Κλειστές αγορές: Ανοικτές επιχειρηματικές προοπτικές

Η εστίαση στους κορυφαίους νέους πολιτιστικούς χώρους 

Έντονο είναι το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της εστίασης για τις κλειστές αγορών διαφόρων τύπων, μεγεθών και προδιαγραφών, αγορές οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικούς τζίρους σε μια εποχή εξαιρετικά αμφίβολη και να γίνουν εφαλτήριο για περεταίρω ανάπτυξη.

 

Ολοκληρώθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες ανάπτυξης στο  νέο εμπορικό συγκρότημα River West Open που αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερο προορισμό λιανικής και αναψυχής της χώρας, συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας 62.050τ.μ. Πρόκειται επί της ουσίας για ανάπτυξη-επέκταση του River West, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την Noval Property που το αναπτύσσει, «αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο μέχρι σήμερα».

Εστίαση στο River West Open

Με την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, η οποία προγραμματίζεται για το  φθινόπωρο του 2021, το εμπορικό συγκρότημα River West αναδεικνύεται σε έναν καινοτόμο προορισμό αγορών και ψυχαγωγίας για κάθε ηλικία, ο οποίος συνδυάζει, με μοναδικό τρόπο, καταστήματα που βρίσκονται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας 62.050τ.μ., καθώς και εκτεταμένους χώρους πρασίνου, παιχνιδιού και αναψυχής, που στην πλήρη τους ανάπτυξη θα φτάνουν τα 20 στρέμματα. Το River West Open σχεδίασε το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο L35 σε συνεργασία με την Vikelas Architects και θα διαθέτει πάρκινγκ 3.000 αυτοκινήτων.

Η επέκταση του River West αποτελεί συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας του, καθώς μέσα στα 10 χρόνια λειτουργίας του, συγκεντρώνει πλέον 5,6 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, ενώ η πληρότητα των υπαρχόντων εκμισθωμένων χώρων αγγίζει το 100%. «Στρατηγική προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό της κατασκευής του River West Open ήταν η συνολικά αναβαθμισμένη εμπειρία του επισκέπτη και ο εμπλουτισμός της με περισσότερες επιλογές και δραστηριότητες» αναφέρει η εταιρεία.

Ποια είναι η Noval Property

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ βάσει αξίας χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, το οποίο περιλαμβάνει 42 ακίνητα, κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και, επιλεκτικά, στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 453.000 τ.μ.. Η αξία αποτίμησης των ακινήτων στα τέλη του 2020 ήταν  364,6 εκατ. ευρώ. Βασικός μέτοχος της Noval Property είναι η Viohalco S.A. με έδρα στο Βέλγιο, μια εταιρία συμμετοχών (holding) σε διάφορες κορυφαίες εταιρίες μεταποίησης μετάλλων στην Ευρώπη. Με παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρίες της Viohalco έχουν, συγκεντρωτικά, ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις  επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου (Decathlon, Μουστάκας, Κωτσόβολος, Jysk κ.ά.). το River West Open θα περιλαμβάνει νέα καταστήματα εστίασης, σχεδιασμένα έτσι ώστε να λειτουργούν με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πρώτα καταστήματα που έχουν κλείσει χώρο είναι το KFC, το κατάστημα Lukuμάδες,  ένα καινούργιο ψητοπωλείο και η αλυσίδα School Pizza. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι εστίασης θα διαθέτουν ηλιακά αίθρια για τη μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός και θα περιβάλλονται από μία όαση πρασίνου και νερού, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χαλάρωσης και ηρεμίας.

