Ξέσπασε κόντρα για τα νέα μέτρα στην εστίαση

Σε νέα δεινή περίοδο εισέρχεται από το επόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου η εστίαση στην Ελλάδα, ακριβώς ένα χρόνο μετά το lockdown του Νοεμβρίου του 2020 που αποδείχτηκε απολύτως καταστροφικό για μεγάλο αριθμό εστιατορικών επιχειρήσεων. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χθες νέα δέσμη μέτρων, με πιο σημαντικό από αυτά τους νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους πολίτες ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης/ διασκέδασης.

 

Το υπουργείο Υγείας

Στην συνάντησή του με τους δημοσιογράφους και υπό το βάρος των 6.700 νέων κρουσμάτων της χθεσινής ημέρας, αλλά και των 55 θανάτων που καταγράφτηκαν από τον ΕΟΔΥ, ο υπουργός (αριστερά στην κεντρική φωτογραφία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη) ανακοίνωσε οτι η κυβέρνηση θα λάβει μέσα σε λίγες ημέρες νέα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε μια νέα ΚΥΑ που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Με την ολοκλήρωση, της ΚΥΑ, η οποία είναι στο τέλος της εβδομάδας την Παρασκευή, από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής στο σκέλος της προάσπισης της κοινωνίας και της προστασίας των ανεμβολίαστων για να μην νοσήσουν και να μην κινδυνεύσουν παραπάνω. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως. Εννοούμε είτε rapid test, ή τεστ PCR».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η  πρόσβαση σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid test. Για οποιαδήποτε συναλλαγή τέτοιας φύσης θα πρέπει να υπάρχει ο διαγνωστικός έλεγχος, προκειμένου να προστατεύονται και οι ίδιοι, αλλά και οι συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

«Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Νέες ποινές

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα ενώ οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. «Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» τόνισε ο υπουργός  και εξήγησε:  «Ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπεία. Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή παρέμβασή του για τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας.

 

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας στην οποία αναφέρει: «Στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας ο υπουργός Υγείας ανακοινώνει ημίμετρα για την αντιμετώπισή της και αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Μια κυβέρνηση που εδώ και καιρό έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας. Με τις επιλογές της επιταχύνει την κατάρρευση του ΕΣΥ, τη στιγμή που οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται μέρα με τη ημέρα.

Χωρίς σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος και με ακραίες αντιφάσεις, αφού παραδείγματος χάριν αφήνει στο «έλεος του θεού» τους θρησκευόμενους, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για τους χώρους λατρείας. Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα, αποδεικνύονται πια επικίνδυνοι για την Υγεία των πολιτών».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εκδήλωση του κόμματός του για την υγεία στην Ελλάδα.

 

Η θέση του ΚΚΕ

«Καμία επανάπαυση! Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα-γράμματα. Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το ”νέο ΕΣΥ” – Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Σχολιάζοντας τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, υπογράμμισε ότι «είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων» και πρόσθεσε πως «η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στην επίθεσή της στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος και σημείωσε πως το σύνθημα ‘Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα’ που γράφτηκε, φωνάχτηκε και συμφωνεί μαζί του η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να γίνει πράξη, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, μόνο αν ο λαός, παλέψει μαζί με το ΚΚΕ.

You might also like