Υποχώρηση e-food & νίκη εργαζομένων

Αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των διανομέων της- Θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες- Για 'νίκη των εργαζομένων' μιλούν τα σωματεία

Ραγδαίες κι εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο των διανομέων και των εταιριών παραγγελιοληψίας και διανομής φαγητού, καθώς μετά την αντίδραση που προκλήθηκε, η e-food ανακοίνωσε ότι μετατρέπει τις συμβάσεις των εργαζομένων της σε αορίστου χρόνου ενώ το παράδειγμά της καλούνται να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες στον κερδοφόρο κλάδο της διανομής.

 

Σε πρώτη φάση είχαμε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της e-food, της μεγαλύτερης εταιρίας του κλάδου, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν δυναμικά σε 115 συναδέλφους τους οι οποίοι απειλήθηκαν με απολύσεις προκειμένου να μετατραπούν σε freelancers. Το σωματείο των εργαζομένων προκήρυξε απεργία για σήμερα Παρασκευή ενώ είχε προηγηθεί μια μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή η e-food μετά τη δεύτερη ανακοίνωσή της – η οποία έκανε λόγο για φραστικό λάθος στη διατύπωση της (εκβιαστικής) πρότασης προς τους 115 εργαζομένους- εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία το ευχάριστο για τους διανομείς νέο είναι ότι αναγνωρίζει την υποχρέωσή της απέναντι στους εργαζομένους και μετατρέπει τις συμβάσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Η  ανακοίνωση της e-food:

«Τις τελευταίες ημέρες πολλοί μίλησαν για εμάς χωρίς να γνωρίζουν την οικογένεια του efood. Ακούσαμε όλες και όλους. Τα σωματεία εργαζομένων  και τα αιτήματά τους. Το διάλογο των πολιτικών κομμάτων. Τους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επικοινωνίες τους μαζί μας. Τους δημοσιογράφους. Και κυρίως τους εργαζόμενούς μας, που γνωρίζουν τον τρόπο δουλειάς μας και την καθημερινότητά μας. Κάναμε αυτό που έχουμε ως υποχρέωση, γιατί είμαστε μια εταιρεία ανθρωποκεντρική.

Πολλές από τις κριτικές που ακούσαμε μας βοήθησαν στη λήψη των αποφάσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών μας με μεγαλύτερη επένδυση στους ανθρώπους μας. Ακόμα και στις πιο ακραίες φωνές επιχειρήσαμε να βρούμε τα σημεία που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Και τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων για εμάς.

Με βασικό γνώμονα τους ανθρώπους μας, την ποιότητα υπηρεσιών προς τους πελάτες μας  (καταναλωτές και επιχειρήσεις), και την εξέλιξή μας, λάβαμε τις εξής αποφάσεις:

– Μεταφέρουμε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους.

– Διατηρούμε τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση.

– Αναδιαμορφώνουμε τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς μας.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας πιστεύαμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης που έχουμε  επιλέξει μπορεί να επιτευχθεί  μέσα από την ομάδα μας. Είναι ο δρόμος που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε τη σημερινή αγορά και να παραμένουμε η μεγαλύτερη και πρωτοπόρος εταιρεία σε αυτήν. Και αυτό το καταφέραμε επενδύοντας στους ανθρώπους μας. Παρέχοντας μια σειρά από ανταγωνιστικά κίνητρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις απαιτήσεις της εργατικής νομοθεσίας και την πρακτική ομοειδών εταιρειών: καλύτερες αποδοχές, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, πρόσθετη ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό (κράνος, μπουφάν, κουτί,, κτλ), ακόμη και προστασία στις δύσκολες καιρικές συνθήκες με κατάργηση βάρδιας, συνεχή εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Προσφέρουμε παροχές, που δημιούργησαν τη βάση και για τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και εισέρχονται στην ελληνική αγορά. Μένουμε σταθεροί σε αυτές τις επιλογές και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της εποχής με όσες αλλαγές θεωρούμε απαραίτητες προκειμένου να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο μας. Οι άνθρωποί μας, η κινητήριος δύναμή μας. Αυτά έχουν επιτρέψει στην οικογένεια του efood να βρίσκεται καθημερινά, στα σπίτια όλων μας».

