Εστιατόριο ‘Μπρούκλης’ (Κέρκυρα): Μανιφέστο ανακύκλωσης
Πως ένα εστιατόριο στην Κέρκυρα σέβεται το περιβάλλον
Ο Δημήτρης Κούρκουλος εφαρμόζει στο εστιατόριό του ‘Ο Μπρούκλης’ στον Αρίλλα Κέρκυρας ένα εκπληκτικά οργανωμένο κι απίστευτα αποδοτικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο σε συνδυασμό με ενέργειες κι άλλων επαγγελματιών της περιοχής εξελίσσεται σε ένα μικρό, τοπικό, ‘πράσινο’ θαύμα.
‘Ο Μπρούκλης’, η ψησταριά- ταβέρνα του Δημήτρη Κούρκουλου στον Αρίλλα της βορειοδυτικής Κέρκυρας είναι μια από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις εστίασης του νησιού, όχι μόνο διότι κουβαλάει μια παράδοση ποιότητας 48 ετών λειτουργίας, από το 1973 που την ίδρυσε ο πατέρας του (ο Δ. Κούρκουλος τη διαχειρίζεται, ως δεύτερη γενιά, τα τελευταία 30 χρόνια), αλλά διότι έγινε πανελλαδικά γνωστή για το μοναδικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει.
Σύστημα που συνεχώς διευρύνεται, εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται, ενώ συνδέεται με τη γενικότερη, επίσης μοναδική στο είδος της, προσπάθεια περιβαλλοντικής διαχείρισης που κάνουν συνολικά οι επαγγελματίες στον υπέροχο αυτό τουριστικό προορισμό της Κέρκυρας. Το Grill επικοινώνησε με τον εστιάτορα Δ. Κούρκουλο και καταγράφει τις απόψεις του για μια σειρά ζητήματα που του θέσαμε.

Εστιατόριο & ανακύκλωση πάνε μαζί
«Μαγειρεύουμε στην κουζίνα και ψήνουμε στην ψησταριά μόνο ότι τρώμε κι εμείς στον Αρίλλα. Προμηθευόμαστε προϊόντα από την περιοχή μας, ψωνίζουμε κρέατα από το ίδιο χασάπικο εδώ και τρεις δεκαετίες, λαχανικά αγοράζουμε από τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι προμηθεύουν και την πόλη της Κέρκυρας και γενικά προσπαθούμε οι πρώτες ύλες μας να προέρχονται από προμηθευτές όσο πιο κοντά γίνεται στο εστιατόριο» μας εξηγεί με πάθος ο Κερκυραίος εστιάτορας.
Είναι γνωστό ότι την τελευταία πενταετία η Κέρκυρα αντιμετώπισε και πάλι πολλά προβλήματα όσο αφορά το ζήτημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων της κι είναι επίσης γνωστό ότι τη διετία 2018-19 ξέσπασαν στο νησί και πάλι (δεν ήταν η πρώτη φορά…) σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους κατοίκους και τα ΜΑΤ για το ζήτημα του ΧΥΤΑ. «Η κρίση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα μας οδήγησε στο να βρούμε λύσεις. Δεν είμαι κάποιος ‘γραφικός’ οικολόγος, αλλά επιχειρηματίας της εστίασης που προσπαθεί να μετατρέψει το ‘μειονέκτημα’ της περιοχής μας σε ‘πλεονέκτημα’ κι αυτό πράττουν άλλωστε σε αυτή τη χώρα οι επιχειρηματίες εδώ και χρόνια» επισημαίνει με νόημα.
