θα παραβιάσουν τα σχετικά μέτρα είναι αυστηρό. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη. Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες. Στην περίπτωση υποτροπής και δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτου τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές μέρες. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα.
Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού, από το οποίο προκύπτει η παράβαση. «Είναι η γνωστή ανάρτηση στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης, όπου ανερυθρίαστα διαφημίζουν κιόλας ότι παραβιάζουν τα μέτρα» σχολίασε ο Αδ. Γεωργιάδης .
Αντιδράσεις στα μέτρα
Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), σε σημερινή ανακοίνωσή του επισημαίνει οτι «Με τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την εστίαση μειώνεται για ακόμα μια φορά η δεξαμενή των πελατών, γιατί μπορεί να επιτρέπει 85% πληρότητα ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι από το 40% του γενικού πληθυσμού που αποτελούν οι εμβολιασμένοι πολίτες. Επομένως μιλάμε για συρρίκνωση της βάσης των πελατών μας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και στήριξη από το κράτος».
Ο Σύλλογος όπως υποστηρίζει, βλέπει πως για ακόμα μια φορά ο πρώτος κλάδος που εφαρμόζονται τα μέτρα, είναι η εστίαση, η οποία έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από τις συνεχείς αλλαγές και τις προσθήκες νέων περιορισμών. «Ένα μεγάλο ερώτημα που εγείρεται επίσης είναι το κατά πόσον οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών που θα ασκούν τους ελέγχους στα καταστήματα μας θα είναι και οι ίδιοι εμβολιασμένοι» αναφέρει ο ΣΚΕΑΝΑ στη σημερινή ανακοίνωσή του.
Οι επαγγελματίες της εστίασης από την Αχαΐα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνιακή της πολιτική στο θέμα των εμβολιασμών ώστε να καταφέρει να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις και ενστάσεις από την πλειοψηφία των πολιτών που ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Αυτός θα είναι και ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψει και ο κλάδος μας στην κανονικότητα. Θέλουμε να τονίσουμε επίσης για ακόμα μια φορά πως για εμάς πρωταρχικό μέλημα είναι να διαφυλάττουμε πάντα και με κάθε τρόπο την δημόσια υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΚΕΑΝΑ.