Νέες μπίρες λάνσαραν αρκετές μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού που φέρνει στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από χώρες όπου η κατανάλωση μπίρας είναι υψηλή. Ας δούμε μερικές από τις πιο πρόσφατες προτάσεις της αγοράς.
Νέα ετικέτα παρουσίασε σε συνεργασία με την αθηναϊκή εταιρεία Ζυθοποιία Αναστασίου η θεσσαλική Ζυθοποιία Πηνειού. Πρόκειται για την ‘Ντορτ’ ή αλλιώς ‘Ντόρτμουντέρ Έξπορτ Λάγκερ’. Ένα στυλ μπίρας συνυφασμένο με την εργατική τάξη της Γερμανίας του 1870. Οι μπίρες ‘Dortmunder Export Lager’ άρχισαν να παρασκευάζονται το 1873 στη βιομηχανική περιοχή Dortmund της Γερμανίας, ως απάντηση των ζυθοποιών στις υπόλοιπες pale lager και pilsner της εποχής. Η πολύωρη και σκληρή εργασία στα ανθρακωρυχεία και τις χαλυβουργικές της περιοχής, έκαναν τους εργάτες να αναζητούν πιο ‘δυνατούς’ τύπους μπύρας.
Έχει τα χαρακτηριστικά δύο διαφορετικών στυλ μπίρας, τον βυνώδη και γλυκό χαρακτήρα μίας Γερμανικής Helles και την πικράδα μίας Τσέχικης Pilsner. Αυτό το είδος βυθοζύμωτης μπίρας έχει να κάνει με την ισορροπία και έρχεται με την ελληνική του εκδοχή για πρώτη φορά μέσα από την συνεργασία των ζυθοποιείων Λάρισας και Χαλανδρίου…
Τρεις διαφορετικοί λυκίσκοι και ελληνικό κριθάρι συνυπάρχουν στη νέα μπίρα Valia Calda Beer που μας έρχεται από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την Μικροζυθοποιία Ιωαννίνων. Τη δημιούργησαν οι Βαγγέλης Λαγός και Nίκoς Μπάκας, αμφότεροι έμπειροι στο χώρο της ζυθοποιίας. Η μπίρα παράγεται στις εγκαταστάσεις της 33 Brewing Company στον Ασπρόπυργο στην οποία εμφιαλώνουν κι άλλες εταιρείες όπως η Clepsydra Nomad Brewing.
H Schrodinger’s Paradox είναι η πρόσφατη one-off μπίρα της γνωστής μικροζυθοποιίας Alea Brewing. Πρόκειται για μια ΙPA κίτρινη σε χρώμα, πολύ θολή, που παραπέμπει σε χυμό φρούτων. Η μυρωδιά της είναι μεθυστική με αρώματα από ροδάκινα, ανανά, πεπόνι και τροπικά φρούτα. Αυτό οφείλεται στις γενναίες ποσότητητες τριών λυκίσκλων Centennial, Simcoe και Galaxy που περιέχει.
Έχει γεμάτο σώμα με μια γλυκιά γεύση κι ελαφρά πικράδα. Κυκλοφορεί σε κουτάκι των 500 ml. Και φυσικά το όνομά της παραπέμπει στο Παράδοξο του Αυστριακού φυσικού Έρβιν Σρέντινγκερ, ένα πρόβλημα της Κβαντομηχανικής.