Επιστολή της ΠΕΜΑΕΚ στο ΥπΑΑΤ

Με αφορμή την υπόθεση των 'βιολογικών' κοτόπουλων στην Κρήτη

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά εξαπάτησης των καταναλωτών με την εμπορία μη σύννομων προϊόντων απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών και Επεξεργασίας Κρέατος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

 

Μετά και τα Δημοσιεύματα τόσο εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και του ΕΛΓΟ – Δήμητρα την 23-07-2021, και με σαφή την αναφορά τους για επιχείρηση από την Κρήτη ότι διακινούσε δήθεν βιολογικά κρέατα κοτόπουλου και δεκάδες χιλιάδες αβγά και συγκεκριμένα “…. Κατόπιν συντονισμένων ελέγχων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα και ενεργειών του υπεύθυνου Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης, αποσύρθηκαν από την αγορά 34,5 τόνοι κοτόπουλου και δεκάδες χιλιάδες αυγών, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά από επιχείρηση της Κρήτης ως δήθεν βιολογικά, χωρίς να πληρούνται οι σχετικές κατά την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία προϋποθέσεις. Θα ακολουθήσει η εκ των ανωτέρω προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων της επιχείρησης“.

Με επιπλέον το στοιχείο ότι στο επίσημο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την 17η Ιουλίου 2021 και ένθεν η επιχείρηση Μανωλιτσάκης Αντώνιος,  δεν υφίσταται πλέον ως Πιστοποιημένη Επιχείρηση ή και Δραστηριότητα στα εν λόγω προϊόντα (Κρέας Κοτόπουλου και αβγών).

Στο κατάλογο Επιχειρήσεων μέσω της εν λόγω εφαρμογής αναζήτησης πιστοποιημένων επιχειρήσεων, εμφανίζονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ελεγχθεί από εγκεκριμένους από  το ΥπΑΑΤ Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ κ Π) και για τις οποίες έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά αποδεικτικά έγγραφα σχετικά με την τήρηση των απαιτήσεων των κανονισμών (ΕΚ) 834/07 και 889/08, βάση του άρθρου 29 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) 834/07. Στο κατάλογο των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν, μεταποιούν, εισάγουν, εξάγουν ή διακινούν γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα βιολογικής παραγωγής

Ως εκ τούτου και επειδή κυκλοφορούν και έχουν αγοραστεί από καταναλωτές προϊόντα της ανωτέρω επιχείρησης, όπως ενδεικτικά Βιολογικές Φέτες Κοτόπουλου και Βιολογικές Φέτες Γαλοπούλας και εξ όσων επίσης γνωρίζουμε δεν έχει αποστείλει ουδεμία έγγραφη ενημέρωση προς συγκεκριμένα καταστήματα λιανικής μετά από σχετική έρευνα και καταγγελίες, από τα οποία προϊόντα μέχρι και σήμερα καταναλωτές κατέχουν στα ψυγεία τους, με ημερομηνία λήξης την 23-08-21 και ημερ. παραγωγής την 25-05-21 (αποτυπώνουμε όπως ακριβώς αναγράφεται στις συσκευασίες) θα θέλαμε άμεσα και εγγράφως να μας ενημερώσετε αν η επιχείρηση “Μανωλιτσάκης Αντώνιος, είναι η εμπλεκόμενη επιχείρηση από την Κρήτη των ανακοινώσεων (ΕΛΓΟ και ΥπΑΑΤ) της οποίας εν τω μεταξύ δεν υφίσταται το εν λόγω πιστοποιητικό για πιστοποιημένες Επιχειρήσεις στο σύστημα ελέγχου για τη Βιολογική Παραγωγή.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υφίσταται καν στην λίστα των πιστοποιημένων εταιρειών και σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις, αλλά και την ξαφνική έλλειψη των προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων θα θέλαμε να μας γνωρίσετε αν τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα χέρια ανυποψίαστων καταναλωτών πληρούν τις προϋποθέσεις και τηρούν τις απαιτήσεις των κανονισμών (ΕΚ) 834/2007 και 889/07.

Παρακαλώ λόγω της σοβαρότητας και της έκτασης του εν λόγω θέματος για την δημόσια υγεία, να μας γνωρίσετε την ποινή που επιβλήθηκε στην εν λόγω εταιρεία από την Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας μετά από την εισήγηση του αρμόδιου εγκεκριμένου Πιστοποιητικού Οργανισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΥΑ2543_103240_031017 καθώς και την ανακοίνωση για δημοσιοποίηση σύμφωνα με την παρ. 2αδ, του άρθρου 23Α, του νόμου 4235/2014 (Α’ 32) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ν. 4691/2020 (ΦΕΚ Α 108/9-6-2020), εάν φυσικά πρόκειται και ταυτίζονται τα ευρήματα με την εν λόγω εταιρεία στην οποία και απευθύνουμε τα ερωτήματα.

You might also like