ΠΟΕΣΕ: Σε άτυπο  lockdown μπαίνει και πάλι η εστίαση

Ανακοίνωση από την (απελπισμένη) Ομοσπονδία

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας, η κυβερνητική ανησυχία για το επόμενο διάστημα και τα πρώτα νέα περιοριστικά μέτρα, σε μια περίοδο που η αγορά της εστίασης προετοιμάζεται για την εορταστική περίοδο, είναι φυσικό να προκαλούν εκνευρισμό στους επαγγελματίες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σε ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου, προειδοποιεί οτι ένα lockdown δεν θα μπορούσε παρά να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση ενώ εκτιμάει οτι και οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν έχουν αποδώσει.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης καθώς «τα νέα μέτρα  που ανακοίνωσε  η  κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης  δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των  επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι από το μίνι lockdown  η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown».

Το θεσμικό όργανο του κλάδου της εστίασης, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση που διαμορφωνόταν στην εστίαση, επισημαίνει: «Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο  Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και  παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown».

Η ΠΟΕΣΕ εκτιμάει οτι  κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. «Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί  για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες.  Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων» αναφέρει.

Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της ξεκαθαρίζουν στην ανακοίνωσή της οτι σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης  στο  πλαίσιο της αντιμετώπισης  της πανδημίας και προτρέπουν  τους πολίτες  αλλά και τους εργαζομένους  του  κλάδου να εμβολιαστούν,  όμως  συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η  κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα  αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις  όπως:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023.

– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων.

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.

«Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί  η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές  αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ.

You might also like