Ο δραστήριο τοπικός επιχειρηματικός σύλλογος του Αρίλλα αποφάσισε μετά από δημόσια διαβούλευση να δημιουργήσει εκ των ενόντων ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. «Πήραμε ο καθένας μας από έναν κάδο· φτιάξαμε ένα κέντρο ανακύκλωσης σε κτίριο και χώρο που μας παραχώρησε δωρεάν ένας ιδιώτης· συνεργαστήκαμε με ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή των απορριμμάτων για ανακύκλωση, αφού πρώτα τα διαχωρίζουμε ανά είδος και καταφέραμε να μειώσουμε τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι ύστερα από μελέτη που κάναμε, γιατί ζυγίζουμε τα πάντα, διαπιστώσαμε ότι το 63% των σύμμεικτων απορριμμάτων δεν έπρεπε να θαφτούν σε χωματερή γιατί είναι ανακυκλώσιμα! Την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στο Δήμο είναι 3-4%» μας ενημερώνει ο Κερκυραίος εστιάτορας.

Κομποστοποίηση για εξοικονόμηση
Ο Δ. Κούρκουλος ξεκίνησε επίσης ένα δικό του πρόγραμμα κομποστοποίησης. «Στο εστιατόριό μου, σχεδόν 20 μέτρα από το τελευταίο τραπέζι δημιουργήσαμε το σύστημα της κομποστοποίησης, μέσα στο χωράφι και δεν υπάρχει η παραμικρή μυρωδιά. Όλα τα οργανικά – όχι όμως τα ζωικά- καταλήγουν εκεί. Ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι είναι κόπος. Κανένας κόπος όμως, μάλιστα έτσι και το συνηθίσει κάποιος γίνεται σε μια εβδομάδα μηχανικά. Η κομποστοποίηση προσφέρει πρώτα απ΄ όλα μια καθαρή κουζίνα. Σε δεύτερη φάση προσφέρει εξαιρετικό λίπασμα για τον κήπο. Φανταστείτε ότι αυτή η ποσότητα, τα π.χ. 20 κιλά της ημερήσιας απόθεσης που γρήγορα λόγω εξάτμισης έχουν γίνει στην πραγματικότητα 500 γραμμάρια, ο δήμος της Κέρκυρας θα έπρεπε να έρθει την παραλάβει, να την μεταφέρει σε κέντρο μεταφόρτωσης κι από εκεί να την στείλει στην Κοζάνη όπου έχουμε κάνει μια πανάκριβη σύμβαση ως Δήμος – 300 ευρώ ο τόνος απορριμμάτων- για την απόθεση των μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων» μας εξηγεί.
Το εστιατόριο ‘Ο Μπρούκλης’ στην Κέρκυρα, με τους 3 τόνους απορριμμάτων που παράγει σε ετήσια βάση, όταν λειτουργεί 150 ημέρες το χρόνο, εξοικονομεί για λογαριασμό του δημοσίου περίπου 900 ευρώ το χρόνο.
Όπως μας ενημερώνει ο Δ. Κούρκουλος, τα πλαστικά μπουκάλια νερού έχουν καταργηθεί από το κατάστημα εδώ και επτά χρόνια, καθώς τα μόνα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι χαρτί, γυαλί και πορσελάνη. Η διαχείριση των τηγανόλαδων γίνεται επίσης οικολογικά, ενώ έχει το εστιατόριο διαθέτει σύγχρονο ειδικό στεγανό βόθρο για το φιλτράρισμα των αποβλήτων της λάντζας «έτσι ώστε τίποτα χημικό να μην καταλήγει στο περιβάλλον από την αποχέτευση, παρά μόνο διαυγές νερό. Μέσω συστήματος αντίστροφης όσμωσης για την επεξεργασία του νερού, έχουμε επίσης μειώσει τη χρήση απορρυπαντικών στα πλυντήρια πιάτων και ποτηριών, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούμε μαλακό νερό».
Το κατάστημα ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκό σύστημα off grid που παρέχει μέσω μπαταριών λιθίου ενέργεια στο εστιατόριο και μόνο επικουρικά χρησιμοποιεί συμβατικό ηλεκτρικό ρεύμα , ενώ στο άμεσο μέλλον ο επιχειρηματίας όπως μας ενημέρωσε θα εγκαταστήσει σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.