Με νίκη των εργαζομένων κύλησε η πρόσφατη διαμάχη διανομέων και διοίκησης στην efood. Η εταιρεία μετατρέπει 2.000 συμβάσεις σε αορίστου χρόνου κι όλοι ελπίζουν το παράδειγμά της να το ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες του κλάδου.

 

Αντιδράσεις σωματείων

Το πρωτοβάθμιο σωματείο Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή απεργία στην οποία αναφέρει: « Σήμερα οδηγήσαμε για άλλη μια φορά στους δρόμους της Αθήνας. Όχι για να παραδώσουμε παραγγελίες και να διεκπεραιώσουμε υπηρεσίες, αλλά για να πανηγυρίσουμε τη μεγάλη νίκη των εργαζομένων της e-food, μια νίκη απέναντι σε μια επιχείρηση κολοσσό, μια νίκη ολόκληρης της εργατικής τάξης, που επιβεβαίωσε πως ο αγώνας και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι τα πιο δυνατά μας όπλα. Τα χειροκροτήματα, τα δυνατά μπράβο και οι υψωμένες γροθιές του κόσμου μας συγκίνησαν. Καταλαβαίναμε πως έβλεπαν τον εαυτό τους ανάμεσά μας, την ώρα που πήγαιναν κι εκείνοι στις δικές τους δουλειές. Όλοι και όλες μαζί, εμείς και η κοινωνία, όλος ο κόσμος της δουλειάς, ζήσαμε μια ιστορική εβδομάδα για τους εργατικούς αγώνες της χώρας που ευχόμαστε να πυροδοτήσει κι άλλες νικηφόρες εργασιακές και κοινωνικές μάχες. Από μια ιστορική εβδομάδα σε μια ιστορική χρονιά».

‘Νίκη’ εργαζομένων βλέπει η ΠΟΕΕΤ

Η απόφαση της efood αποτελεί αναμφίβολα σημαντική εξέλιξη για όλο τον κλάδο και όπως ήταην αναμενόμενο ‘χαιρετίστηκε’ από τα σχετικά σωματεία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΤ) χαρακτηρίζει την εξέλιξη μεγάλη νίκη της ΠΟΕΕΤ, των Πρωτοβάθμιων Σωματείων μα πάνω απ΄ όλα των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: « Η ανακοίνωση της εταιρείας efood για άμεση σύναψη σύμβασης αορίστου χρόνου σε 2.000 εργαζόμενους, αποτελεί τεράστια νίκη της Ομοσπονδίας μας, των Σωματείων μας, μα πάνω απ’ όλα των ίδιων των εργαζομένων. Άμεσα υιοθετήσαμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων, προκηρύξαμε δύο κινητοποιήσεις όπου οι διανομείς συμμετείχαν μαζικά, πήραν την τύχη στα χέρια τους και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΠΟΕΕΤ δηλώνει πως θα είναι στο πλευρό τους μέχρι και ο τελευταίος συνάδελφος να έχει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όχι μόνο στην efood αλλά σε κάθε εταιρεία, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο αγώνας για να μην μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε τώρα το Εργασιακό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης συνεχίζεται αδιάκοπα».

‘Χαιρετίζει’ και η Rocket

Η Rocket χαιρετίζει την απόφαση της efood να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των διανομέων της σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας ότι οι διανομείς αποτελούν τον βασικό πυρήνα των εταιρειών online διανομής φαγητού. «Είμαστε περήφανοι που διασφαλίσαμε πρώτοι συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους διανομείς μας και χαιρετίζουμε την απόφαση της efood να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. Πιστεύουμε πως θα ήταν ωφέλιμο να προβούν στην ίδια κίνηση και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες στην ελληνική αγορά του online food delivery. Στη Rocket, θεωρούμε προτεραιότητά μας να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους, από τους διανομείς μας, μέχρι τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Αυτό θα έπρεπε να είναι κοινός στόχος όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διανομής φαγητού» δήλωσε σχετικά ο Javid Movsumov, International Expansion Director της Rocket.

 

 

You might also like