Έρχεται η ‘χρυσή εποχή’ των vending machines

Τεχνητή νοημοσύνη και πανδημία εκτίναξαν τις πωλήσεις αυτόματων μηχανών

Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης φαγητού και ποτού ήταν ήδη δυνατή τάση πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού αλλά μετά το 2020 άρχισαν να αποκτούν μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά, κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές δυτικές χώρες και της συνακόλουθης αύξησης του take away.

 

Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευαστικές εταιρίες όπως οι Briggo (αυτόματο μηχάνημα καφέ που έχει ξεκινήσει συνεργασία με την αλυσίδα Costa Coffee), Yo-Kai Express (μηχάνημα αυτοματοποιημένης παραγωγής έτοιμων γευμάτων ασιατικής) και Chowbotics (αναπτύσσεται από την πλατφόρμα παραγγελιοληψίας και διανομής DoorDash) επωφελούνται από την κατάσταση που επικρατεί στην φυσική εστίαση και δημιουργούν μια ‘νέα χρυσή ηλικία αυτόματων μηχανημάτων πώλησης’. Τελευταία είσοδος στον κλάδο το Piestro, αυτόματο μηχάνημα παρασκευής πίτσας το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της χρηματοδότησης μέσω crowdfunding προκειμένου να ξεκινήσει την εμπορική του εκμετάλλευση.


Η πίτσα είναι το φαγητό που φαίνεται πως καθοδηγεί τις εξελίξεις στο χώρο των αυτοματοποιημένων μηχανημάτων καθώς εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Η εταιρεία Basil Street, η οποία παράγει μηχανήματα για παρασκευή πίτσας συγκέντρωσε πρόσφατα 10 εκατ. δολάρια για να αναπτύξει τα μοντέλα της ενώ η εταιρία ΑPI Tech έχει εγκαταστήσει ήδη  200 μηχανήματα αυτόματης πώλησης έτοιμης πίτσας στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με τον Chris Albrecht, τεχνολογικό συντάκτη του περιοδικού The Spoon, ο χώρος των μηχανών αυτόματης πώλησης γιγαντώθηκε λόγω της πανδημίας, εκτιμάει μάλιστα ότι η τάση θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της. «Πρώτα απ ‘όλα, το φαγητό που δημιουργούν τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης είναι υψηλότερης ποιότητας από ποτέ και οι κουζίνες που προσφέρουν τα μηχανήματα αυτά θα συνεχίσουν να διαφοροποιούνται. Δεύτερον, το μικρό εμβαδόν των μηχανών αυτόματης πώλησης βοηθά ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε για να παράγουν βολικό φαγητό εν κινήσει. Και τελικά, η ανόητη μεν αλλά υπαρκτή ανησυχία των ανθρώπων για το ποιος αγγίζει το φαγητό τους, θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη των αυτόματων μηχανημάτων».

You might also like