Τρία νέα κρασιά για τον χειμώνα

Οινοποιία Μπουτάρη, Κτήμα Κοκοτού, Artisans Vignerons de Naoussa

Συναρπαστική η ελληνική αμπελοοινική παραγωγή συνεχίζει κι εν μέσω των δυσμενών συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού να λανσάρει νέους κωδικούς προϊόντων οι οποίοι απευθύνονται τόσο στην εστιατορική αγορά, όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση. Τρία απο τα πρόσφατα κι εκπληκτικά δείγματα αυτής της παραγωγής παρουσιάζουμε εδώ.

 

Μπουτάρη-  Λευκό Γράμμα

Πρόκειται για νέο λευκό ξηρό κρασί της ιστορικής Οινοποιίας Μπουτάρη (60% Ασύρτικο, 20% Sauvignon blanc, 20% Μαλαγουζιά). Τα σταφύλια έχουν επιλεγεί από την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, συλλέγονται με το χέρι και τοποθετούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για τη διατήρηση των λεπτών αρωματικών χαρακτηριστικών τους. Κρασί με λαμπερό, κρυστάλλινο, απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα. Φρέσκος αρωματικός χαρακτήρας που θυμίζει εσπεριδοειδή με έντονες νότες ροδάκινου και γκρέιπφρουτ στο τελείωμα. Γεμάτο κρασί με μακρά επίγευση που πλαισιώνεται από ένα ευχάριστο πιπεράτο χαρακτήρα.  Σερβίρεται στους 8-10 °C και είναι ιδανικό με ψάρια και θαλασσινά, ψητά λαχανικά, πράσινες σαλάτες με έντονα μυρωδικά και προσούτο, ποικιλία τυριών, φρέσκα φρούτα εποχής.

Κτήμα Κοκοτού- Αγρίμι

Το ‘Αγρίμι’ που παράγει το Κτήμα Κοκοτού, παντρεύει δύο ελληνικές ποικιλίες. Το Σαββατιανό εκδηλώνει γρήγορα τα χαρακτηριστικά του ενώ στο σημείο που έχει δώσει το ρυθμό και αρχίζει να ‘αποχωρεί’ τότε εμφανίζεται ο Ροδίτης με τον οποίο το γευστικό ταξίδι συνεχίζεται. Λευκός ξηρός οίνος σε παραγωγή 6.500 φιαλών με προέλευση από συνεργαζόμενους αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας και των Ερυθρών. Η ποικιλιακή σύνθεσή του είναι Ροδίτης 60% – Σαββατιανό 40%. Κρασί με λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα, με ιδιαίτερα ανθικό προφίλ, αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρου. Ευχάριστο και μαλακό στο στόμα, με τραγανή οξύτητα.  Εξαιρετικός συνοδός για πολύχρωμες σαλάτες, ζυμαρικά με λευκή σάλτσα, κοτόπουλο λεμονάτο και ψάρι στον φούρνο. Σερβίρεται στους 12ο  C.

Artisans Vignerons de Naoussa/ Πάθος για το Ξινόμαυρο

Οι Artisans Vignerons de Naoussa είναι μια ένωση καλλιεργητών που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την καλλιέργεια του Ξινόμαυρου, συνεργασία που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τη  φιλοσοφία της αειφόρου αμπελουργίας. Λαμβάνουν εξαιρετική πρώτη ύλη από πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο από 150 έως 500 μέτρα και αμπέλια ηλικίας μεταξύ 5 έως 20 ετών. Ακολουθούν βιοδυναμικές πρακτικές και η ζύμωση πραγματοποιείται με γηγενείς ζύμες. Ο αρωματικός χαρακτήρας των κρασιών τους είναι έντονος με φρέσκα μαύρα φρούτα, ντομάτα, πιπέρια να πρωταγωνιστούν, με νύξεις βοτάνων και ελιάς να ακολουθούν. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από ισορροπία, με δροσερή οξύτητα, στρογγυλές τανίνες και ευχάριστης διάρκειας επίγευση. Για ηλεκτρονικές αγορές: greeceandgrapes.com.

You might also like