Η Μαρία Καλουτά, Head of Retail της Noval Property, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης του River West. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζουμε έναν πρωτοποριακό χώρο, που σχεδιάστηκε ξεκινώντας από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών, αλλά και των μισθωτών μας. Σε ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο περιβάλλον, επιτυγχάνουμε το ‘πάντρεμα’ του εμπορικού κέντρου κλειστού τύπου, με εξωτερικούς χώρους πολλαπλών χρήσεων, όπου κυριαρχούν το πράσινο και το υγρό στοιχείο. Αναφερόμαστε σε ένα εμπορικό κέντρο νέας γενιάς, που αναθεωρεί και επαναπροσδιορίζει την κλασική του λειτουργία, δημιουργώντας έτσι έναν νέο προορισμό, που προσφέρει στον επισκέπτη μεγάλη ποικιλία επιλογών για να περάσει το σύνολο της ημέρας του».

Ο όμιλος Βενέτη πλειοδότησε και θα λειτουργήσει αναψυκτήριο κι εστιατόριο στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

 

Η Εθνική Πινακοθήκη

Σύμβαση με την Εθνική Πινακοθήκη υπέγραψε η εταιρεία Βενέτη με βάση την οποία αναλαμβάνει το εστιατόριο και το αναψυκτήριο του ανακαινισμένου κτηριακού συγκροτήματος που εγκαινιάστηκε στις 24 Μαρτίου του 2021. Η διάρκεια της σύμβασης προσδιορίζεται στα πέντε χρόνια. Το νέο αναψυκτήριο θα λέγεται ‘Ιλισός’ καθώς τοποθετείται νοητά πάνω από την κοίτη του ποταμού Ιλισού ενώ το εστιατόριο θα φέρει το όνομα  ‘Παρθένης’ προς τιμή του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη.  Στα ηνία του νέου εστιατορίου θα είναι ο διακεκριμένος σεφ  Έκτορας Μποτρίνι.

Όπως αναφέρει η Βενέτη σε σχετικό δελτίο Τύπου, «στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση  των χώρων εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης που προκηρύχθηκε στις 5/1/2021, η προσφορά της εταιρείας Βενέτη υπερείχε κατά 80% σε σχέση με τη δεύτερη καλύτερη».

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εταιρεία Βενέτη μισθώνει το εστιατόριο 208,85 τ.μ.  στον τρίτο όροφο του δεύτερου κτηρίου με πανοραμική θέα της Αθήνας καθώς και το αναψυκτήριο στο ισόγειο του πρώτου κτηρίου, με άμεση πρόσβαση στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο του κτηριακού συγκροτήματος. Το αναψυκτήριο έχει συνολικά εσωτερικούς χώρους 278,65 τ.μ. και εξωτερικούς χώρους 281,50 τ.μ. Το αναψυκτήριο «Ιλισός» και το εστιατόριο «Παρθένης» θα λειτουργούν ταυτόχρονα κατά τις ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης. Οι δύο χώροι όμως μπορούν να λειτουργούν και πέραν του ωραρίου της Πινακοθήκης, καθώς διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους. Βάσει της σύμβασης, η Βενέτη θα παρέχει επίσης κατά αποκλειστικότητα υπηρεσίες catering στις εκδηλώσεις τρίτων στους χώρους της Πινακοθήκης. Η έναρξη λειτουργίας των δύο χώρων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο όμιλος Nice ‘n easy ανέλαβε να λειτουργήσει καφετέρια κι εστιατόριο στο ολοκαίνουργιο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονη Τέχνης στη λεωφόρο Συγγρού. Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

Το ΕΜΣΤ στη Συγγρού

Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο όμιλος Nice ‘n easy του Δημήτρη Χριστοφορίδη έχει αναλάβει συνολικά το F&B και βρίσκεται ένα βήμα πριν τη λειτουργία μιας καφετέριας στην είσοδο κι ενός μεγάλου εστιατορίου σε όροφο του κτιρίου με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Ο διαγωνισμός έχει κατοχυρωθεί στην εταιρεία εδώ και μήνες αλλά η πανδημία ανέστειλε την όλη διαδικασία η οποία κινείται και πάλι με προοπτική από το φθινόπωρο οι δύο χώροι να λειτουργούν πλήρως.

You might also like