Ελληνικό κρασί: Μετά την πανδημία, μετρά απώλειες

Η παραγωγή σε ΕΕ και Ελλάδα και τα μέτρα στήριξης

Η πανδημία του κορωνοϊού και το κλείσιμο για δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της μαζικής εστίασης με αυστηρά lockdown είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες στην οινοποίηση. Ο κλάδος εξασφάλισε στήριξη απο την κυβέρνηση αλλά το μέλλον του είναι αβέβαιο.

 

Κατά ορισμένους, η οινοποιητική περίοδος του 2019 πήγε ‘χαμένη’ αφού τα εξαιρετικά κρασιά της δεν έφτασαν ποτέ στα ράφια των ελληνικών εστιατορίων μέσα στο 2020 όπως είχε σχεδιαστεί. Το χτύπημα που δέχτηκε ο οινοποιητικός κλάδος δεν περιορίστηκε μόνο στο 2020 αλλά συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας και, φυσικά, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, καθώς διάφοροι περιορισμοί στην εστίαση συνεχίζουν να υφίστανται σε διάφορα κράτη της Ε.Ε.

Παραγωγή οίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μειωμένη κατά 13%, σε σχέση με το 2020 είναι η συνολική παραγωγή οίνου στην Ευρώπη το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Η συνολική ποσότητα θα ανέλθει σε 147 εκατ. εκατόλιτρα οίνων και γλευκών, από τα συνολικά 170 εκατ. εκατόλιτρα παραγωγής του 2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, από τα 23 εκατ. εκατόλιτρα που ‘λείπουν’ από τον τρύγο του 2021, τα μισά οφείλονται στη μικρή γαλλική συγκομιδή, η οποία θα ανέλθει σε 33,3 εκατ. εκατόλιτρα (-12,4 εκατ. εκατόλιτρα ή -27% σε ένα χρόνο).

Η Ιταλία παραμένει στην πρώτη θέση ως παραγωγός χώρα οίνου στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραγωγή της θα ανέλθει σε 44,5 εκατ. εκατόλιτρα, μειωμένη κατά -9% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με τρύγο 39 εκατ. εκατόλιτρων οίνου, σημειώνοντας πτώση -15% συγκριτικά με το 2020. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 80% της κοινοτικής παραγωγής. Αναφορικά με τους αμπελώνες της Γερμανίας, αυτοί παρήγαγαν 8,4 εκατ. εκατόλιτρα, της Πορτογαλίας 6,4 εκατ., και της Αυστρίας 2 εκατ., ενώ εκείνοι της Ρουμανίας αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. εκατόλιτρα, +30%.

Λήψη έκτακτων μέτρων

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να λάβει μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου, έκτακτα μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται η δυνατότητα της κάθε χώρας να τροποποιεί τα εθνικά της προγράμματα στήριξης ανάλογα με τα δεδομένα των περιστάσεων κι όχι μόνο στις απολύτως προκαθορισμένες χρονικές περιόδους. Η ΕΕ αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για τη στήριξη της αναδιάρθρωση των αμπελώνων και τη διασφάλιση της συγκομιδής.

Στις χώρες της ΕΕ δημιουργήθηκαν ταμεία αλληλοβοήθειας, ενώ κομμάτι από την η οικονομική στήριξη εξασφαλίστηκε μέσω αυξημένων κονδυλίων απευθείας από την Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προγράμματα και οι διάφορες μορφές στήριξης που υιοθέτησε, χρηματοδοτεί και προωθεί η Ε.Ε. έχουν ορίζονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2022, σημάδι ότι η αναταραχή και η ύφεση στον αμπελουργικό κλάδο θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Ελλάδα: Κάτω 25%

Τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα ‘βλέπει’ σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). H εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού για την αδειοδότηση όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «ανέκοψε μερικώς τον ρυθμό εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα, που μέχρι την περίοδο έναρξης εφαρμογής του θεσμού των νέων αδειών φύτευσης παρουσίαζε μια μέση τάση μείωσης των εκτάσεων με φυτεμένα αμπέλια της τάξης των 10.000 στρεμμάτων ετησίως». Κατά την περίοδο 2016/17, όταν και εφαρμόστηκε το νέο καθεστώς των αδειών φύτευσης ο ρυθμός εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα επιβράδυνε, με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ να κάνουν λόγο για 4.000 στρέμματα ετησίως.

Κατηγορία Οίνων

Μεταβολή*

Οίνοι με ΠΟΠ -13,01
Οίνοι με ΠΓΕ +3,29
Ποικιλιακοί οίνοι -17,63
Οίνοι χωρίς ΓΕ -35,51
* 2021/2020 σε %. Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ.

 

«Ενδεικτικό του συμπεράσματος αυτού» σημειώνει η Ένωση «είναι και το ότι ενώ από την περίοδο 2016/2017 έως την περίοδο 2019/2020 χορηγήθηκαν περίπου άδειες φύτευσης για νέες φυτεύσεις αμπελιών για 24.800 στρέμματα, η αντίστοιχη για την ίδια περίοδο αυξητική μεταβολή του αμπελώνα, ανήλθε μόνο στα 7.925 στρέμματα» και προσθέτει ότι «πρέπει να τονισθεί ότι λόγω της πανδημίας, οι αμπελοκαλλιεργητές που έλαβαν νέες άδειες φύτευσης, έχουν δικαίωμα να φυτεύουν σε μεγαλύτερο της τριετίας διάστημα, από αυτό που προβλέπει η σχετική απόφαση, πολλές εκτάσεις από τις οποίες δεν έχουν ενσωματωθεί στα στοιχεία».

Έτσι εκτιμάται ότι η μείωση του αμπελώνα είναι μικρότερη από τη διαφορά μεταξύ νέων φυτεύσεων και μεταβολής του αμπελώνα, συγκριτικά με την περίοδο αναφοράς 2016/2017, γεγονός που επιβεβαιώνει την μείωση του ρυθμού εγκατάλειψης.

Τέλος όπως τονίζει η Ένωση, οι εκτάσεις που έχουν δικαίωμα να παράγουν οίνους με ΠΟΠ αντιστοιχούν στο 23,99% του ελληνικού αμπελώνα. Αντίστοιχα, η κατάταξη οίνων με ΠΟΠ από τα οινοποιεία ανέρχεται σε ποσοστό 8%-9% της οινοπαραγωγής, κάτι που όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ «σημαίνει ότι η παραγωγή στις ΠΟΠ περιοχές, μεταποιείται σε σημαντικό βαθμό σε οίνους με Γεωγραφική Ένδειξη ΠΓΕ».

Ελλάδα: Μέτρα στήριξης

Στην Ελλάδα λήφθηκαν διάφορα μέτρα στήριξης της αμπελοοινικής βιομηχανίας κι ένα από αυτά ήταν το μέτρο απόσταξης κρίσης. Τόσο το 2020 όσο και φέτος, το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει παραγωγούς που δεν μπορούν να διαθέσουν το κρασί τους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ανακοινωθέντα από το ΥπΑΑΤ, αυξάνεται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού για το μέτρο απόσταξης κρίσης σε 12.900.000 ευρώ από 9.000.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική απόφαση. Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυση του οινοπαραγωγικού κλάδου που επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, διατίθενται, επί πλέον των αρχικών ποσών, 1.755.000 ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια του «Εθνικού Προγράμματος Στήριξης Αμπελοοινικού Τομέα 2019- 2023» και 2.145.000 ευρώ εθνικών πόρων.

You might also like