Ανακοινώθηκε ο Athena Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου 2022

Θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 7-8-9 Απριλίου 2022 στην Σητεία, στην Κρήτη

Στη Σητεία θα διεξαχθεί 7 με 9 Απριλίου 2022, ο 7ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition», ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum.

 

Την 30μελή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συνθέτουν πιστοποιημένοι δοκιμαστές ελαιολάδου διεθνούς εμβέλειας από την Αργεντινή, την Αυστραλία τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία την Τουρκία και, φυσικά, την Ελλάδα.  Οι γευσιγνώστες αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 600 ελαιόλαδα, προερχόμενα από όλες τις χώρες που πρωταγωνιστούν στην ελαιοπαραγωγή. Πέρυσι, για παράδειγμα, 24 χώρες εκπροσωπήθηκαν στον Athena με δείγματα ελαιολάδου, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία.


Η συμμετοχή στον Athena 2022 και η έναρξη αποστολής δειγμάτων στη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum είναι ήδη δυνατή, μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr.


Μία από τις καινοτομίες που έχει υιοθετήσει ο διαγωνισμός Athena είναι να αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών ελιάς της χώρας μας και βέβαια, σταδιακά, των εμβληματικών ελαιοκομικών περιοχών όλης της Ελλάδας. Από το 2016, πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Αθήνα, ο Athena IOOC έχει διεξαχθεί στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα και στη Λέσβο, με συνεχή ανοδική πορεία του αριθμού δειγμάτων προς αξιολόγηση. Ως ο μόνος διεθνής ελληνικός διαγωνισμός του είδους του αντανακλά και προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη εξέλιξη των ελληνικών ελαιολάδων.

Στον Athena συμμετέχουν με προϊόντα τους μερικοί από τους πλέον καταξιωμένους ελαιοπαραγωγούς της υφηλίου, αποτέλεσμα της σοβαρής οργάνωσής του σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής. Μάλιστα, λόγω του μεγάλου αριθμού των κριτών του, η αναλογία με τον αριθμό ελαιολάδων που αυτοί καλούνται να αξιολογήσουν είναι από τις καλύτερες όλων των διαγωνισμών ελαιολάδου.

Η πόλη της Σητείας, που θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό, έχει δώσει το όνομά της σε μία από τις πιο γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελαιολάδου, την ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλη την ανατολική Κρήτη. Εκτιμάται πως περισσότερες από 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την ελιά, η οποία καλλιεργείται εκεί από τους μινωικούς χρόνους. Τα 2,5 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής αυτής καλύπτουν πάνω από 100.000 στρέμματα γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τους 10.000 μέχρι τους 15.000 τόνους ελαιολάδου.


Ο Athena IOOC 2022 γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σητείας και με θεσμικούς εταίρους τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και το Επιμελητήριο Λασιθίου.

You might also like