Κινητοποίηση ΠΟΕΣΕ: Το μήνυμα ελήφθη!

Η Ομοσπονδία παρέδωσε ψήφισμα και συνάντησε τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου

Σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 η πανελλαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας με κλείσιμο καταστημάτων του Κλάδου μας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Ρόδο έως την Κέρκυρα οι επαγγελματίες  του Κλάδου κατέβασαν ρολά  στις επιχειρήσεις τους, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας στην εργαλειοποίηση του κλάδου  από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας .

 

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%,  με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%. Οι επιχειρηματίες της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ μαζί με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της χώρας, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και  παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.

Μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της πρωτόγνωρης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, επίσης έλαβε το μήνυμα ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας εποικοδομητικός δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου και την λήψη μέτρων για διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Δήλωση Προέδρου ΠΟΕΣΕ Γιώργου Καββαθά

«Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.   Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει  υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας,  καθώς ο τζίρος  στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός  δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον  ήδη οι  επιχειρήσεις  έχουν κατά   40%-50% μείωση  του  κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο  εφαρμογής των νέων μέτρων».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ Γιώργο Καββαθά, σήμερα στο Σύνταγμα. Τη φωτογραφία ανέβασε ο υπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

Τα σκληρά δεδομένα της πανδημίας

Η ΠΟΕΣΕ έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν οτι το πέρασμα της πανδημίας από τη μαζική εστίαση ήταν καταστροφικό κι οτι ο κλάδος υφίσταται ακόμα και σήμερα τις συνέπειες.

Από το ξέσπασμα της κρίσης, ο κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, έχει συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με μεγάλη ζημιά του. Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019  της τάξης  του 37,2% και συνεχίζει να καταγράφει απώλειες τόσο σε σύγκριση με τα τρίμηνα του προηγούμενου έτους όσο και σε σχέση με τα προ πανδημίας τρίμηνα.

Μάλιστα το Α’ εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης είχε δηλώσει μείωση του κύκλου εργασιών του με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να  φτάνει στο  60,1%. Το Β’ εξάμηνο του 2020 το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με την μεσοσταθμική μείωση του τζίρου  να διαμορφώνεται στο 59,4%.

Η εικόνα του 2021

Το Α’ εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις  στο 51,8%.  Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραφε πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης του κύκλου εργασιών τους.

Ταυτόχρονα οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με την  τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση.

Μάλιστα,  η μια στις δυο επιχειρήσεις του κλάδου (48,5%) ‘ζει’ με το φόβο του οριστικού λουκέτου με ότι αυτό συνεπάγεται και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Δεδομένων αυτών και παρά το γεγονός ότι  ο κλάδος στην συντριπτική του πλειοψηφία βάση και των ελέγχων  που πραγματοποιούνται τήρησε ευλαβικά τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κλήθηκε για μια ακόμη φορά να  επιβαρυνθεί με νέα μέτρα τα οποία αποτελούν βόμβα για την  βιωσιμότητα  ολόκληρου του κλάδου με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας ως απόξεσμα των λουκέτων που αναμένονται.

 Διεκδικήσεις της ΠΟΕΣΕ

-Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.

– Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.

– Συμμετοχή της στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.

-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Ειδικά διαρθρωτικά μέτρα ζητά η ΠΟΕΣΕ 

– Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης.

-Την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

-Τον εξ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.

You might also like